
Leto je ideálny čas na ľahké, chutné a pestré jedlá, ktoré voňajú po čerstvých bylinkách, dozretej zelenine a slnku. A čo keby sme vám povedali, že toto všetko si môžete jednoducho pripraviť v jednej zapekacej mise? Nemusíte tráviť dlhé hodiny pri sporáku – stačí pár kvalitných surovín, „zapekačka“ a chuť vyskúšať niečo nové. Pripravili sme pre vás tri jednoduché letné recepty, ktoré využívajú to najlepšie, čo nám záhrady a trhy ponúkajú. Či už hľadáte ľahký obed, večeru pre celú rodinu alebo inšpiráciu na záhradnú párty, tieto recepty vás určite nesklamú. Štýlová zapekacia misa s hotovým jedlom sa stane lákavým stredobodom stola, okolo ktorého sa všetci radi zídu.

Kurací divan

Rýchly recept z dostupných surovín, ktorý priam volá po experimentoch s alternatívnymi ingredienciami, ktoré práve vykúkajú z chladničky alebo zo záhradky. Zapekacia misa je skrátka hospodárkou vašej domácnosti.
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 2 hrnčeky strúhaného tvrdého syra
- 1/4 litra kuracieho vývaru (domáceho alebo z bujónovej kocky)
- 1 dl smotany na varenie (12 %)
- 3 lyžice majonézy
- 400–500 g cestovín uvarených „al dente“
- 1 pečené kurča (zbavené kostí, natrhané na kúsky)
- 1 hrnček kukurice (mrazenej alebo konzervovanej)
- 1 hrnček čerstvého hrášku (mrazeného alebo konzervovaného)
- čerstvé bylinky podľa chuti a sezóny – tymian, estragón, oregano, bazalka, pažítka, petržlenová vňať
Alternatívy: Namiesto hrášku a kukurice môžete použiť aj inú sezónnu zeleninu, napríklad brokolicu, karfiol, pór či mladý patizón.
Postup:
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Do spodnej časti zapekacej misy nasypte hrášok a kukuricu a dobre premiešajte.
- Na vrstvu zeleniny rovnomerne rozložte natrhané pečené kurča.
- Na kurča navrstvite uvarené cestoviny.
- V miske zmiešajte majonézu, vývar a smotanu, dochuťte soľou, korením a dostupnými čerstvými bylinkami.
- Omáčku nalejte na vrstvu cestovín a posypte strúhaným syrom.
- Zapekaciu misu vložte do predhriatej rúry a pečte odkryté 45–50 minút, kým syr nezíska zlatistú farbu a nezačne bublať.
Mohlo by sa hodiť
Cuketový nákyp s talianskou klobásou

Tento recept má veľkú výhodu v možnosti prípravy vopred. Ak vás teda čaká deň, keď viete, že nechcete tráviť veľa času v kuchyni, toto je náš tip. Všetko si v pokoji pripravíte večer predtým a v pravý čas už len presuniete zapekaciu misu z chladničky do rúry. Vďaka odolnosti keramiky Emile Henry sa nemusíte obávať prasknutia v dôsledku rozdielu teplôt.
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 2 lyžičky talianskeho korenia
- ¼ lyžičky čierneho korenia, 1¼ lyžičky soli
- 2 lyžice pikantnej horčice
- 650 ml mlieka
- 11 veľkých vajec
- 1 hrnček strúhaného parmezánu
- 2 hrnčeky strúhaného tvrdého syra (cca 200 g)
- 1 hrnček nasekaných pečených červených paprík – môžu byť aj konzervované
- 1 hrnček nakrájaného póru (na štvrtiny a tenké plátky – len biela a svetlozelená časť)
- 350 g čerstvej talianskej morčacej klobásy známej ako salsiccia, prípadne inej tepelne neopracovanej klobásy
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 stredné cukety (cca 18 × 5 cm)
- 450 g bieleho rustikálneho chleba alebo bagety (nie toastový chlieb)
Večer vopred:
- Predhrejte rúru na 175 °C. Nakrájajte chlieb na kocky (približne 2 cm), rozložte ich na plech a pečte asi 15 minút, kým nebudú suché a zlatisté.
- Vymažte zapekaciu misu sprejom na pečenie alebo trochou masla.
- Cukety nakrájajte na jemné rezančeky, prípadne použite špiralizér – budete potrebovať 4 hrnčeky.
- Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja, pridajte morčaciu klobásu vytlačenú zo črievka, opekajte 5 minút a pomocou obracačky rozdeľte na menšie kúsky. Odložte bokom.
- V prípade potreby pridajte druhú lyžicu oleja, krátko opečte pór so ¼ lyžičky soli asi 2 minúty.
- Potom pridajte cuketu a prudko restujte ďalších 5 minút, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Odstavte.
- Polovicu chleba, klobásu, cuketovú zmes a pečené papriky vložte do zapekacej misy.
- Posypte polovicou strúhaného syra a parmezánom. Vrstvenie opakujte, zvyšok parmezánu si nechajte bokom.
- V miske zmiešajte vajcia, mlieko, horčicu, korenie, talianske korenie a 1 lyžičku soli.
- Šľahajte, kým sa nezačne tvoriť pena. Rovnomerne nalejte na celý pokrm.
- Navrch nasypte zvyšok parmezánu. Prikryte a nechajte v chladničke cez noc.
Na druhý deň:
- Vložte zapekaciu misu na plech a vložte do rúry. Pečte pri teplote 165 °C približne 30 minút.
- Zvýšte teplotu na 175 °C, prikryte fóliou alebo pokrievkou a pečte ďalších 30-40 minút, kým nie je stred upečený.
Mohlo by sa hodiť
Foccacia s bylinkami

Foccacia je skvelou alternatívou prílohy k obedu alebo sa dá strategicky pripraviť vopred na večerné grilovanie, kde bude tiež ozdobou stola. Nakrájaná na plátky, natretá a posypaná šunkou alebo syrom bude vaším chutným spoločníkom na výlete.
Kvasnicové cesto
- 20 vetvičiek tymiánu (7 g)
- 5 vetvičiek rozmarínu (7 g)
- 1 vrecúško sušeného droždia (7 g)
- 500 g pšeničnej múky (typ 405 - hladká)
- cca 200 ml vlažnej vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 zarovnaná čajová lyžička soli
Na ozdobu
- 1 červená cibuľa
- 1 žltá paprika
- 2 čierne olivy bez kôstok
- niekoľko stoniek pažítky
- 2 vetvičky hladkolistej petržlenovej vňate
- navyše trochu olivového oleja na potretie, hladká múka na vysypanie pracovnej plochy, hrubá soľ
Postup
- Zapekaciu misu potrite olivovým olejom.
- Polovicu tymiánu a rozmarínu nasekáme. Zmiešajte múku s droždím, vodou, olejom, soľou a bylinkami. Vypracujeme hladké cesto. V prípade potreby pridajte trochu vody.
- Cesto rozprestrieme do misy, prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť pri izbovej teplote.
- Predhrejte rúru na 200 °C (180 °C v prípade teplovzdušnej rúry).
- Nakrájajte prísady na ozdobu a naaranžujte ich na cesto tak, aby vytvorili kvitnúce rastliny. Potrite olejom a posypte hrubou soľou.
- Pečte 25-30 minút dozlatista.
- Nechajte vychladnúť na mriežke. Podávajte teplé alebo studené.