Grilované kuracie špízy so zázvorom, limetkou a s cibuľovým čatní

27. júna 2022
Grilované kuracie špízy so zázvorom, limetkou a s cibuľovým čatní
Grilovací výzva naozaj funguje! Food blogerka Jana Štrbková (medovemotuzy.sk) nám poslala recept nielen na vynikajúce cibuľové čatní, ale aj na marinované kuracie špízy na grile, ku ktorým táto príloha naozaj pasuje. Môžete sa presvedčiť sami, ak recept vyskúšate.

Príprava: 15 minút + marinovanie

Grilovanie: asi 15 minút

Príprava čatní: cca 35 minút

Počet porcií: 6
Grilované kuracie špízy so zázvorom, limetkou a s cibuľovým čatní

Ingrediencie

  • 6 rezňov z kuracích pŕs
  • 4 červené cibule
  • 1 červenú chilli papričku
  • vločky chilli podľa chuti
  • čerstvý koriander na posypanie
  • domácu bagetu 

na marinádu

3 lyžice olivového oleja
2 lyžičky sušeného zázvoru
2 lyžice sójovej omáčky
šťavu z jednej limetky + nakrájané rezy druhej limetky
čerstvo zomleté čierne korenie
soľ

na pikantné cibuľové čatní

1 kg červenej cibule
0,5 dl olivového oleja
1 dcl tmavého balzamikového octu
1 dcl červeného vína
1 lyžičku soli
1 lyžičku drveného čili
½ lyžičky čierneho mletého korenia
150 g hnedého

Postup

1. Deň vopred zmiešame olej, zázvor, sójovú omáčku, limetkovú šťavu, čierne korenie, soľ a do tejto marinády naložíme cez noc kuracie mäso, ktoré sme nakrájali na väčšie kocky.

2. Na druhý deň navliekame na špízy kocky mäsa a osminky cibule. Ogrilujeme zo všetkých strán.

3. Na tanieri špízy posypeme na kolieska nakrájanými chilli papričkami, nasekaným čerstvým koriandrom, vločkami chilli a limetkovými rezmi.

4. Ešte pred grilovaním si pripravíme čatní.
Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, na väčšej panvici si rozpálime olej a cibuľu, restujeme. K cibuli pridáme cukor a necháme skaramelizovať, miešame 15 minút. Prilejeme víno, ocot, prisypeme soľ, korenie a chilli a dusíme ďalších približne 20 minút. Tekutina sa odparí a vytvorí sa konzistencia akoby sme miešali cibuľovú marmeládu. Janka k tomu presne napísala: „Keď prejdeme vareškou po dne a ostane nám cestička, máme čatní hotové."

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling aj foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk

Ďalšie recepty pre milovníkov grilovania

Ďalšie recepty pre milovníkov grilovania

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY