Tradičný americký jablčný koláč

23. septembra 2025
Tradičný americký jablčný koláč

Krehký mriežkový koláč, známy aj ako apple pie, je obľúbenou klasikou v kaviarňach aj bistrách. Sladkému maslovému cestu v kombinácii so škoricovými jablkami odolá len málokto. Príprava je jednoduchá a rýchla a pochutí si na ňom celá rodina.

Náročnosť: jednoduchá
Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 1 hodina
Počet porcií: 8–10


 
Tradičný americký jablčný koláč

Ingrediencie

Cesto:

  • 340 g hladkej múky
  • 200 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 3 lyžice cukru
  • 7 lyžíc ľadovej vody

Plnka:

  • 1 kg jabĺk Granny Smith
  • 200 g mandlí
  • muškátový oriešok
  • 80 g trstinového cukru
  • 3 lyžičky škorice
  • šťava z polovice citrón

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu

Postup

  1. Začnite prípravou základu. Múku, studené maslo a cukor zmiešajte pomocou ručného šľahača vo vyššej mise. Miešajte, kým cesto nebude mať pieskovú konzistenciu.Pridajte ľadovú vodu a ďalej spracujte. 
  2. Pokračujte, kým nedosiahnete kompaktné cesto. Vytvorte z neho guľku a dajte ho na 30 minút odpočívať do chladničky.
  3. Medzitým si ošúpte jablká, nakrájajte ich na malé kocky a dajte na panvicu. Pridajte citrónovú šťavu, cukor, mletú škoricu, muškátový oriešok a poduste 10 minút, kým jablká nezmäknú. Nechajte vychladnúť a pridajte mandle.
  4. 2/3 cesta vyvaľkajte na okrúhly tenký plát a preneste do koláčovej formy. Naplňte vychladenou plnkou. Druhú časť cesta vyvaľkajte a nakrájajte nožom alebo radielkom na pásiky.
    Pásiky poukladajte cez plnku do mriežky.
  5. Okraje mriežky jemne pritlačte k spodnej vrstve cesta a koláč potrite rozšľahaným vajíčkom.
  6. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte 60 minút, kým cesto nie je zlatisté.

Další inspirace na sladké pečení

Další inspirace na sladké pečení