Krémová zemiaková polievka s hubami

12. júla 2022
Krémová zemiaková polievka s hubami
Chodíte radi na huby? Tak potom určite privítate recept na českú klasiku – domácu bramboračku, kde huby, či už čerstvé alebo sušené, neodmysliteľne patria. Len tie sušené nesmiete zabudnúť včas namočiť. Uvarte si doma výživnú polievku, ktorá zasýti aj ako hlavné jedlo. Takže smelo do toho. 
Krémová zemiaková polievka s hubami

Ingrediencie

  • čerstvé huby cca 6 ks / 1 hrsť sušených 
  • kurací vývar 1,2 l (možno nahradiť vodou)
  • maslo 80 g
  • hladká múka 3 lyžice
  • zemiaky 4 ks strednej veľkosti
  • mrkva 2 ks
  • 1/2 malého zeleru
  • cibuľa 2 ks strednej veľkosti
  • koreňová petržlen 1 ks
  • smotana 100 ml (nemusí byť)
  • cesnak 3 strúčiky
  • soľ 
  • drvená rasca pol lyžičky
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • majorán (čerstvý alebo sušený) 1 lyžica
  • nakrájaná petržlen alebo pažítka 1 lyžica

Postup

  1. Sušené huby vopred namočte do studenej vody. Postačí aj hodina, radšej však 2 pred varením. Vodu z húb nevylievajte! Použijete ju totiž do polievky, pretože jej dodá farbu a silnú chuť. Ale maximálne 100 ml, pretože inak by vám polievka zhorkla.
  2. Vo veľkom hrnci rozpusťte maslo a najprv na ňom orestujte na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu.
  3. Ak varíte z čerstvých húb, hneď po zelenine ich pridajte do hrnca, pokrájané na väčšie kusy a až po nich, ako poslednú, restujte nakrájanú cibuľu. Tá totiž rýchlo karamelizuje, a tak by sa vám inak pripálila. 
  4. Akonáhle zmes dostane zlatistú farbu, pridajte rascu a poprášte múkou, ktorou zasmažíte do zlatista 
  5. Vzniknutú záprašku zalejte pripraveným vývarom alebo vodou, osoľte, okoreňte, premiešajte a nechajte prejsť varom.  
  6. Následne pridajte na kocky nakrájané zemiaky a nechajte 15 minút povariť.
  7. Až tak pridajte do hrnca prelisova cesnak a nakrájané, už vodou nasiaknuté huby. Všetko uvarte domäkka.
  8. Prilejte smotanu a prípadný výluh zo sušených húb; priveďte opäť k  varu a odstavte.
  9. Majorán, či už čerstvý alebo sušený už nevarte! Pokiaľ použijete sušený, ľahko ho v dlaniach pomrvte, aby sa pekne rozvoňal.
  10. Nakoniec podľa chuti ešte dosoľte a okoreňte, nasypte narezaný čerstvý petržlen alebo pažítku.
    Pre štýlové servírovanie odporúčame servírovať napríklad misky z bieleho porcelánu z kolekcie Soup Passion Villeroy & Boch.

Na uskladnenie sušených húb využite radšej sklenené alebo keramické nádoby s dobre tesniacim vekom, aby sa vám dovnútra nedostali nechcení návštevníci v podobe potravinových molí. 

Ďalšie recepty z húb

Ďalšie recepty z húb

ODPORÚČANÉ A SÚVISIACE PRODUKTY