Zimné nápoje pre mrazivé večery

Zimné nápoje pre mrazivé večery
Keď zima cukruje ulice vločkami a rukavice prosia o jej pozornosť, je na čase popremýšľať o tom, čím sa zahriať aj z vnútra. Napríklad čo tak poriadne veľkým hrnčekom s voňavým vareným vínom. Príprava je časovo nenáročná a výsledok stojí za to. Nápojov, ktoré vás zahrejú od líčok až po palce na nohách je veľmi veľa. My sme si pre vás pripravili niekoľko lahodných variant, ktoré stoja za to ich vyskúšať.

 Glögg nie je grog

Inšpirujte sa napríklad v severských krajinách, kde sa varí tradičný nápoj, ktorému vo Švédsku a na Islande hovoria glögg. Pokiaľ niekde hľadať recept na zaručené prehriatie, sú to určite krajiny, kde teplota klesá hlboko pod bodom mrazu a zimy bývajú  dlhé a chladné. Základ tvorí červené víno, báječnú aróma zaručí korenie – škorica, klinčeky, kardamóm a zázvor. Glögg by nebol glöggem bez orechov, pomarančovej kôry a sušeného ovocia. V alkoholickej verzii sa pridáva portské alebo iné výrazné víno, madeira či brandy.

Glögg s červeným vínom a koňakom

Ingrediencie  4 porcie

  • 1 fľaša červeného suchého vína
  • 5 lyžičiek alebo 4 vrecúška Kusmi Tea Glögg
  • asi 100 g trstinového bieleho cukru
  • citrónová šťava
  • 50 g drvených mandlí
  • 50-100 ml brandy podľa chuti

Postup

  1. Víno zohrejte s mandľami (nesmie sa však variť!).
  2. Čajovú zmes zalejte v kanvici vínom, ktoré je ohriate na 90 °C a asi 4 minúty lúhujte.
  3. Rozlejte do pohárov, doplňte brandy, dochuťte cukrom a citrónom.
  4. Užívajte si, ako sa vám po celom tele rozlieva teplo doplnené o lahodnú chuť škorice, sladovky a kardamónu. 

EXPERIMENTUJTE S INÝMI ČAJMI OD KUSMI TEA

Pečené ovocie v horúcom víne

Ingrediencie  4-6 porcií

  • 1 hrsť malín
  • 1 hrsť jahôd pokrájaných na štvrťky
  • 1 olúpané, na kocky nakrájané jablko
  • 1 olúpaný pomaranč zbavený bielej vnútornej šupky 
  • necelá lyžička škorice, 1 celá škorica, 3 ks klinčekov (namiesto korenia môžete použiť aj našu limitovanú edíciu vianočného čaju Tsarevna)
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor, asi 1 dl vody
  • 0,75 l dobrého červeného suchého vína, pomaranč na ozdobu

Postup

  1. Ovocie vložte do pekáča, pridajte vodu, korenie a cukor. Pečte odkryté v rúre pri 170 °C za občasného premiešavania, v prípade potreby podlejte trochou vody. Keď vznikne hustá lepkavá konzistencia, vyberte pekáč z rúry, vyberte z neho celú škoricu a klinčeky a nechajte vychladnúť. 
  2. Víno zohrejte (nesmie prejsť varom!), do hrnčeka dajte asi 3 lyžičky pečeného čaju a zalejte vínom. V prípade potreby doslaďte, ozdobte pomarančom a servírujte horúce.

Tip: Zbytok zmesi môžete uložiť do formičiek na ľad a dať do mrazničky. 

Čajový elixír s kvapkou alkoholu

Organické čaje Kusmi Tea sú plné korenia a iskrivých tónov čajových chutí, Môžete ich preto použiť aj ako základ alkoholických horúcich nápojov na mrazivé zimné večery. Stačí pridať kvapku rumu alebo griotky a slastný zahrievací nápoj je na svete. Pre tých náročnejších labužníkov sme si ale pripravili sofistikovanejšie varianty. 

Jablkový punč s grenadínou pre veľkých i malých

Ingrediencie  4 porcie

    • 6 dl jablkového džúsu
    • 2 dl vody
    • 4 lyžice grenadíny
    • kus celej škorice
    • 2 klinčeky
    • pomarančová a citrónová šťava
    • med podľa chuti
    •  + niekoľko plátkov citróna alebo pomaranča na ozdobu

Postup

  1. Džús s vodou, škoricou a klinčekmi priveďte k varu.
  2. Varte pozvoľna asi 15 minút, potom vyberte korenie.
  3. Rozlejte do obľúbených hrnčekov, pridajte grenadínu a podľa chuti med.
  4. Dozdobte plátkami ovocia a horúce podávajte. 

Súvisiace a odporúčané produkty