Buddha bowls – misky plné chutí

02. júna 2023
Buddha bowls – misky plné chutí

Už žiadne nudné recepty na očistu tela aj ducha! Známa je pravda, že jeme aj očami. V prípade misiek hojnosti, ako sa tejto vegetariánskej verzii havajskej poké bowl hovorí, to platí na 100 %. Čím pestrejšie, čo do farieb a chutí, tým lepšie – kreativite sa medze nekladú! Farebné misky plné rastlinných dobrôt, ako sú obilniny, strukoviny, surová ale aj pečená, dusená  la nakladaná zelenina, ovocie, semienka, klíčky a nejaký parádny dressing alebo omáčka... No povedzte sami, neznie to samé o sebe báječne?

 

Farbami a chuťami hýriaciu Buddhovu misku si môžete pripraviť k obedu, na desiatu aj večeru. Poskladáte si ju podľa svojej fantázie, sezónnych surovín a chuťových preferencií a prípadne tiež zužitkujete zvyšky, ktoré nájdete v špajzi a chladničke. Jedinou podmienkou správnej misky hojnosti, ako sa tiež tomuto pokrmu hovorí, je, aby obsahovala len telu prospešné a zdravé suroviny. Ponúkame vám 2 recepty na vyskúšanie, jeden rýdzo vegánsky a jeden pre milovníkov morských plodov. Tak poďme na to!

 

Doba prípravy: cca 20 minút

Počet porcií: 1-2

Buddha bowls – misky plné chutí

Prečo Buddha bowl?

Ako vlastne vzniklo toto jedlo, ktoré poteší nielen vaše chuťové bunky, ale aj oči? A prečo je pomenované práve po Buddhovi? Názov by mohol pochádzať z toho, ako Buddha zhromažďoval almužnu pomocou veľkej misy na zbieranie malých kúskov jedla, ktoré si mohli dovoliť zdieľať obyvatelia akejkoľvek dediny, v ktorej sa zdržiaval.  Teórií je viac, ale táto je celkom pekná a prebúdza fantáziu, nemyslíte? Servírovať nemusíte vždy len v miske. Podstatný je tvar, v ktorom všetky ingrediencie pekne rozložíte tak, aby výsledok bol aj pastvou pre oči. 

Letná miska hojnosti – Ingrediencie

  • hrnček varenej quinoi
  • hrnček na kocky nakrájaného žltého melónu
  • zrelé avokádo, nakrájané na plátky
  • hrnček na kostičky nakrájané uhorky
  • hrnček na julienne rezančeky narezanej mrkvy
  • hrnček na kolieska nakrájanej papriky (červená, žltá alebo zelená)
  • 1/2 hrnčeka na tenké plátky nakrájanej červenej cibule
  • 1/4 hrnčeka nasekaných čerstvých byliniek podľa chuti (napr. petržlen, koriander alebo bazalka)
  • 1/4 hrnčeka pražených slnečnicových semienok
  • 1/4 hrnčeka orechov (napr lieskové alebo kešu)
  • hrsť klíčkov alebo obľúbeného microgreens
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti 

Čo by sa vám mohlo na prípravu hodiť

Letná miska hojnosti – Postup

  1. Vo veľkej miske zmiešajte quinou, melón, avokádo, uhorku, mrkvu, papriku a červenú cibuľu.
  2. Pridajte čerstvé bylinky a premiešajte.
  3. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
  4. Na záver posypte zmes pražených slnečnicových semienok a orechov. 

Letnú Buddha bowl môžete podávať ihneď alebo všetko necháte v chladničke oddýchnuť a servírovať vychladené. 

V čom servírovať Buddha Bowl?

Exotická Buddha bowl s krevetami

Táto morom voňajúca Buddha bowl je skvelo kombináciou sladkých, pikantných a sviežich chutí. S ohľadom na v nej prítomné krevety je už na pomedzí so slávnou Poké. Môžete ju posypať orechmi alebo semienkami podľa svojho výberu a podávať napríklad s arašidovou omáčkou alebo napríklad limetkovým dresingom, na ktorý nájdete tiež recept nižšie.  Náš tip: chuť kreviet sa skvelo snúbi s cesnakom. Pokiaľ ho máte radi, tesne pred koncom smaženia k nim na panvicu prihoďte 1–2 roztlačené strúčiky a premiešajte. Oriešky kešu budú chutnejšie, pokiaľ ich deň pred použitím namočíte do studenej vody. 

Exotická miska hojnosti – Ingrediencie a postup

  • hrnček varenej ryže
  • 200 g lúpaných kreviet
  • hrnček na kocky nakrájaného ananásu
  • zrelé avokádo, nakrájané na plátky
  • 1/2 hrnčeka nakrájaného zrelého manga
  • hrnček na kocky nakrájanej uhorky
  • 1/4 hrnčeka nasekanej čerstvej mäty
  • 1/4 hrnčeka na prúžky nakrájanej červenej papriky
  • 1/4 hrnčeka na tenké krúžky nakrájanej červenej cibule
  • 1/4 hrnčeka orechov kešu
  • lyžica olivového oleja na osmaženie kreviet
  1. Krevety opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovým obrúskom.  
  2. Na panvici rozpáľte lyžicu oleja a sprudka ich osmahnite (krátko 2-3 minúty z každej strany).
  3. Vo väčšej miske zmiešajte varenú ryžu a všetko nakrájané ovocie aj zeleninu. 
  4. Pridajte nasekanú čerstvú mätu a premiešajte. Prisypte oriešky kešu.
  5. Až úplne nakoniec pridajte osmahnuté krevety a opatrne ich zamiešajte do zmesi a hneď podávajte. Limetkový dresing servírujte zvlášť v miske. 

Na prípravu by sa vám mohlo hodiť

Limetkový dresing – Ingrediencie a Postup

  1. Vo vyššom pohári zmiešajte všetky ingrediencie, ľahko osoľte a okoreňte a dobre pretrepte, kým sa všetko dobre neprepojí.
  2. Ochutnajte a prípadne dochuťte limetkou alebo dosoľte a dokoreňte.
  3. Nechajte 15 minút odpočinúť v chladničke, aby sa chute mali čas premiešať. 

Vyberiete si nejakú misku na omáčku či dresing?

Bowl na cesty

Bowl na cesty

07. mája 2023

Morčací bowl na cesty

Morčací bowl na cesty