Malinová galetka s mandľovým prachom a ibištekovou polevou

07. augusta 2023
Malinová galetka s mandľovým prachom a ibištekovou polevou
Lákavo jednoduchý recept na dokonalý dezert. Rovnako skvele ako s malinami bude chutiť aj s jahodami alebo ostružinami a prekvapivo aj s hruškami! Príprava je veľmi jednoduchá, jedinou vec, ktorú musíte obetovať pre dokonalý pôžitok, je čas. Pripravené cesto je totiž potrebné riadne vychladiť a to nejakú tú hodinku zaberie... Avšak následná slasť rozhodne stojí za to.

Doba prípravy: 4 hodiny ( z toho 3 hodiny chladenia cesta )
Počet porcií: dezert pre 4-8 osôb
Malinová galetka s mandľovým prachom a ibištekovou polevou

Ingrediencie

cesto:

  • 1, 5 hrnčeka hladká múka 
  • 1/8 ľahko povolené maslo (125 g)
  •  5,5 polievkové lyžice ľadová voda
  •  1 polievková lyžica cukru
  •  3/4 polievkové lyžice soli

mandlový prach:

  • 2 polievkové lyžice polévlé lyžice polohrubá múka
  • 1 polievková lyžica cukor piesok
  •  1 mleté mandle alebo mandľová múčka
  •  1 polievková lyžica (cca 3 ks) rozdrobených amaretti sušienok

malinová náplň:

  • 2,5 hrnčeka čerstvé maliny
  • 0,75 hrnčeka cukor piesok
  • 1 malý bio pomaranč (na kôru)
  • 0,5 polievkové lyžice soľ

ibišteková poleva:

  • cca hrsť nasekaných malín
  • 0,5 hrnčeka preosiateho práškového cukru
  • 1/4 hrnčeka sušených kvetov ibišteka
  • 1 polievková lyžica voda

Čo sa vám určite bude hodiť

Postup – príprava cesta

1. Najprv si pripravte cesto, ktoré sa následne bude chladiť v chladničke cca 105 minút. V mise robota zmiešajte všetky sypké prísady, následne pridajte nakrájané maslo. Výhodu budete mať ako vlastník príslušenstva s názvom plochý šľahač na cesto, ktoré je na vmiešavanie tuku do cesta špeciálne prispôsobené. Úplne nakoniec pridajte vodu a vypracujte hladké cesto. V robote na to bude stačiť cca 1 minúta. Potom cesto ručne spracujte do gule, zabaľte do fólie a dajte chladiť, kým úplne nestuhne.
2. Mandľový prach vytvorte nasledovne: v plastovom vrecku rozdrvte sušienky a pridajte všetky ostatné ingrediencie, dobre premiešajte.
3. Všetky súčasti na malinovú náplň dajte do väčšej misy, jemne premiešajte a odložte bokom.
4. Z chladničky vyberte stuhnuté cesto a na ľahko pomúčenom doske ho valčekom rozvaľkajte na placku o cca 30cm priemere, hrubú cca 3 mm. Namotané na valček ho potom opatrne preneste na plech, vystlaný papierom na pečenie.

Ako na dokonalé galette cesto

Postup – náplň a poleva

5. Vymedzte si cca 5 cm okraj po celom obvode a vnútorný zvyšok placky vysypte pripraveným mandľovým prachom.
Na miesto posypané mandľami umiestnite kompletný obsah pripravenej malinovej náplne, ktorú ešte v miske pred finálnym použitím raz dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
 6. Následne voľné okraje cesta prehnite smerom dovnútra do náplne a jemne zatlačte. Akonáhle je takto pripravený koláč hotový, vložte ho ešte na 15 minút do chladničky. Perfektného, tvarovo stáleho výsledku dosiahnete, pokiaľ do rozpálenej rúry vložíte úplne studené cesto. 
7. Rozohrejte rúru na 200 °C. Vyberte koláč z chladničky, kôrku môžete potrieť rozšľahaným vajcom a posypte trstinovým cukrom. Docielite tak chrumkavý efekt (viď. naše tipy a triky). Pečte 40-45 minút, kým kôrka nie je zlatisto hnedá.
8. Počas pečenia si pripravte polevu: Zvarte všetky ingrediencie na miernom ohni tak, aby var trval cca 5 minút. Podľa toho, koľko pustí maliny šťavy bude mať finálna tekutina konzistenciu sirupu alebo džemu.
9. Po vytiahnutí galetky z rúry prelejte jej malinovú časť polevou; pre jej kvalitné rozotretie použite najlepšie cukrársky štetec. Nechajte cca 15 minút vychladnúť pri izbovej teplote, prípadne dozdobte a môžete servírovať!

Tipy a triky

  • Aby sa vám cesto pri vyvaľovaní nelepilo, postupujte valčekom od stredu k okrajom. 
  • Ak chcete mať okraje extra chrumkavé, potrite ich pred vložením do rúry rozšľahaným vajcom a posypte trstinovým cukrom. Na toto dokončenie budete potrebovať: 
    • 1 vajce
    • 1 polievková lyžica hnedý trstinový cukor 
  • Jednotlivé porcie galetky pred servírovaním skúste ozdobiť šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny. 
  • Ak nemáte k dispozícii čerstvé ovocie, použite v kľude mrazené, ktoré ale nerozmrazujte vopred. 
  • Hotový koláč môžete tiež vizuálne doladiť a zároveň aj chuťovo obohatiť Julienne rezancami z pomarančovej kôry a lístkami čerstvej mäty alebo medovky.
Malinová galetka s ibištekom a mandľovým prachom

Pre štýlové servírovanie

Ovocné dezerty na každú príležitosť

Ovocné dezerty na každú príležitosť