Jarne vyzdobený dom či byt, k tomu krásne prestretý stôl s veľkonočnými dekoráciami je jedna vec, ale sviatok robí sviatkom práve spoločné posedenie a prežívanie sviatočných okamihov s rodinou či priateľmi. Ak ste nemali to šťastie, a nevlastníte sviatočný porcelán po babičke, inšpirujte sa napríklad od Villeroy & Boch alebo Rosenthal, kde nájdete dekory s prírodnými a roztomilými motívmi, ktoré sú pre jarné stolovanie ako stvorené. Nielen že, potešia oči a rozveselia aj dušu, ale navyše svojou nadčasovou eleganciou utvoria celkový dojem z pripravených pokrmov.
Sviatočné tabule krásne a rýchlo
Nepýši sa váš stôl peknou drevenou doskou, je vhodné ho zakryť sviatočným, vyžehleným obrusom neutrálnej farby, ktorý môžete oživiť farebnou štólou a obrúskami. Na výzdobu okrem veľkonočných dekorácií použite akékoľvek jarné kvety či vetvičky vo váze, v miske, či voľne na stole. Nič nepokazí ani vhodný svietnik. Jedinou podmienkou je, aby kvety neboli príliš aromatické a tiež, aby ony ani dekorácie nebránili vašim hosťom vo výhľade. Pokiaľ bude ešte aj ich farba ladiť s výzdobou veľkonočného stola, bude celkový dojem o to lepší.
Vybaľte taniere
Podľa počtu hostí založte podkladové servírovacie (klubové taniere) s obrúskom, na ktorý potom môžete postupne servírovať ďalšie veľkonočné ukážky vášho kulinárskeho nadšenia, na začiatok predjedlo na dezertnom tanieri, neskôr jarnú polievku v hlbokom porcelánovom tanieri, a napokon šťavnaté mäsko na klasickom porcelánovom jedálenskom tanieri. Špeciálny pečivový tanier potom použite v prípade, že plánujete podávať drobné pečivo alebo zákusky.
Čo si počať s príbormi?
Koľko a aké použijete záleží pochopiteľne na chodoch, ktorými chcete svojich hostí potešiť. Maximálne sú to však vždy 3 vidličky, 3 nože + polievková alebo dezertná lyžica na okraji strany taniera a dezertný alebo múčnikový príbor nad tanierom. Ďalší príbor sa zakladá tesne pred alebo zároveň s chodom. Bližšie k tanieru sú príbory, ktorými sa bude jesť neskôr.
3 x a dosť
Poháre na sviatočnom stole pripravte buď do trojuholníka alebo do rady, vždy však maximálne 3 druhy, pretože inak by bol stôl nepriehľadný. Ak potrebujete viac pohárov, prineste ich zároveň s podávaným nápojom, napríklad na vhodnej tácke alebo podnose.
Dezert a nevyhnutná kávička
V našej krajine býva zvykom ukončiť hodovanie niečím sladkým a kávou, prípadne čajom. Najprv odneste riad, ktorý ešte ostal na stole a potom pokojne servírujte kávu, zákusok alebo spomínaný čaj. Porcelánovú šálku s podšálkou alebo ozdobný hrnček s jarnými motívmi je na sviatočnú príležitosť tou najlepšou voľbou.