Ako (si) pripraviť dobrú kávu

Ako (si) pripraviť dobrú kávu
Chcete vedieť v čom svoje obľúbené kávové nápoje podávať pre väčšie umocnenie pôžitku z ich chutí a vône?

Jedno presso, prosím...

Začneme espressom, niekedy u nás nazývaným piccolo. Nebojte sa, nebudeme vás skúšať z rozdielov medzi espressom a piccolom, prípadne vám vtlkať do hlavy, že práve piccolo neexistuje. Ako tento ľudový názov napovedá, ide o nápoj malého objemu (cca 30 ml). Všeobecne ide o silný kávový extrakt s penou na povrchu, vyrábaný zo 7 gramov kávy, pod tlakom minimálne 9 barov. Patrí do espresso šálky s objemom 60 – 90 ml.

 Len na doplnenie dodávame, že súčasné pojatie espressa profesionálnymi baristami odporúča miernu úpravu parametrov s tým, že gramáž mletej kávy na porciu je 7,5-11 g a je možné meniť aj teplotu vody a tlak...Ak by ste obohatili klasické espresso o trochu mliečnej peny, získate espresso macchiato. Moderné macchiato môže byť doplnené penou až po okraj šálky a ozdobené tzv. late artom, môže teda vyzerať ako miniatúrne capuccino. Ristretto je veľmi silné espresso, kedy rovnakú dávku kávy zalejete menšou dávkou vody (20 ml), pije sa preto z veľmi malých šálok.

Oproti tomu dvojitému espressu (doubleshot) hovoríme dopio – pripravuje sa z dvojitej dávky kávy a asi dvojnásobného množstva vody (50-70ml), servírovať môžete v malej espresso šálke, avšak často sa dopio servíruje aj vo väčších šálkach alebo pohároch s objemom 100-150 ml.

Lungo

 tz. lungo šálkach(100-150 ml) alebo v šálke na capuccino s objemom 150-180 ml. Espresso predlžené horúcou vodou, teda lungo v domácich podmienkach by ste mali podávať tak, že si vo väčšej šálke či hrnčeku pripravíte espresso a teplú vodu k nemu podáte zvlášť v kanvičke alebo väčšiu šálku naplníte 30-40 ml teplou vody a do nej dopustíte z kávovaru espresso.

Hrnčeky Mason Cash z kolekcie Impressions Mugs, objem  350 ml.

Lungo alebo prekvapkávaná káva sú dobrým základom pre u nás obľúbené kávy zdobené šľahačkou, ako sú napríklad Viedenská káva alebo Alžírska káva.

Tichý Američan v Taliansku a cappuccino

Ešte väčším zriedením, obvykle v pomere 1:5 v prospech vody tak dostanete cafe americano. Podľa tradície vzniklo počas druhej svetovej vojny, kedy americkým vojakom v Taliansku nechutilo klasické silné espresso a nechávali si ho doplniť horúcou vodou.

U nás veľmi obľúbené capuccino patrí do šálky rovnakého názvu s objemom okolo 150 – 180 ml. Jeho základom je espresso a teplé mlieko. V žiadnom prípade sa nepodáva so škoricou! Správna talianske cappuccino tvorí ⅕ espressa, ⅖ našľahaného mlieka a ⅖ horúceho mlieka. Káva sa pripravuje z plnotučného mlieka, ktorého teplota je 70 °C. Podľa pôvodnej receptúry by malo mať horúce mlieko asi 2 cm vysokú hustú mliečnu penu.

Café latte a novinka z Nového Zélandu

Máte radi niečo väčšie? Až zo štvrť litra môžete mať café latte, ktoré sa už stalo neoddeliteľnou súčasťou našich kaviarní. Obvykle sa podáva v šálke s uškom alebo bez, zato s väčším objemom okolo  250 ml. Je podobného zloženia ako cappuccino, ale v porovnaní s ním má omnoho viac mlieka a o to menej peny. Ide v podstate o lungo s našľahanou mliečnou penou.  Jeho obľúbenou variantou je latte macchiato. Najprv do pohárov nalejete napenené mlieko, pol minútku počkáte, než sa na povrchu utvorí trošku pevnejšia vrstva a potom nalejete klasické espresso. Vzniknú nádherné tri úrovne nápoja a tie najlepšie vyniknú v pohári alebo sklenenom hrnčeku

Veľké hrnčeky Letters od Villeroy & Boch, vhodné na Flat white, Caffe latte alebo poriadnu šálku čaju.

Flat white oproti tomu znamená viac kávy a menej mlieka. Do sveta sa rozšíril z Austrálie a Nového Zélandu. Nápoj sa podáva v minimálne 300 ml šálkach. Jeho základom je 21 g čerstvo namletej kávy, ktorá sa extrahuje 15 sekúnd a následne doleje teplým mliekom a jemnou penou.

Filtrácia – reštart 2.0

Ďalší zo spôsobov prípravy kávy je poslednú dobu stále viac populárnejšia filtrácia. Nejde o žiadnu prevratnú novinku, takto pripravovaná káva bola populárna už v minulom storočí, najmä v Amerike, a to vďaka žene menom Melitta Bentz a jej vo svojej dobe prevratnému vynálezu – špeciálnej nádobke v tvare lieviku zvanom dripper. Pripraviť si doma dobrú prekvapkávanú kávu je dnes vďaka prekvapkávačom o dosť

 jednoduchšie než v dobe Melitty. My vám môžeme ponúknuť automatické prekvapkávače kávy od dvoch významných značiek, KitchenAid a Smeg, ktoré oba vďaka svojim sofistikovaným funkciám umožňujú napríklad naprogramovať štart a budiť sa tak do nového dňa s vôňou čerstvo pripravenej kávy či pripraviť si kávu tak, aby bola hotová akonáhle očakávaná návšteva zazvoní pri dverách...

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY