2 porcie
Čas prípravy: cca 30 minút
Čas odležania: cca 1 hodina

Letná kuchyňa prináša svoje výzvy. Mala by byť ľahká a zároveň využiť to, čo príroda práve ponúka. Často grilujeme, pretože byť pri varení vonku je jednoducho príjemné. Tiež chceme vychutnať všetko, čo leto prináša, takže nechceme tráviť v kuchyni celý deň a výhodou je, keď sa dá jedlo pripraviť dopredu. Ako všetky tieto faktory premeniť na chutné a pestré jedlá? Máme pre vás hneď 3 recepty a inšpiráciu na pomocníkov, ktorí vám to uľahčia.

CUKETOVÉ MISKY
Cukety sa začiatkom leta objavia všade. Ich nadúroda je nevyhnutná a ak sami nemáte záhradku, suseda vracajúca sa z chaty vám určite nejakú podaruje. My prinášame recept na elegantné predjedlo alebo desiatu, v ktorej túto zeleninu skvele využijete.
INGREDIENCIE
4 porcie
Čas prípravy: cca 30 minút
Čas odležania: cca 30 minút
- 400 g cukety
- 100 g goudy (vcelku)
- 2 vajcia
- 100 g mlieka
- 50 g olivového oleja
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- soľ, korenie
- maslo a múku na vymastenie a vysypanie formičiek
Na dozdobenie:
- 100 g bylinkového smotanového syra
- 4 plátky cukiet
- 4 lístky hladkolistej petržlenovej vňate
- 2 cherry paradajky
POSTUP
Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev) alebo 160 °C s ventilátorom. Vymažte 4 sklenené alebo keramické misky maslom a vysypte múkou. Prebytočnú múku vytraste.
Cukety očistite, umyte a nastrúhajte priamo do misky. Jemne osoľte a po chvíli z cukiny vytlačte prebytočnú vodu. Mladé cukety môžete použiť aj so šupkou. Potom na tom istom strúhadle nastrúhajte syr.
Pridajte vajcia, mlieko a olivový olej a premiešajte. Potom vmiešajte múku, prášok do pečiva a jedlú sódu. Osoľte a okoreňte.
Cesto rozdeľte do pripravených misiek a pečte v strede rúry približne 25–30 minút. Ak treba, dopečte ešte 5 minút. Vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
Na záver ozdobte bylinkovým smotanovým syrom, plátkom cukety, lístkom petržlenu a rozpolenou cherry paradajkou.
Náš tip: použite sklenené misky zo série ZWILLING FRESH & SAVE s priemerom 12 cm a po vychladnutí ich môžete zavákuovať a uložiť do chladničky. Jednoducho si tak odložíte porcie na ďalšie dni. Skvele tak zužitkujete tradičný letný prebytok cukiet.
Ak máte okrúhle misky z tejto série, určite využijete aj miešacie a strúhacie nadstavce z tejto praktickej sady. A ako je v Zwillingu zvykom – čo má byť ostré, to naozaj ostré je. Tieto strúhadlá nie sú výnimkou.



BUDE SA VÁM HODIŤ
MARINOVANÉ KURACIE
Kuracie mäso na grile nie je žiadna novinka, ale tá správna marináda – to je umenie.
Máme pre vás jeden overený recept a aj pár tipov, ako zachovať maximálnu šťavnatosť mäsa, čo je pri príprave kuracích pŕs kľúčové.
INGREDIENCIE
- ½ lyžičky čierneho korenia
- ½ lyžičky karí korenia
- ½ lyžičky sladkej papriky
- ½ zarovnanej lyžičky soli
- 1 zarovnaná lyžička paradajkového pretlaku
- 1 veľký strúčik cesnaku
- 1 malá šalotka
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 2 kuracie prsia (cca 150 g každé)
POSTUP
Koreniny na marinádu a paradajkový pretlak dajte do vákuovej misky. Cesnak a šalotku ošúpte a nastrúhajte, ideálne rovno do misky pomocou strúhadla Z-Cut. Citrón umyte, osušte a nastrúhajte kôru taktiež priamo do misky. Šťavu z polovice citróna vytlačte a pridajte. Všetko dôkladne premiešajte.
Kuracie prsia umyte a osušte. Premiešajte ich s marinádou, zavákuujte a nechajte marinovať v chladničke aspoň hodinu. Vďaka vákuu si môžete mäso pripraviť pokojne aj deň vopred – z marinády tak získa ešte viac chuti.
Gril predhrejte a kuracie prsia ugrilujte z oboch strán, napríklad na kontaktnom grile ZWILLING ENFINIGY. Aby sa prsia dobre prepiekli a pritom zostali šťavnaté, odporúčame ich vytiahnuť z chladničky včas a negrilovať ich úplne studené. Dosiahnete tak rýchlejšie optimálnu prepečenosť bez vysušenia. Ideálne je kontrolovať teplotu pomocou teplotnej sondy.
Podávajte so šalátom ako prílohou – recept nájdete nižšie.
Kurací steak so šalátom je taktiež skvelým ľahkým obedom na cesty, ktorý si môžete pripraviť vopred a zobrať so sebou v jedálenskej súprave s vákuovacou funkciou. Zálievku si v takom prípade odložte bokom do malej nádobky, ktorá je súčasťou tejto cestovnej súpravy.




BUDE SA VÁM HODIŤ
LETNÝ ŠALÁT
Šaláty, reďkovky, uhorky aj paradajky sú v plnej zrelosti a s ich pomermi či alternatívami sa v recepte dá experimentovať. Dôležité je využiť sezónnu zeleninu a osviežiť si jedálniček novými chuťovými kombináciami. Tak poďme na to.
INGREDIENCIE
6–8 porcií
Čas prípravy: cca 45 minút
Čas odležania: cca 1 hodina
na šalát
- 1 uhorka
- 1 zväzok reďkoviek
- 200 g cherry paradajok
- 125 g čučoriedok
- 250 g jahôd
- 2 zrelé avokáda
- 1 veľký rímsky šalát
- 150 g syra feta
- soľ, korenie
- 25 g píniových orieškov
na marinovanú kukuricu
- 1 limetka
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička javorového sirupu
- 1 lyžička BBQ koreniacej zmesi
- soľ, korenie
- 2 predvarené klasy kukurice
na malinový dresing
- 125 g malín
- 100 ml olivového oleja
- 50 ml svetlého balzamového octu
- 1 lyžička horčice
- soľ
- javorový sirup podľa chuti
Na marinádu rozkrojte limetku a vytlačte šťavu. Odmerajte si 2 lyžice a zmiešajte ich so zvyšnými ingredienciami v malej vákuovej miske. Kukuricu potrite marinádou, vložte do vrecka a pevne uzavrite. Nechajte marinovať v chladničke približne 1 hodinu.
Medzitým si pripravte veľkú vákuovú misku ZWILLING FRESH & SAVE s priemerom 24 cm. Rímsky šalát umyte, osušte a vložte do misky. Uhorku umyte alebo ošúpte, pozdĺžne prekrojte a pomocou krájacieho nástavca Z-Cut z príslušenstva nastrúhajte priamo do misky. Reďkovky očistite, umyte a nakrájajte. Cherry paradajky umyte, prekrojte na polovicu a pridajte do misky. Čučoriedky preberte, umyte a osušte, pridajte ich tiež. Jahody umyte, očistite a podľa veľkosti prekrojte na polovice alebo štvrtiny. Avokáda ošúpte, prekrojte, vyberte kôstku a dužinu nakrájajte. Premiešajte ju so zvyšnou limetkovou šťavou a pridajte do šalátu. Nakoniec rozmrvíte fetu a posypete ňou šalát.
Vyberte kukuricu z vrecka, jemne osušte a grilujte zo všetkých strán asi 5–10 minút, kým nezíska jemné grilovacie pruhy a príjemnú opečenú chuť. Nechajte mierne vychladnúť a potom ostrým nožom odkrojte zrná z klasu. Premiešajte ich so šalátom.
Z ingrediencií pripravte malinový dresing a prelejte ním šalát. Dôkladne premiešajte.
Dochutíme soľou a korením, pred podávaním posypte píniovými orieškami.



