Kuchyňa robí človeka: Josef Maršálek

04. apríla 2024
 Kuchyňa robí človeka: Josef Maršálek

Predstavujeme vám prvý diel seriálu o zaujímavých ľuďoch a ich domovoch, predovšetkým však o srdci každej domácnosti, teda o kuchyniach a jedálňach! S prvým dielom sme vyrazili do južných Čiech za cukrárom Josefom Maršálkom
 

Poznať ho môžete ako porotcu cukrárskej show Pečie celé Česko alebo ako autora špičkových cukrárskych kuchárok. Tou poslednou je naozaj poriadna, štyristo stranová kniha nazvaná „KYNUTÉ“. 
 

Svoju úspešnú kariéru nezameral len na Českú republiku, ale aj na Indiu alebo na Veľkú Britániu, kde jeho famózne dezerty ochutnala okrem iného aj britská kráľovská rodina! Tak vitajte… 

 Kuchyňa robí človeka: Josef Maršálek

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 


Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne.  


Kde momentálne bývate a s kým?  

krásnych južných Čechách, malej obci Dubnom, so svojim partnerom v rodinnom domčeku s veľkou záhradou. 

Zdieľate bývanie aj s nejakými nemými tvárami? 

Áno, okrem 4 veľkých afrických korytnačiek s nami zdieľa bývanie aj stopäťdesiat krátkosrstých čiernych morčiat s rodokmeňom a tiež 500-litrové akvárium s amazonskými terčovcami. 

Josef Maršálek KuchyňaAkvárium sa stalo našou novou televíziou.  

Ako by ste popísali svoje bývanie v jednej krátkej vete.

Miesto, kde sa nielen cítim komfortne, ale hlavne bezpečne. 

Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu? 

Absolútne. A veľký jedálenský stôl je srdcom každej kuchyne. 

Želvy Pepa MaršálekTýmto chalanom z Afriky ťahá na deviaty rok. 

Domácnosti dominuje jednoduchosť v kombinácii s prírodnými materiálmi a veľkým množstvom rastlín z celého sveta.  

Čoho si na vašej kuchyni najviac považujete a prečo? 

Kvalitnej rúrypretože bez nej neviem robiť svoju prácuVeľkých francúzskych okienpretože denné svetlo a slnko zaleje náš dom energiou. 

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete. 

Praktický a taktiež veľmi silný kuchynský robot, ten môj je od SMEG v dizajne Dolce & Gabbana. Súprava kvalitných ťažkých keramických mís z Anglicka od značky Mason Cash. A potom milujem kolekciu porcelánu značky Rosenthal s dizajnom môjho milovaného Versace. 

Robot SMEGSlaný karamel je v našej chladničke takmer vždy.  

Josef Maršálek pečeNáramok je ručne tepaná 27 hodinová práca z Indie a o venčekoch viac v rozhovore.  

Aká ingrediencia vám nikdy nesmie chýbať v chladničke alebo v špajze? 

chladničke nájdete domáce vajíčka od Peťovej babičky, maslomlieko a smotanu. V špajze potom cukor a múkuVlastnú značku čokolády a tiež korenie vo veľkom množstve. 

Čo ste naposledy upiekol? 

Chrumkavé arašidové venčeky so slaným karamelom a šľahanou čokoládovou ganache s tonkou pre dnešné fotenie. 

Považujete sa za dobrého kuchára a čo by ste uvarili vzácnej návštevekeby ste chceli urobiť naozaj dojem? 

Ešte som nikoho neurazil, keď som pripravil pomaly dusené hovädzie na burgundský spôsobzemiakové maslové pyré a zeleninu zo záhrady. K tomu domácu chrumkavú bagetu a slané maslo.

Nordic Ware formyMoje obľúbené formy v mojej obľúbenej cestovnej taške.  


Čo vy a hudba? Čo si rád pustíte napríklad pri varení či pečení? 

Zmes melancholickej aj modernej hudby, klasickej opernej a baletnej árie, jazzové legendy aj filmové soundtracky. Myslím, že dobrú hudbu oceniť dokážem. 

Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia a viete ju variť? 

Arabská a indická, a ánoviem. Učil som sa priamo v krajinách, odkiaľ moje najobľúbenejšie pokrmy pochádzajú. 

Máte obľúbený nejaký originálny pokrm, o recept ktorého by ste sa podelili s našimi čitateľmi? 

Určite, sú to chrumkavé arašidové venčeky so slaným karamelom a čokoládovou tonka ganache.

Věnečky recept Pripravte si venčeky podľa Josefovho receptu .

Preferujete sladké alebo slané? 

Slané. Sladké je za odmenu. 

Hranolky alebo šalát? 

Šalát a batátové hranolky. 

Kávu alebo čaj? 

Oboje. Nemôžem za to. 

Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu i nežijúcu osobnosť), s kým povečeráte, bol by to: 

Gianni Versace. 

Josef Maršálek KynutéPunková limitka od Chanel a ja s mojou poslednou knihou KYNUTÉ.  

Josef KynutéMoja posledná kniha je venovaná matke všetkých ciest.  

Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľa ľudí pri jednom stole, alebo ste skôr pre komornejšie stolovanie? 

Čím som starší, tým viac preferujem komorné stolovanie. 

Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis? 

Absolútne. Jedlo je pôžitok, dar. Jeme očamiČo do hrnca dáte, to z neho vytiahnete. To sa netýka iba ingrediencií, ale najmä emócií a energie. To, ako jedlo konzumujeme, o nás hocičo vypovedá. 

jedlu patrí nedomysliteľne aj pitiePoviete nám, aké máte rád alko a nealko? 

Milujem šampanské a tiež španielsku cavu. Dobré víno, suché až extra suché. A s obľubou si dávam na ľadovú light alebo zero Coca-Colu. 


Josef Maršálek domovU nás vždy nájdete dostatočné množstvo kvalitného vína. 

Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov? 

Mám kuchyňu snov. A na každom sne sa dá ešte pracovať. Aj na tom našomNie je podstatné, aké veci v nej sú, ale kto v nej varí, aj je a žije. 

BEZ ČOHO SA JOSEF V KUCHYNI NEZAOBÍDE