Ako vybrať formu na bábovku?

25. marca 2023
Ako vybrať formu na bábovku?
Bábovke k dokonalosti stačí niekedy skutočne málo. Základom úspechu je správny pomer ingrediencií, dodržanie postupu a v neposlednom rade tiež kvalitná forma na pečenie na bábovku. Ako ale vybrať tú správnu? Tu je pár tipov, ktoré vám jej výber uľahčia...

Je vláčna, krásne vonia a navyše chutí všetkým. Bábovka je súčasťou slovenskej kuchyne už dlhé generácie a má u nás tradíciu siahajúcu až do prvej polovici 20. storočí. Aby ste ju upiekli tak, ako to robievali naše babičky, je potrebné mať tú správnu výbavu. Ako by taká ideálna forma na bábovku mala vyzerať? 
Ako vybrať formu na bábovku?

Pozor na materiál, tvar a veľkosť

Pokiaľ máte kvalitnú bábovkovú formu, nie je pečenie žiadna veda. Jej výber však závisí na niekoľkých kľúčových faktoroch:

Materiál

Každý materiál má svoje pre a proti. Medzi tie tradičné patrí napríklad keramika alebo liatina, postupom času vznikli ale aj moderné formy z hliníka, porcelánu alebo silikónu

  • Keramika

Bábovková forma z keramiky je známa vďaka svojim výborným vodivým vlastnostiam, ktoré umožňujú rovnomerné pečenie. Pokiaľ je navyše z vnútornej strany naglazovaná, je veľmi ľahké ju vyklopiť. Moderné modely je možné pravidelne umývať tiež v umývačke riadu. Aj napriek tomu je však dobré mať na pamäti, že keramika patrí ku krehkým materiálom, a tak sa oplatí s ňou zaobchádzať opatrne. 

  • Liatina

Liatinová forma na bábovku má v kuchyni svoje právoplatné miesto už po niekoľko generácií. Je robustná a odolná, takže má dlhú životnosť, navyše veľmi dobre a rovnomerne vedie teplo. Jej nenahraditeľným benefitom je tiež to, že smaltovaná liatinová forma je úspornejšia na spotrebu energie. Prekvapiť by vás ale mohla jej pomerne veľká hmotnosť.  Výrobca ani neodporúča jej umývanie v umývačke riadu, pretože by smaltovaný povrch mohol ľahko popraskať. 

  • Hliník

Hliníkové formy na bábovku patria v súčasnosti k tým najobľúbenejším. Je to hneď z niekoľkých dôvodov. Hliník je veľmi dobrý vodič tepla a dokáže teda rovnomerne prepiecť bábovku zo všetkých strán, pritom jej ale zachováva jej vláčnosť. Zároveň ide o veľmi tvrdý a odolný materiál, ktorý sa ľahko udržiava v čistote. Hliníkové formy samozrejme vedia prekvapiť aj z hľadiska estetiky. Napríklad formy na bábovku Nordic Ware majú široké množstvo tvarov a odtieňov, ktoré sú vhodné na rôzne príležitosti - či už na narodeninové oslavy, sezónne pečenie alebo slávnostné príležitosti. A aj napriek svojej výraznej ozdobnosti je možné vďaka správnemu vymazaniu ľahko ju vyklopiť. 

  • Porcelán

Porcelánové formy sú nielen designovými kúskami, ale tiež spoľahlivými pomocníkmi pri pečení. Ich silnou stránkou je nielen dobrá vodivosť, ale tiež šetrnosť k použitým surovinám, pretože porcelán neprenáša žiadnu kovovú pachuť alebo nepríjemné vône. Výhodná je aj ich ľahká údržba a vysoká životnosť. Pretože je ale porcelán trochu krehkejší, odporúča sa zvýšená opatrnosť pri manipulácii.

  • Kamenina

Nielen kameninové formy na bábovku, ale aj akýkoľvek ďalší kameninový riad napríklad od britskej ikonickej značky Mason Cash sa síce pomalšie zahrieva, o to viac ale rovnomerne vedie teplo. Kamenina je veľmi odolná voči poškodeniu a je zároveň jednoduchá na údržbu

  • Silikón 

Medzi dlhoročných obľúbencov sa radia tiež formy na bábovku zo silikónu. ich najväčším benefitom je to, že je možné ich jednoducho natrieť tukom pred prvým pečením, a následne už to opakovať nemusíte a rovnako bude možné bábovku dobre vyklopiť. Zároveň sú praktické, jednoduché na údržbu a môžete ich umývať v umývačke riadu. Tento materiál tiež nekumuluje teplo, čo zabraňuje prípadnému popáleniu pri manipulácii. Na druhej strane je určite na mieste kupovať silikónové formy na bábovku od overených predajcov s certigikátom zdravotnej nezávislosti.

  • Sklo

Pretože sú sklenené formy na bábovku priehľadné, môžete prípravu aj pečenie sledovať doslova v priamom prenose. Vďaka tomu budete vedieť nielen to, kedy už je bábovka upečená  dozlatista, ale tiež či možno lepšie pracovať s liatím a mramorovaním cesta. Formu je tak možné umyť nielen v umývačke riadu, ale tiež používať v mikrovlnnej rúre. Pretože ide samozrejme o sklo, je potrebné dbať na väčšiu opatrnosť pri manipulácii. 

Podčiarknuté, zrátané, pri výbere formy na bábovku zvážte, ktorý materiál a povrchová úprava najlepšie vyhovuje vašim konkrétnym potrebám a preferenciám. Ten, kto si potrpí na design, dá prednosť najskôr porcelánu, kamenine alebo hliníku, zatiaľ čo človek, ktorý uprednostňuje praktickosť, siahne po silikóne či skle. Finálny výber už tak závisí len a len na vás.

Veľkosť

V dnešnej dobe už máme na výber nielen z veľkého množstva materiálov, ale tiež z rôznych veľkostí. Na trhu nájdete:

  • Tradičné formy na veľké bábovky: dosahujú objem okolo 2 až 3 litrov a majú obvykle typický podlhovastý tvar
  • Stredné formy na bábovky: ich objem sa pohybuje okolo 1,5 litra, a tak sú zlatou strednou cestou v prípade, že hľadáte sladkú bodku za nedeľným obedom alebo dezert na menšiu rodinnú udalosť. 
  • Minibábovky: trendom v poslednej dobe sú veľmi designové minibábovky vo veľkosti cupcakov, s ktorým vám odpadá starosť s krájaním rovnomerných dielikov. Sú praktické a na tanieri navyše vyzerajú skutočne na zahryznutie. 

Tvar a typ formy vyberajte tiež podľa príležitosti

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že nič nenahradí klasický podlhovastý tvar bábovky v tradičnom špirálovitom designe, aktuálne nájdete na trhu mnoho nápaditých a pôvabných alternatív, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie. Originálne designy foriem totiž vykúzlia aj z obyčajného receptu nezabudnuteľné pohostenie. Naopak sa to ale povedať veľmi nedá. V prípade klasickej bábovky – aj s dobrou chuťou – určite nič nepokazíte, hostí ale svojím vzhľadom tiež nijak neohromí. 

Povedzte viac než tisíc slov

Či už z lásky alebo len tak pre radosť, potešia všetkých, ktorí majú radi sladkú bodku v podobe bábovky v tvare srdca, ktorá je ideálna napríklad na Valentína, Prvý máj, k oslave narodenín, sviatku či výročiu.

Zamilované formy na bábovky

Podľa ročného obdobia

K oslavám jari neodmysliteľne patria tradičné symboly, ako je klasická forma na pečenie barančeka, no jednako niektorých milovníkov Veľkej noci poteší tiež forma v tvare zajačika, prípadne roztomilá forma na šesť malých zajačikov, ktoré využijete na najrôznejšie príležitosti – od narodeninových osláv, cez piknik pod šírym nebom alebo ako koledu pre malých koledníkov na Veľkonočný pondelok. 

Jarné formy na bábovky

V lete sa vám bude hodiť krásna forma s morskými motívmiforma na minibábovky v tvare jahôd a deti iste poteší tiež forma na bábovku hrad, s ktorou si pripomenú vyvádzanie v piesku počas letných slnečných dní pri mori. 

Letné formy na bábovky

Na jeseň zase nič nepokazíte, pokiaľ upečiete minidezerty s jesennými motívmi v tvare moriaka, tekvice, žaluďov či javorového listu, prípadne minibábovečky v tvare rôzne rozkrojených jabĺčok. Milovníkov Halloweenu isto potešia tiež špeciálne halloweenské formy, ktoré doplnia vašu strašidelnú výzdobu!

Jesenné formy na bábovky

Na Vianoce

Samostatnou kapitolu tak v pečení predstavujú Vianoce. Práve v tomto významnom čase oceníte v kuchyni vianočné formy na pečenie, či už je to forma na 8 vianočných mini chlebíčkov, bábovková forma v tvare snehovej vločky alebo mini tortičky v tvare luskáčikov.

Zimné a vianočné formy na bábovky

Tip na záver

Pokiaľ máte doma kvalitné formy na pečenie, ako je to v prípade americkej stálice Nordic Ware, nemusíte mať strach, že vám tieto zložité symboly s najrôznejšími záhybmi pôjdu ťažko vyklopiť. Naopak, vďaka liatemu hliníku to zvládnu všetci – dokonca aj nováčikovia v pečení. 

Čo si upiecť vo forme NORDIC WARE?

Čo si upiecť vo forme NORDIC WARE?