Arašidové venčeky podľa Josefa Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Arašidové venčeky podľa Josefa Maršálka

Vyskúšajte originálny recept od majstra cukrára Josefa Maršálka. Chrumkavé arašidové venčeky vás prekvapia kombináciou slaného karamelu a čokoládovej tonka ganache. Či už ho budete servírovať ako zákusok ku káve, alebo ako dezert po obede alebo večeri, môžeme zaručiť, že 20 kusov stačiť nebude.  

 

Na prípravu odporúčame použiť kuchynský robot, ktorý vám uľahčí prípravu cesta aj náplne.  
 
Náročnosť: stredná 

Príprava: 1 hodina 

Čas pečenia: 30 minút 

Počet porcií: 20 ks 

Arašidové venčeky podľa Josefa Maršálka

Ingrediencie

Odpalovaná hmota: 

  • 100 g voda
  • 110g mlieko
  • 80 g maslo
  • 10 g krupicový cukor  
  • 3 g soľ  
  • 165 g hladká múka  
  • 220 g vajcia  
  • 50 g nahrubo nasekaných arašidov 

Slaný karamel: 

  • 50 g masla 
  • 80 g krupicový cukor 
  • 80 g šľahačková smotana 
  • 2 g soľ 
  • 1/2 vanilkový lusk 

Šľahaná čokoládová ganache: 

  • 750 g šlahačková smotana 
  • 150 g horká čokoláda 
  • 20 g med 
  • 5 g plátková želatína 
  • tonka fazulka 

ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE

Postup

Odpalovaná hmota: 

  1.  Do hrnca odvážte všetko, okrem múky a vajec. Zmes priveďte do varu. Pridajte múku a miešajte, kým nemáte kompaktné nelepivé cesto. Odložte z ohňa 
  2.  Pripravené cesto dajte do robota a približne minútu premiešavajte plochým šlahačom. Do zmesy postupne pridajte vajciaNechajte miešať, kým sa cesto nespojí s vajciami 
  3.  Vreckom s hviezdicovou špičkou vytvarujte venčeky. Mali by mať približne 6 cm.  
  4.  Posypte nasekanými arašidmi a pocukrujte práškovým cukrom 
  5.  Pečte vo vyhriate rúre na 180 stupňov do zlata. V priebehu pečeniaktoré bude trvať približne 30 minútneotvárajte rúru 

Slaný karamel: 

  1.  Do hrnca dajte maslocukor a soľ a za stáleho miešania pripravte svetlý karamel.  
  2.  K pripravenej zmesy pridajte vriacu smotanu s vyškriabanou vanilkou a dobre prevarte 
  3.  Nechajte vychladnúť 

Šľahaná čokoládová ganache: 

  1.  Želatínu nechajte nabobtnať v studenej vode 
  2.  Polovicu smotany s nasrúhanou tonka fazuľkou priveďte do varu a pridajte čokoládu. 
  3.  Odložte z ohňa a pridajte vymčkanú želatínu a med. Tyčovým mixérom dohladka vymixujte 
  4.  Pridajte zbytok smotany a ešte ľahko premixujte 
  5.  Zmes nechajte cez noc odležať v chladničke (minimálne 12 hodín) 
  6.  V robote vyšľahajte do pevnej konzistencie 

 Venčeky rozrežte. Na spodnú časť naneste pomocou zdobiaceho vrecka karamel. Na karamel opäť ozdobnou špičkou nastriekajte vyšlahanú ganachepriklopte a môžete servírovať