Kuchyňa robí človeka: Olga Trčková

23. apríla 2024
Kuchyňa robí človeka: Olga Trčková
Olga Trčková je galeristka a spolumajiteľka vychýrenej a veľmi prestížnej českej galérie DSC, ktorá sa nachádza v samom srdci hlavného mesta.
Olga patrí k veľkým odborníkom súčasného umenia a jej vycibrený vkus sa odráža tiež v zmysle pre módu a design a samozrejme aj v bývaní. A ako to má s kuchyňou a varením? 
Nielen to poodhalí ďalší diel seriálu Kuchyňa robí človeka.

 
Kuchyňa robí človeka: Olga Trčková

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 

Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývate a s kým?

Bývam v holešovickej Marině a v byte sa občas mihnú moje deti, čo študujú v Británii.

Zdieľate obydlie s nejakými nemými tvárami? 

Nie, len sochy. 

Ako by ste popísala svoje bývanie v jednej krátkej vete?

Galéria so súčasným umením s extra priestorom na topánky s podpätkami. Alebo možno laboratórium so sochami.

Holešovický exteriér z 9. poschodia rámuje jedného z mojich najobľúbenejších autorov, berlínsku hviezdu Martina Edera a jeho akt z našej poslednej sólo show.

Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu?

Áno.

Čo si na svojej kuchyni najviac vážite a prečo? 

Páči sa mi, že je čierna. 

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa nezaobídete v kuchyni.

Milujem kávovar, chladničku a umývačku riadu.

Digitálna váha Zwilling Enfinigy.

Misa a lyžica sú od Emile Henry.

Aká ingrediencia vám v chladničke alebo v špajzi nikdy nesmie chýbať?

Mám tajnú kolekciu mnohých náhodných ázijských pálivých omáčok, ktoré trochu impulzívne pridávam do jedál. 

Čo ste naposledy uvarila/upiekla?

Keď pozvem priateľov, úspech mávam s pečeným karfiolom a kačkou. 

Považujete sa za dobrú kuchárku? Čo by ste uvarila vzácnej návšteve, keď by ste chcela urobiť skutočne dobrý dojem? 

Nepovažujem, ale maskujem to tým, že varím jednoduché jedlá – steaky, šaláty… Jedenkrát za rok varím obrovský kotlík typickej slovenskej kapustnice so veľkým množstvom mäsa a klobásy. Keď ju tak trochu povinne jedia kolegovia v galérii, predstierajú, že je výborná, aby sa nedotkli mojich citov.  

Čo vy a hudba? Čo si rada pustíte napríklad pri varení? 

Hudbu mám vždy. Idem si na stále rovnakej kombinácii funky a teraz napríklad remixy Portishead.

Vľavo Bubliny od Jiřího George Dokoupila, vpravo Andrej Dubravský a dystopické hlavy na stole sú od študenta Akademie Ondřeje Plívy.

Chodbu prežiaruje guľatý objekt od Ašota Haase naľavo. 

Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia? 

Asi talianska – steaky alebo seafood.

Máte obľúbený nejaký originálny pokrm, pri ktorom by ste sa podelila o recept s našimi čitateľmi?  

Poke bowl.

Preferujete sladké aleb slané?

Slané. 

Hranolky alebo šalát?

Hranolky milujem, ale jem šalát.

Kávu alebo čaj?

Kedysi som pila colu light, teraz najviac zázvorový čaj.

Keby ste si mohla vybrať  si mohla vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Nějaký mužský hrdina románů Philipa Rotha – nevím, proč mě arogance tak hypnotizuje.

Limitovanú edíciu šampanského Ruinart naše DSC Gallery urobila minulého roku s významným berlínskym autorom Anselmem Reyle pri jeho sólo výstave. 

Áno, som knihomoľ.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Mám spoustu dětí, které vídám třeba jen jednou za půl roku, málokdy jsme všichni spolu. Proto miluji, když jsme všichni spolu u stolu. Ale romantická večeře pro dva je taky moc fajn.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis? 

Mám teď servis Metamorphoses od českého umělce Michala Bačáka. Mám jen jeden, nic extra na slavnosti.

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte ráda alko a nealko? 

Gin tonic a perlivou vodu.

Co byste doporučila za kuchyňskou vychytávku, kterou jste v poslední době objevila? 

Polévkovar. Nasype se tam zelenina a koření a vše se udělá a rozmixuje samo a je to rychlé, zdravé a výborné.

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Nějaká hodně cool socha Davida Černého.

Bez ktorých vecí sa Olga Trčková v kuchyni nezaobíde?

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností