
Krehký mriežkový koláč, známy aj ako apple pie, je obľúbenou klasikou v kaviarňach aj bistrách. Sladkému maslovému cestu v kombinácii so škoricovými jablkami odolá len málokto. Príprava je jednoduchá a rýchla a pochutí si na ňom celá rodina.
Náročnosť: jednoduchá
Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 1 hodina
Počet porcií: 8–10

Ingrediencie
Cesto:
- 340 g hladkej múky
- 200 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 3 lyžice cukru
- 7 lyžíc ľadovej vody
Plnka:
- 1 kg jabĺk Granny Smith
- 200 g mandlí
- muškátový oriešok
- 80 g trstinového cukru
- 3 lyžičky škorice
- šťava z polovice citrón
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu
Postup
- Začnite prípravou základu. Múku, studené maslo a cukor zmiešajte pomocou ručného šľahača vo vyššej mise. Miešajte, kým cesto nebude mať pieskovú konzistenciu.Pridajte ľadovú vodu a ďalej spracujte.
- Pokračujte, kým nedosiahnete kompaktné cesto. Vytvorte z neho guľku a dajte ho na 30 minút odpočívať do chladničky.
- Medzitým si ošúpte jablká, nakrájajte ich na malé kocky a dajte na panvicu. Pridajte citrónovú šťavu, cukor, mletú škoricu, muškátový oriešok a poduste 10 minút, kým jablká nezmäknú. Nechajte vychladnúť a pridajte mandle.
- 2/3 cesta vyvaľkajte na okrúhly tenký plát a preneste do koláčovej formy. Naplňte vychladenou plnkou. Druhú časť cesta vyvaľkajte a nakrájajte nožom alebo radielkom na pásiky.
Pásiky poukladajte cez plnku do mriežky. - Okraje mriežky jemne pritlačte k spodnej vrstve cesta a koláč potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Koláč vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte 60 minút, kým cesto nie je zlatisté.