Letné menu ku grilu

15. júla 2025

Letné menu ku grilu
Letná kuchyňa prináša svoje výzvy. Mala by byť ľahká a zároveň využiť to, čo príroda práve ponúka. Často grilujeme, pretože byť pri varení vonku je jednoducho príjemné. Tiež chceme vychutnať všetko, čo leto prináša, takže nechceme tráviť v kuchyni celý deň a výhodou je, keď sa dá jedlo pripraviť dopredu. Ako všetky tieto faktory premeniť na chutné a pestré jedlá? Máme pre vás hneď 3 recepty a inšpiráciu na pomocníkov, ktorí vám to uľahčia.
Letné menu ku grilu

CUKETOVÉ MISKY

Cukety sa začiatkom leta objavia všade. Ich nadúroda je nevyhnutná a ak sami nemáte záhradku, suseda vracajúca sa z chaty vám určite nejakú podaruje. My prinášame recept na elegantné predjedlo alebo desiatu, v ktorej túto zeleninu skvele využijete.


INGREDIENCIE

4 porcie
Čas prípravy: cca 30 minút
Čas odležania: cca 30 minút

  • 400 g cukety
  • 100 g goudy (vcelku)
  • 2 vajcia
  • 100 g mlieka
  • 50 g olivového oleja
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • soľ, korenie
  • maslo a múku na vymastenie a vysypanie formičiek

Na dozdobenie:

  • 100 g bylinkového smotanového syra
  • 4 plátky cukiet
  • 4 lístky hladkolistej petržlenovej vňate
  • 2 cherry paradajky

POSTUP

Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev) alebo 160 °C s ventilátorom. Vymažte 4 sklenené alebo keramické misky maslom a vysypte múkou. Prebytočnú múku vytraste.

Cukety očistite, umyte a nastrúhajte priamo do misky. Jemne osoľte a po chvíli z cukiny vytlačte prebytočnú vodu. Mladé cukety môžete použiť aj so šupkou. Potom na tom istom strúhadle nastrúhajte syr.

Pridajte vajcia, mlieko a olivový olej a premiešajte. Potom vmiešajte múku, prášok do pečiva a jedlú sódu. Osoľte a okoreňte.

Cesto rozdeľte do pripravených misiek a pečte v strede rúry približne 25–30 minút. Ak treba, dopečte ešte 5 minút. Vyberte a nechajte úplne vychladnúť.

Na záver ozdobte bylinkovým smotanovým syrom, plátkom cukety, lístkom petržlenu a rozpolenou cherry paradajkou.

Náš tip: použite sklenené misky zo série ZWILLING FRESH & SAVE s priemerom 12 cm a po vychladnutí ich môžete zavákuovať a uložiť do chladničky. Jednoducho si tak odložíte porcie na ďalšie dni. Skvele tak zužitkujete tradičný letný prebytok cukiet.

Ak máte okrúhle misky z tejto série, určite využijete aj miešacie a strúhacie nadstavce z tejto praktickej sady. A ako je v Zwillingu zvykom – čo má byť ostré, to naozaj ostré je. Tieto strúhadlá nie sú výnimkou.


BUDE SA VÁM HODIŤ

MARINOVANÉ KURACIE

Kuracie mäso na grile nie je žiadna novinka, ale tá správna marináda – to je umenie.
Máme pre vás jeden overený recept a aj pár tipov, ako zachovať maximálnu šťavnatosť mäsa, čo je pri príprave kuracích pŕs kľúčové.

INGREDIENCIE

2 porcie
Čas prípravy: cca 30 minút
Čas odležania: cca 1 hodina

  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • ½ lyžičky karí korenia
  • ½ lyžičky sladkej papriky
  • ½ zarovnanej lyžičky soli
  • 1 zarovnaná lyžička paradajkového pretlaku
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 1 malá šalotka
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 2 kuracie prsia (cca 150 g každé)

POSTUP

Koreniny na marinádu a paradajkový pretlak dajte do vákuovej misky. Cesnak a šalotku ošúpte a nastrúhajte, ideálne rovno do misky pomocou strúhadla Z-Cut. Citrón umyte, osušte a nastrúhajte kôru taktiež priamo do misky. Šťavu z polovice citróna vytlačte a pridajte. Všetko dôkladne premiešajte.

Kuracie prsia umyte a osušte. Premiešajte ich s marinádou, zavákuujte a nechajte marinovať v chladničke aspoň hodinu. Vďaka vákuu si môžete mäso pripraviť pokojne aj deň vopred – z marinády tak získa ešte viac chuti.

Gril predhrejte a kuracie prsia ugrilujte z oboch strán, napríklad na kontaktnom grile ZWILLING ENFINIGY. Aby sa prsia dobre prepiekli a pritom zostali šťavnaté, odporúčame ich vytiahnuť z chladničky včas a negrilovať ich úplne studené. Dosiahnete tak rýchlejšie optimálnu prepečenosť bez vysušenia. Ideálne je kontrolovať teplotu pomocou teplotnej sondy.

Podávajte so šalátom ako prílohou – recept nájdete nižšie.

Kurací steak so šalátom je taktiež skvelým ľahkým obedom na cesty, ktorý si môžete pripraviť vopred a zobrať so sebou v jedálenskej súprave s vákuovacou funkciou. Zálievku si v takom prípade odložte bokom do malej nádobky, ktorá je súčasťou tejto cestovnej súpravy.

BUDE SA VÁM HODIŤ

LETNÝ ŠALÁT

Šaláty, reďkovky, uhorky aj paradajky sú v plnej zrelosti a s ich pomermi či alternatívami sa v recepte dá experimentovať. Dôležité je využiť sezónnu zeleninu a osviežiť si jedálniček novými chuťovými kombináciami. Tak poďme na to.

INGREDIENCIE

6–8 porcií
Čas prípravy: cca 45 minút
Čas odležania: cca 1 hodina

na šalát

  • 1 uhorka
  • 1 zväzok reďkoviek
  • 200 g cherry paradajok
  • 125 g čučoriedok
  • 250 g jahôd
  • 2 zrelé avokáda
  • 1 veľký rímsky šalát
  • 150 g syra feta
  • soľ, korenie
  • 25 g píniových orieškov


na marinovanú kukuricu

  • 1 limetka
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička javorového sirupu
  • 1 lyžička BBQ koreniacej zmesi
  • soľ, korenie
  • 2 predvarené klasy kukurice

na malinový dresing

  • 125 g malín
  • 100 ml olivového oleja
  • 50 ml svetlého balzamového octu
  • 1 lyžička horčice
  • soľ
  • javorový sirup podľa chuti


Na marinádu rozkrojte limetku a vytlačte šťavu. Odmerajte si 2 lyžice a zmiešajte ich so zvyšnými ingredienciami v malej vákuovej miske. Kukuricu potrite marinádou, vložte do vrecka a pevne uzavrite. Nechajte marinovať v chladničke približne 1 hodinu.

Medzitým si pripravte veľkú vákuovú misku ZWILLING FRESH & SAVE s priemerom 24 cm. Rímsky šalát umyte, osušte a vložte do misky. Uhorku umyte alebo ošúpte, pozdĺžne prekrojte a pomocou krájacieho nástavca Z-Cut z príslušenstva nastrúhajte priamo do misky. Reďkovky očistite, umyte a nakrájajte. Cherry paradajky umyte, prekrojte na polovicu a pridajte do misky. Čučoriedky preberte, umyte a osušte, pridajte ich tiež. Jahody umyte, očistite a podľa veľkosti prekrojte na polovice alebo štvrtiny. Avokáda ošúpte, prekrojte, vyberte kôstku a dužinu nakrájajte. Premiešajte ju so zvyšnou limetkovou šťavou a pridajte do šalátu. Nakoniec rozmrvíte fetu a posypete ňou šalát.

Vyberte kukuricu z vrecka, jemne osušte a grilujte zo všetkých strán asi 5–10 minút, kým nezíska jemné grilovacie pruhy a príjemnú opečenú chuť. Nechajte mierne vychladnúť a potom ostrým nožom odkrojte zrná z klasu. Premiešajte ich so šalátom.

Z ingrediencií pripravte malinový dresing a prelejte ním šalát. Dôkladne premiešajte.

Dochutíme soľou a korením, pred podávaním posypte píniovými orieškami.

BUDE SA VÁM HODIŤ

27. mája 2025

Recept na BBQ omáčku

Recept na BBQ omáčku

06. mája 2025

Emile Henry na grile

Emile Henry na grile

06. mája 2025

Novinky zo sveta OXO

Novinky zo sveta OXO