Pečieme chlieb. Akú formu vybrať, aby bol čo najlepší?

24. apríla 2023
Pečieme chlieb. Akú formu vybrať, aby bol čo najlepší?
Nie je nad domácí chlieb. Na povrchu zlatistý s chrumkavou kôrkou, vo vnútri dokonale vláčny a mäkký. Ako vybrať formu na pečenie chleba, aby ste aj doma dokázali vytvoriť toto chutné pečivo? Prinášame vám rady a tipy, na čo sa zamerať a čo pri výbere rozhodne nepodceniť.  

Zatiaľ čo naše mamky a babky nedali dopustiť na pečenie chleba v klasickom liatinovom hrnci, dnešná doba ponúka oveľa viac možností. Existujú formy kovové, silikónové, hliníkové, ale aj keramické alebo kameninové. Nezáleží však len na materiále. Pri rozhodovaní sa zamerajte aj na ďalšie faktory, ako je veľkosť alebo tvar. Aj to totiž rozhodne o tom, ako bude výsledný bochník nielen vyzerať, ale aj chutiť. 

Pečieme chlieb. Akú formu vybrať, aby bol čo najlepší?

Zvážte velkost, materiál aj typ chleba

Pokial uvažujete o novej forme na pecenie chleba, do hry vstupuje hned niekolko zásadných faktorov:

Klúcová je velkost

Základom úspechu je už samotná velkost. Nádoba na pecenie by totiž vždy mala zodpovedat velkosti chleba, ktorý plánujete upiect. 

Pokial použijete takú, ktorá je príliš malá pre dané množstvo cesta, môže to mat niekolko nepríjemných následkov. K tým najcastejším patrí napríklad vyliatie cesta z formy a nepravidelný tvar bochníka. To sa najcastejšie stáva napríklad pri ceste s vysokým obsahom vody, ako je ciabatta, prípadne pri chlebe z kvásku. Dalšími problémami súvisiacimi s malou formou na pecenie bývajú zlá štruktúra a vysoká hutnost výsledného bochníka, alebo naopak vysušenost a nepravidelná kôrka

Použitie príliš širokej formy zase môže viest k nevzhladnému tvaru, menšej výške, menej výraznej chuti, slabšej chrumkavosti kôrky ci príliš suchej textúre. Chlieb bude mat tendenciu rozlievat sa do šírky, co môže súvisiet tiež s nerovnomerným dopecením.

Aký materiál je najlepší?

Premýšlajte tiež nad materiálom formy. Každý má totiž svoje vlastné špecifiká, ktoré je potrebné zohladnit.

  • Kovové formy na chlieb: 

Nestarnúcu klasiku predstavujú formy vyrábané z hliníka alebo nerezovej ocele.  Ich výhodou je to, že sa rýchlejšie zahrejú, vdaka comu dlho udržujú vysokú teplotu, co je ideálne pre pecenie chleba s chrumkavou kôrkou. Na druhej strane je však potrebné dbat na správne vymazanie, pretože sa rady pripalujú. 

  • Keramické formy na chlieb: 

V poslednej dobe sú velmi castou alternatívou ku klasickému kovu formy na pecenie chleba z keramiky. Nielenže sú na prvý pohlad skutocne krásne, ale zároven majú hned niekolko výhod. Tým, že keramika vedie rovnomerne teplo po celej ploche, udržiava zároven konštantnú teplotu po celú dobu pecenia, vdaka comu zarucuje dokonalé prepecenie bochníka zo všetkých strán a chrumkavú kôrku.  Dalším benefitom tohto materiálu je aj dostatocná vlhkost, vdaka ktorej bude chlieb dokonale vlácny. Majú navyše velmi dlhú životnost a tiež sa skutocne lahko cistia. Len pozor na materiál. Keramika môže byt krehká a tiež náchylnejšia na prípadne rozbitie. 

  • Silikónové formy na chlieb:

Silikónové formy sú skvelé v tom, že sú pružné, ohybné a zároven sa nepripalujú, co ulahcuje vyklopenie bochníka, vdaka comu sú ideálne pre všetkých zaciatocníkov. Výhodou je tiež lahké cistenie. Na druhú stranu však majú sklony k ohýbaniu pocas pecenia, co môže viest k nevzhladnému tvaru chleba.

  • Kameninové formy na chlieb:

Kamenina patrí k materiálom, ktorý má vysokú tepelnú akumuláciu co znamená, že dokáže udržiavat a rovnomerne distribuovat teplo pocas pecenia. Vdaka tomu je chlieb skutocne chrumkavý na povrchu a zároven vlácny vo vnútri. Prekvapí vás tiež ich dlhá životnost a lahké cistenie. Snád len jedinou nevýhodou je ich váha, ktorá je oproti iným formám vyššia.

  • Liatinové formy na chlieb:

Liatina je prírodný materiál s vysokou tepelnou vodivostou, co znamená, že sa teplo rovnomerne rozprestiera po celej forme, vdaka comu je chlieb krásne prepecený zo všetkých strán bez nerovnomerných plôch. Oproti ostatným materiálom drží taktiež teplo ovela dlhšie, a tak je forma na pecenie chleba z liatiny tiež skvelá pre rustikálne stolovanie priamo po vytiahnutý z rúry. Zároven ide o velmi tvrdý a odolný materiál, ktorý vám vydrží aj desiatky rokov.

Vedeli ste, že domáci chlieb môžete upiect aj v klasickom liatinovom hrnci?

Liatinový hrniec na pecenie chleba v rúre od spolocnosti Staub je skvelou alternatívou k profesionálnej peci. Má rovnaké vlastnosti ako liatinová forma na chlieb, takže pokial ju máte doma, nie je potrebné kupovat dalšieho pomocníka do domácnosti. Navyše sme pre vás pripravili jednoduchý a rýchly návod, ako s ním pripravit dokonalý domáci chlieb.

Rozhodnút môže aj typ formy

Nie je chlieb ako chlieb. Zatial co niekto nedá dopustit na tradicný kváskový chlieb, existujú aj dalšie druhy, ktoré sa líšia svojou receptúrou, spôsobom pecenia, chutou a vzhladom. Aby ste ich však mohli pripravit, je nutné na to mat aj špecifický tvar nádoby.

  • Klasický bochníkový chlieb

Medzi najoblúbenejšie formy na tradicný domáci chlieb patrí klasická okrúhla forma na chlieb, napríklad od francúzskeho výrobcu Emile Henry, ktorej tvar vychádza z podoby klenutej pece, co v kombinácii so žiaruvzdornou keramikou zarucí, že pocas celej doby pecenia bude vo vnútri formy ideálny stupen vlhkosti a stála teplota.

Pre milovníkov klasickej Šumavy – tradicného pšenicného chleba zo žitného kvasu – urcite odporúcame použit oválnu formu na pecenie chleba od znacky Emile Henry. Vdaka svojej hlbke umožnuje takisto pecenie aj bezlepkových produktov. Navyše má aj drážkované dno na lahké uvolnenie bochníka .

  • Toustový chlieb

V prípade, že preferujete obdlžnikový tvar chleba, napríklad na tousty, celozrnné chleby, maslové briošky, ale aj oblúbený banana bread, urcite doma oceníte hranatú formu na chlieb Emile Henry, ktorá má objem 4,5 litra s rozmermi 39 × 16,5 cm. Nádoba na chlieb z odolnej keramiky má inteligentne upravené, rozšírené otvory na unikanie pary, vdaka comu sa vo vnútri formy drží ideálny stupen vlhkosti a stála teplota.  

  • Biskupský chlebícek

Na prípravu biskupského chlebícka, vysokého perníka ci rôznych druhov sladkých dezertov môžete využit tiež keramickú formu od Emile Henry s vnútornými rozmermi 21 × 9 × 7,5 cm a celkovom objeme 0,98 l. Vdaka odolnej keramike sa v nej teplo šíri pomaly a rovnomerne a zarucuje tak dokonalý výsledok pecenia. Cerešnickou na torte je tak hravý a farebný design, ktorý je pre znacku Emile Henry typický. 

V prípade, že si potrpíte na unikátny vzhlad dezertu, ktorý prekvapí všetkých hostí, budú sa vám pácit formy od amerického výrobcu Nordic Ware z liateho hliníka, ktorý ponúka rôzne designové kúsky, ci už s motívmi citrusov, kvetín alebo v nevšedných tvaroch. 

  • Domáce bagety

Po vzore Francúzov si doma môžete upiect tiež dokonale chrumkavú domácu bagetu. Vdaka forme na pecenie bagiet Emile Henry zvládnete pripravit tri kusy tohto chutného peciva jednoducho vo svojej rúre. Odolná keramická forma má na veku 3 otvory na unikanie pary a tiež úchopové otvory po oboch stranách, vdaka ktorým sa s nou velmi dobre manipuluje. Klenuté veko s otvormi zase pomáha kontrolovat úroven vlhkosti, takže nemusíte cokolvek dalšie urobit, vaše bagety majú tú správnu chrumkavú kôrku a zároven aj mäkký a nadýchaný vnútrajšok. 

Chcete pre svojich blízkych upiect stredomorskú ciabattu? Remeselný taliansky chlieb si môžete pripravit s formou na dve ciabatty od Emile Henry, ktorá je vhodná aj na sendvice. Vdaka odolnej keramike neprídete o typickú vônu s chrumkavou kôrkou na povrchu a s mäkkou striedkou vo vnútri. 

Nech sa dielo vydari!

Máte ideálnu formu a perfektný recept k tomu? Nezabúdajte, že tajomstvo úspechu tkvie aj v samotnom pecení chleba. Hned na zaciatku odporúcame vytvorit v rúre sálavé teplo a chlieb skutocne dobre zaparit. Len tak získate dokonale chrumkavú kôrku v kombinácii s vlácnou striedkou.