
Andrea Ena, pôvodom zo Sardínie, sa po úspešnej futbalovej kariére naplno venoval svojej vášni – talianskej gastronómii. V Bratislave sa preslávil ako šéfkuchár a majiteľ reštaurácie U Taliana, ktorá je synonymom autentickej talianskej kuchyne a čerstvých surovín. Jeho podniky získali skvelé hodnotenia a pravidelne sa objavujú medzi najlepšími reštauráciami v meste. Andrea je tiež autorom knihy U TALIANA – Tutto a Tavola, kde zdieľa nielen recepty, ale aj filozofiu talianskeho stolovania, ktoré je vždy o zdieľaní, radosti a kvalitných surovinách. Tak vítajte u neho doma.

Kuchyňa robí človeka
Kuchyňa robí človeka je pravidelná séria fotografa Derecka Harda, držiteľa ocenenia Czech Press Photo. Nie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne.
Kde momentálne bývaš a s kým?
Bývam v Bratislave, v Starom Meste (Stein dvor), sám a celkom dobre.
Zdieľaš obydlie tiež s nejakými nemými tvárami?
Nie, bývam sám.
Ako by si jednou krátkou vetou opísal svoje bývanie?
Komfortné, útulné a relaxačné.
Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domova?
V Taliansku určite áno, ale musím povedať, že aj u mňa doma v Bratislave.
Čo si na svojej kuchyni najviac ceníš a prečo?
Najviac si cením jednoduchosť a praktickosť – preto je ostrovček skvelý nápad.
Vymenuj tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídeš?
Kvalitné nože, mixér a pekné misky, nádoby či pomôcky.
Bez ktorých vecí sa Andrea Ena v kuchyni nezaobíde?
Ktorá prísada nesmie nikdy chýbať v tvojej chladničke alebo špajzi?
V chladničke musím mať vždy aspoň kúsok (alebo viac) syra.
Čo si naposledy varil/piekol?
Naposledy som varil risotto a včera piekol super zdravý banánový koláčik s ricottou a kúskami čokolády.
Považuješ sa za dobrého kuchára? Čo by si uvaril pre vzácnu návštevu, keby si chcel naozaj zapôsobiť?
Považujem sa za kuchára, ktorý robí dobre to, čo robí, a pritom sa vie zabávať. Pre vzácnu návštevu by som pripravil tatarák z kreviet, risotto a ako dezert tiramisu.
Čo ty a hudba? Čo najradšej počúvaš pri varení?
Talianska hudba ma vie doma okamžite dostať do nálady – v Taliansku je to logické. 😀
Ktorú svetovú kuchyňu máš najradšej?
Okrem talianskej kuchyne, ktorá je pre mňa top, mám na druhom mieste asi japonskú.
Máš obľúbené originálne jedlo, o ktorého recept by si sa podelil s našimi čitateľmi?
Ako dieťa (a aj teraz) si často dávam jednoduché cestoviny na masle s parmezánom, ale to asi čitateľov nezaujíma. Tak napríklad risotto.
Dávaš prednosť sladkému alebo slanému?
Ráno v Taliansku sladké, na Slovensku slané, ale celkovo slanému.
Hranolky alebo šalát?
Šalát.
Kávu alebo čaj?
Káva.
Keby si mohol vybrať kohokoľvek na svete (živého alebo neživého), s kým by si chcel ísť na večeru, bol by to:
Futbalista, možno Pelé.
Dávaš prednosť veľkým banketom, kde sa pri jednom stole zíde veľa ľudí, alebo si skôr zástancom intímnejšieho stolovania?
Určite intímnejšieho stolovania.

Několik knih a moje hodinky na sportování.

Jako bývalý fotbalista občas dostávám takové dárky, a AS Řím je můj nejoblíbenější klub.
Používaš nejaký slávnostný stolový servis pre výnimočné chvíle pri stole?
Ani nie, v jednoduchosti je predsa krása.
K jedlu neodmysliteľne patria aj nápoje. Povedz nám, aké sú tvoje obľúbené alkoholické a nealkoholické nápoje?
Nealko – voda a pomarančový fresh. K jedlu – ku každému jedlu patrí svoj pohár vína.
Akú kuchynskú pomôcku by si odporučil, ktorú si nedávno objavil?
Nový blender od SMEG.
Čo ti chýba v kuchyni, aby sa stala kuchyňou snov?
Možno ešte pár metrov navyše, inak mám všetko. 😄






