La tarte au citron – Citrónový koláč

La tarte au citron – Citrónový koláč

Míšine francúzske ochutnávky – Citrónový koláč

La tarte au citron, alias Citrónový koláč, je francúzskou variantou amerického lemon pie. Vo Francúzsku sa radí medzi najobľúbenejšie zákusky. Nájdete ho snáď v každej "boulangerii", čiže v pekárstve s cukrovinkami, na rodinných oslavách či ako balenú cukrovinku v supermarketoch. V pekárstve ho kúpite skôr v podobe tartaletiek, čo sú vlastne len zmenšené koláčiky.   

Príjemný ľahký dezert, jeho príprava je ľahká a  neposlednom rade koláč, ktorý osvieži v horúcich letných dňoch. Ocenia ho všetci, ktorí si potrpia na výraznejšie chute. Pokiaľ máte radi citrónovú zmrzlinu, určite si pochutíte.

Obtiažnosť: jednoduchá príprava
Doba pečenia aj s prípravou: cca 1 hod
z toho príprava 25 min, pečenie 35 min

Sladkokyslé letné osvieženie

La tarte au citron meringuée, teda citrónový koláč zdobený pusinkami, je snáď najobľúbenejším dezertom môjho muža. Je potrebné ale povedať, že sladkému príliš neholduje, ale tejto dobrote od tety neodolá. Kto by tiež nepodľahol geniálnej kombinácii krehkého cesta podobnému sušienkam, kyslému krému a ľahko nasladlých snehových pusiniek? Chute musia byť však vyvážené, aby kyslosť citrónovej šťavy či horkosť kôry citróna neprebila všetko ostatné. Preto si tiež starostlivo vyberá, aký citrónový koláč ochutná.

Z mojej skúsenosti sa s týmto dezertom vo francúzskych domácnostiach stretnete skôr počas letných mesiacov. Práve preto, že nezaťažujete trávenie. V rodinách sa pečie bežne v koláčovej forme, s malými tortičkami sa hraje málokto. Pokiaľ mi hostiteľ ponúkne citrónové tartaletky, môžem si byť takmer istá, že bol na love v cukrárni. 

Príprava samotného koláča "La tarte au citron" nie je zložitá. Francúzi si krehké cesto môžu dokonca kúpiť v obchode, rovnako ako napríklad u nás lístkové cesto, a prácu si ešte viac uľahčiť. Aby ste si aj vy mohli doma pripraviť citrusovú lahôdku, pripravila som si pre vás recept z knihy: Ilustrovaný průvodce francouzskou kuchyní, autorky Marie Verdier a Evy Aubry. A vedzte, že budete mať možnosť pripraviť osviežujúci krém tak, ako ho pripravuje sám veľký francúzsky šéfkuchár Paul Bocuse.

Ingrediencie

Na pieskové cesto - Pâte sablée 
(príprava 15 min, chladenie 30 min)

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g rozpusteného masla
  • 2 polievkové lyžice vody
  • 4 polievkové lyžice cukru krupice
  • štipka soli

Ďalšie ingrediencie:

  • 3 bio citróny
  • 100 g zmäknutého masla
  • 125 g cukru krupice
  • 3 vajíčka
  • 2 polievkové lyžice smotany

Na snehové pusinky:

  • 3 bielky vyšľahané do snehu, pokiaľ chcete pokryť celý koláč
  • 90 g cukru múčka
  • štipka soli

Postup

Postup na prípravu citrónového koláča:

1. Pripravte si krehké cesto a nechajte ho 30 minút odležať (pokiaľ do krehkého cesta pridáte múčku z lieskových orieškov alebo sezam, výsledok bude ešte originálnejší). 

2. Zatiaľ si predhrejte rúru na 180 °C. Cesto rozvaľkajte, vyložte ním formu,dno poprepichujte vidličkou,prikryte papierom na pečenie, nasypte na neho bielu fazuľu alebo cícer, aby sa cesto nenafúklo a nechajte piecť 15 minút. Po dopečení ho vyberte z rúry a odstráňte fazuľky aj papier. 

3. Teraz si pripravte krém: Nastrúhajte kôru z 2 citrónov, odložte ju zatiaľ nabok, z citrónov vytlačte šťavu. Vo väčšej mise zmiešajte mäkké maslo, cukor, vajíčka a smotanu, pridajte nastrúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu a všetko spolu vyšľahajte. 

Krém nalejte na cesto a pečte 30 minút na 180 °C (krém musí byť na dotyk tvrdý). Nechajte úplne vychladnúť.

Príprava snehových pusiniek

1. Bielky s troškou soli šľahajte do snehu, a keď už začne sneh tuhnúť, postupne pridávajte cukor, pričom však neprestávajte šľahať. Na uľahčenie práce si môžete vziať na pomoc kuchynského robota, ktorý za vás vyšľahá sneh.

2. Vyšľahané bielky s cukrom jemne naneste pomocou zdobiaceho vrecúška na vychladenú tortu vo forme pusiniek a vidličkou na nich nakreslite vzory. Za stáleho sledovania krátko zapečte v rúre nastavanej na funkciu gril (čo možno najvyššia teplota), aby na povrchu dostali zlatistú farbu. Mali by byť tvrdé na povrchu, ale vo vnútri ostávajú mäkké.  

Tip: Ti z vás, ktorí sú už vybavení, môžete použiť na urýchlenie flambovaciu pištoľ. S plameňov však opatrne, pusinky by mali mať hnedastú farbu. 

Postup na prípravu pieskového cesta

Zmiešajte múku, cukor a soľ, vo veľkej mise. Uprostred urobte jamku a vylejte do nej rozpustené maslo. Rukou jemne hneťte. Postupne prilievajte vodu a neprestávajte hniesť, pokiaľ nezískate z cesta homogénnu hmotu. Pred použitím ho nechajte odležať asi 30 minút. To potom na pomúčenej ploche vyvaľkajte. 

Niečo málo z histórie dezertu La tarte au citron:

Podľa dostupných zdrojov vymysleli  prvý citrónový krém anglickí kvakeri. Citrónový koláč sa tak stal klasikou najprv v amerických rodinách na juhu USA a v Kalifornii, potom sa rozšíril do celého sveta pod názvom lemon pie

Recept z knihy: Ilustrovaný průvodce francouzskou kuchyní,
Autorkami receptu: Marie Verdier a Eva Aubry

Míša je naša kolegyňa, ktorá pomáha vytvárať digitálnu stopu brandu Potten & Pannen-Staněk. Na našom novom blogu vás bude každý mesiac zoznamovať s niektorými tajmi, záludnosťami a aj skvostmi francúzskej kuchyne, ktorú sa snaží variť doma svojím 3 mlsným chlapom, tvoriacim dokopy stredobod jej života. Míša o sebe ďalej hovorí:

"Přátelé mi říkají jednoduše Míšo. Jsem rodilá Češka, která miluje tanec a dobré jídlo. Do Francie mě před deseti lety zavál život. Proč? No, znáte tu písničku Lucie Bílé „Láska je láska“ nebo Čechy milovanou reklamu „Když ji miluješ, tak není co řešit…“… no, tak proto. Po odjezdu z rodné země jsem změnila povolání, naučila se francouzsky a porodila dvě děti. A také se začala sžívat s novou kulturou a místní kuchyní. A že mají Francouzi obzvláště vytříbený jazýček 😊
Když jsem ještě žila v Čechách, receptů s masem byste v mé kuchyni našli pomálu. Přitahovalo mne vždy spíše pečení sladkého. To je zásluha mojí babičky, která mě už od mých 4 let zasvěcovala do svého kulinářského umění. Její piškotové rolády nebo plněné buchty byly vyhlášené v celém okolí. Časem jsem ale začala vařit i jídla pro "masožrouty"; prostě proto, že jsem se do jednoho takového zamilovala... Přiznávám však bezostyšně, že i když je francouzská gastronomie opravdovým zážitkem, mezi má top oblíbená jídla stále patří bramborové knedlíky s uzeným a pořádně vysmaženou cibulkou a také babiččiny "amolety" s cukrem a skořicí. Připomínají mi totiž teplo domova a mé dětství."

Súvisiace a odporúčané produkty