
Aké by to boli novoročné oslavy, keby sa stoly neprehýbali pod množstvom dobrôt? Netradičné, ale výborné nátierky môžete použiť na klasické jednohubky, chlebíčky alebo krekry. Na slávnostné príležitosti ale existujú aj podstatne zaujímavejšie spôsoby.

Nápadité servírovanie
Oveľa efektnejšie sa nátierky budú vynímať v slaných lineckých košíčkoch a venčekoch z odpaľovaného cesta. Využite aj formičky a malé zapekacie nádobky. Nátierkami môžete naplniť napríklad slané koláčiky, cupcakes alebo muffiny.
Lyžičku nátierky môžete vložiť aj do malých listov rímskeho šalátu či čakankových pukov. Pochutnajú si tak aj tí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu.
Výhodou je, že obe nátierky chutia lepšie, keď sa odležia. Môžete ich preto smelo nachystať deň aj dva dopredu a počas silvestrovskej noci už len žať pochvalu nadšených hostí.
Pomazánka s údeným syrom a jarnou cibuľkou
Ingrediencie a postup
Ingrediencie:
Porcie: 8
- 200 g údeného syra koliba
- 100 g mascarpone
- 100 g nátierkového masla bez príchute
- 50 g masla
- 2 hrste nasekanej jarnej cibuľky
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku
- 2-4 lyžice smotany na šľahanie (podľa požadovanej hustoty nátierky)
- štipka korenia, soľ
Postup
1. Maslo nechajte zmäknúť asi 30 minút pri izbovej teplote.
2. Nátierkové maslo rozmixujte tyčovým mixérom s mascarpone a zmäknutým maslom.
3. Pridajte cibuľu a bylinky, zrieďte smotanou, podľa chuti osoľte a nechajte v chlade odležať aspoň hodinu.
Tip: Do nátierky môžete namáčať aj slané tyčinky alebo kúsky zeleniny (mrkvu, kaleráb, papriku atď.)
Zelerová nátierka s jablkami a chrenom
Ingrediencie a postup
Ingrediencie:
Porcie: 8
- 300 g čerstvého zeleru
- 150 g čerstvého chrenu
- 1 jablko
- 200 g kyslej smotany
- 150 g nátierkového masla bez príchuti
- 50 g majonézy
- 4 ks jarnej cibuľky
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- 100 g mozzarelly
Postup:
1. Zeler, chren a jablko ošúpte a na jemno nastrúhajte.
2. Mozzarellu nakrájajte na drobné kocky, na hrubo nasekajte pažítku a jarnú cibuľku.
3. Spolu s ďalšími surovinami rozmixujte, dochuťte citrónovou šťavou, korením a soľou.
4. Potom nechajte dve hodiny v chladničke odležať.
5. Podávajte na pečive alebo v mini miskách s lyžičkou.