Kuchyň dělá člověka
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen - Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.
Kde momentálne bývaš a s kým?
Bývame v centre Bratislavy s priateľom Petrom. Sú to naše prvé mesiace v novom byte.
Zdieľaš obydlie aj s nejakými nemými tvárami?
Moja Donatella je po mojom boku už deviaty rok.
Ako by si jednou krátkou vetou opísala svoje bývanie?
„Keď nemusím, odtiaľ ani neodchádzam.“
Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domova?
Určite áno. Kuchynská linka má z jednej strany až šesť metrov, kuchyňu mám priestrannú s krásnym výhľadom. Trávim tu veľa času, začalo ma opäť baviť varenie aj jedenie.
Čo si na svojej kuchyni najviac ceníš a prečo?
Najradšej mám žulovú pracovnú dosku. Je odolná, neopotrebúva sa a môžem na nej pracovať kdekoľvek.
Vymenuj tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídeš.
Ostrý nôž, kuchynské utierky a kávovar.
Bez kterých věcí se Naty Kerny v kuchyni neobejde?
Ktorá prísada nesmie nikdy chýbať v tvojej chladničke alebo špajzi?
Vždy mám zásobu rastlinných mliek, používam ich do kapučína, ovsených vločiek či smoothies.
Čo si naposledy varila alebo piekla?
Dnes som pripravila chilli con carne z kila mäsa a urobila som si meal prep na ďalšie dni, aby som mala vždy výdatné jedlo poruke.
Považuješ sa za dobrú kuchárku? Čo by si uvarila pre vzácnu návštevu?
Určite by som sa nenazvala dobrou kuchárkou, ale mám okolo seba dobrých „konzumátorov“, ktorí ma vždy pochvália a všetko zjedia. Viem, že to, čo navarím, je jedlé, ale často nedodržujem postupy ani pomery… v kuchyni som skôr preto, aby som sa rýchlo najedla.
Čo ty a hudba? Čo najradšej počúvaš pri varení?
Najčastejšie podcasty. Mám zapnutý YouTube a počúvam rozhovory, niekedy lifestylové vlogy, inokedy krimi príbehy.
Výhľad z okna – dôvod kúpy bytu
Ktorú svetovú kuchyňu máš najradšej?
Jednoznačne japonskú – milujem ryžu a ryby.
Máš obľúbené originálne jedlo, o ktorého recept by si sa podelila?
Vedeli ste, že z červenej šošovice a jogurtu viete upiecť skvelý chlieb, keď tieto suroviny pomixujete? Ja som celiatička a je to nielen bez lepku, ale aj plné chuti a bielkovín.
Dávaš prednosť sladkému alebo slanému?
Mám „sladký jazýček“ – haha, ja sa niekedy musím nútiť do slaných jedál.
Hranolky alebo šalát?
Hranolky – tie vždy potešia dušu.
Káva alebo čaj?
Dnes určite káva.
Keby si si mohla vybrať kohokoľvek na svete (živého či neživého), s kým by si chcela ísť na večeru, kto by to bol?
Najradšej by som chodila na večere s babkou a dedkom. Žiaľ, kvôli ich energii sa nám to darí už len výnimočne. Vždy s nimi vediem krásne rozhovory a ten čas je pre mňa veľmi vzácny.
Dávaš prednosť veľkým banketom alebo intímnejšiemu stolovaniu?
Na veľkých oslavách som sedela za jedným stolom s množstvom ľudí len párkrát. Ja najradšej večeriam sama alebo v kruhu najbližších – intímnejšie stolovanie je mi určite bližšie.
Obraz od Márie Švarbovej
Sviečky Fornasetti a Peťova herňa s kinom
Používaš nejaký slávnostný stolový servis?
V súčasnom byte nie, ale mamina pri špeciálnych príležitostiach vždy vyťahuje striebornú sadu, ktorú dostala na svadbu.
Aké sú tvoje obľúbené nápoje – alkoholické aj nealkoholické?
Z nealkoholických mám najradšej kombuchu, ktorú si vychutnávam z vínového pohára. Z alkoholických pijem iba suché biele víno, ale snažím sa nepiť. Nepáči sa mi táto „alko kultúra“.
Akú kuchynskú pomôcku by si odporučila?
Nedávno sme si kúpili výrobník sódy. Robím si s ním bublinkové nápoje, ktoré ma bavia a osviežujú a zlepšujú mi pitný režim.
Čo ti chýba v kuchyni, aby bola snovou?
Aby sa sama čistila. Inak je perfektná.