Tri recepty do zapekacej misy

10. júna 2025

Tri recepty do zapekacej misy

Leto je ideálny čas na ľahké, chutné a pestré jedlá, ktoré voňajú po čerstvých bylinkách, dozretej zelenine a slnku. A čo keby sme vám povedali, že toto všetko si môžete jednoducho pripraviť v jednej zapekacej mise? Nemusíte tráviť dlhé hodiny pri sporáku – stačí pár kvalitných surovín, „zapekačka“ a chuť vyskúšať niečo nové. Pripravili sme pre vás tri jednoduché letné recepty, ktoré využívajú to najlepšie, čo nám záhrady a trhy ponúkajú. Či už hľadáte ľahký obed, večeru pre celú rodinu alebo inšpiráciu na záhradnú párty, tieto recepty vás určite nesklamú. Štýlová zapekacia misa s hotovým jedlom sa stane lákavým stredobodom stola, okolo ktorého sa všetci radi zídu.

Tri recepty do zapekacej misy

Kurací divan

Rýchly recept z dostupných surovín, ktorý priam volá po experimentoch s alternatívnymi ingredienciami, ktoré práve vykúkajú z chladničky alebo zo záhradky. Zapekacia misa je skrátka hospodárkou vašej domácnosti. 

Ingrediencie pre 4 osoby:

  • 2 hrnčeky strúhaného tvrdého syra
  • 1/4 litra kuracieho vývaru (domáceho alebo z bujónovej kocky)
  • 1 dl smotany na varenie (12 %)
  • 3 lyžice majonézy
  • 400–500 g cestovín uvarených „al dente“
  • 1 pečené kurča (zbavené kostí, natrhané na kúsky)
  • 1 hrnček kukurice (mrazenej alebo konzervovanej)
  • 1 hrnček čerstvého hrášku (mrazeného alebo konzervovaného)
  • čerstvé bylinky podľa chuti a sezóny – tymian, estragón, oregano, bazalka, pažítka, petržlenová vňať

Alternatívy: Namiesto hrášku a kukurice môžete použiť aj inú sezónnu zeleninu, napríklad brokolicu, karfiol, pór či mladý patizón.

Postup:

  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Do spodnej časti zapekacej misy nasypte hrášok a kukuricu a dobre premiešajte.
  • Na vrstvu zeleniny rovnomerne rozložte natrhané pečené kurča.
  • Na kurča navrstvite uvarené cestoviny.
  • V miske zmiešajte majonézu, vývar a smotanu, dochuťte soľou, korením a dostupnými čerstvými bylinkami.
  • Omáčku nalejte na vrstvu cestovín a posypte strúhaným syrom.
  • Zapekaciu misu vložte do predhriatej rúry a pečte odkryté 45–50 minút, kým syr nezíska zlatistú farbu a nezačne bublať.

Originálny recept  

Mohlo by sa hodiť

Cuketový nákyp s talianskou klobásou

Tento recept má veľkú výhodu v možnosti prípravy vopred. Ak vás teda čaká deň, keď viete, že nechcete tráviť veľa času v kuchyni, toto je náš tip. Všetko si v pokoji pripravíte večer predtým a v pravý čas už len presuniete zapekaciu misu z chladničky do rúry. Vďaka odolnosti keramiky Emile Henry sa nemusíte obávať prasknutia v dôsledku rozdielu teplôt.

Originálny recept

Ingrediencie pre 4 osoby:

  • 2 lyžičky talianskeho korenia
  • ¼ lyžičky čierneho korenia, 1¼ lyžičky soli
  • 2 lyžice pikantnej horčice
  • 650 ml mlieka
  • 11 veľkých vajec
  • 1 hrnček strúhaného parmezánu
  • 2 hrnčeky strúhaného tvrdého syra (cca 200 g)
  • 1 hrnček nasekaných pečených červených paprík – môžu byť aj konzervované
  • 1 hrnček nakrájaného póru (na štvrtiny a tenké plátky – len biela a svetlozelená časť)
  • 350 g čerstvej talianskej morčacej klobásy známej ako salsiccia, prípadne inej tepelne neopracovanej klobásy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 stredné cukety (cca 18 × 5 cm)
  • 450 g bieleho rustikálneho chleba alebo bagety (nie toastový chlieb)

Večer vopred:

  • Predhrejte rúru na 175 °C. Nakrájajte chlieb na kocky (približne 2 cm), rozložte ich na plech a pečte asi 15 minút, kým nebudú suché a zlatisté.
  • Vymažte zapekaciu misu sprejom na pečenie alebo trochou masla.
  • Cukety nakrájajte na jemné rezančeky, prípadne použite špiralizér – budete potrebovať 4 hrnčeky.
  • Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja, pridajte morčaciu klobásu vytlačenú zo črievka, opekajte 5 minút a pomocou obracačky rozdeľte na menšie kúsky. Odložte bokom.
  • V prípade potreby pridajte druhú lyžicu oleja, krátko opečte pór so ¼ lyžičky soli asi 2 minúty.
  • Potom pridajte cuketu a prudko restujte ďalších 5 minút, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Odstavte.
  • Polovicu chleba, klobásu, cuketovú zmes a pečené papriky vložte do zapekacej misy.
  •  Posypte polovicou strúhaného syra a parmezánom. Vrstvenie opakujte, zvyšok parmezánu si nechajte bokom.
  • V miske zmiešajte vajcia, mlieko, horčicu, korenie, talianske korenie a 1 lyžičku soli.
  • Šľahajte, kým sa nezačne tvoriť pena. Rovnomerne nalejte na celý pokrm. 
  • Navrch nasypte zvyšok parmezánu. Prikryte a nechajte v chladničke cez noc.

Na druhý deň:

  • Vložte zapekaciu misu na plech a vložte do rúry. Pečte pri teplote 165 °C približne 30 minút.
  • Zvýšte teplotu na 175 °C, prikryte fóliou alebo pokrievkou a pečte ďalších 30-40 minút, kým nie je stred upečený.

Mohlo by sa hodiť

Foccacia s bylinkami

Foccacia je skvelou alternatívou prílohy k obedu alebo sa dá strategicky pripraviť vopred na večerné grilovanie, kde bude tiež ozdobou stola. Nakrájaná na plátky, natretá a posypaná šunkou alebo syrom bude vaším chutným spoločníkom na výlete.

Originálny recept

Kvasnicové cesto

  • 20 vetvičiek tymiánu (7 g)
  • 5 vetvičiek rozmarínu (7 g)
  • 1 vrecúško sušeného droždia (7 g)
  • 500 g pšeničnej múky (typ 405 - hladká)
  • cca 200 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 zarovnaná čajová lyžička soli

Na ozdobu

  • 1 červená cibuľa
  • 1 žltá paprika
  • 2 čierne olivy bez kôstok
  • niekoľko stoniek pažítky
  • 2 vetvičky hladkolistej petržlenovej vňate
  • navyše trochu olivového oleja na potretie, hladká múka na vysypanie pracovnej plochy, hrubá soľ

Postup

  • Zapekaciu misu potrite olivovým olejom.
  • Polovicu tymiánu a rozmarínu nasekáme. Zmiešajte múku s droždím, vodou, olejom, soľou a bylinkami. Vypracujeme hladké cesto. V prípade potreby pridajte trochu vody.
  • Cesto rozprestrieme do misy, prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť pri izbovej teplote.
  • Predhrejte rúru na 200 °C (180 °C v prípade teplovzdušnej rúry).
  • Nakrájajte prísady na ozdobu a naaranžujte ich na cesto tak, aby vytvorili kvitnúce rastliny. Potrite olejom a posypte hrubou soľou.
  • Pečte 25-30 minút dozlatista.
  • Nechajte vychladnúť na mriežke. Podávajte teplé alebo studené.

Mohlo by sa hodiť