Pečieme chlieb. Akú formu vybrať, aby bol čo najlepší?

04. septembra 2025
Pečieme chlieb. Akú formu vybrať, aby bol čo najlepší?
Nie je nad domácí chlieb. Na povrchu zlatistý s chrumkavou kôrkou, vo vnútri dokonale vláčny a mäkký. Ako vybrať formu na pečenie chleba, aby ste aj doma dokázali vytvoriť toto chutné pečivo? Prinášame vám rady a tipy, na čo sa zamerať a čo pri výbere rozhodne nepodceniť.  

Zatiaľ čo naše mamky a babky nedali dopustiť na pečenie chleba v klasickom liatinovom hrnci, dnešná doba ponúka oveľa viac možností. Existujú formy kovové, silikónové, hliníkové, ale aj keramické alebo kameninové. Nezáleží však len na materiále. Pri rozhodovaní sa zamerajte aj na ďalšie faktory, ako je veľkosť alebo tvar. Aj to totiž rozhodne o tom, ako bude výsledný bochník nielen vyzerať, ale aj chutiť. 

Pečieme chlieb. Akú formu vybrať, aby bol čo najlepší?

AKÝ MATERIÁL ZVOLIŤ?

Premýšľajte tiež nad materiálom formy. Každý má totiž svoje vlastné špecifiká, ktoré je potrebné zvážiť. Ponúka sa niekoľko otázok, ktoré je dobré si ujasniť pred finálnym výberom.

Ako často budem piecť? – Koľko chcem investovať? – Koľko mám miesta v kuchyni? – Oválny, okrúhly alebo hranatý?

Ďalším faktorom je veľkosť a typ chleba. Ak chcete klasický okrúhly bochník, ktorý po prenesení do formy drží tvar, je potrebná aj dostatočne veľká forma, aby sa chlieb príliš neopieral o okraje a nenadobudol tvar tortového korpusu. Tekutejšie cestá je potom lepšie rovno dať do hlbšej formy, ktoré tvar bochníka definujú – napr. ciabatty alebo toastové chleby.

KERAMIKA

Na prvý pohľad naozaj krásne, a zároveň majú hneď niekoľko výhod. Tým, že keramika vedie rovnomerne teplo po celej ploche, udržiava zároveň stálu teplotu počas celého pečenia, vďaka čomu zabezpečuje dokonalé prepečenie bochníka zo všetkých strán a chrumkavú kôrku. Ďalším benefitom tohto materiálu je aj dostatočná vlhkosť, vďaka ktorej bude chlieb dokonale vláčny. Majú navyše veľmi dlhú životnosť a tiež sa naozaj jednoducho čistia. Len pozor na materiál. Keramika môže byť krehkejšia a tiež náchylnejšia na prípadné rozbitie.

Za nás je to skvelá voľba pre tých, ktorí chcú mať domáce pečivo na stole pravidelne, typicky ak je kvások váš domáci miláčik a člen rodiny.

  • Časté pečenie
  • Stredne vysoká obstarávacia cena
  • Viac miesta
  • Výber tvarov

LIATINA

Liatina je kovový materiál s vysokou tepelnou vodivosťou, čo znamená, že sa teplo rovnomerne rozkladá po celej forme, vďaka čomu je chlieb krásne prepečený zo všetkých strán bez nerovnomerných plôch. Zároveň ide o veľmi tvrdý a odolný materiál, ktorý vám vydrží aj desiatky rokov. Liatinová nemusí byť len forma – skvele vám poslúžia aj obľúbené liatinové hrnce, napr. francúzskej značky Staub, ktoré ponúkajú navyše širšie možnosti využitia v kuchyni a vyhnete sa tak jednoúčelovej položke. To je výhodné, ak chlieb pečiete skôr príležitostne.

  • Časté aj príležitostné pečenie
  • Vyššia obstarávacia cena
  • Menej miesta – viac možností využitia
  • Okrúhly či oválny tvar

ĎALŠIE MATERIÁLY NA TRHU

  • Kamenina:
    Kamenina patrí k materiálom, ktoré majú vysokú tepelnú akumuláciu, čo znamená, že dokážu udržiavať a rovnomerne distribuovať teplo počas pečenia. Vďaka tomu je chlieb naozaj chrumkavý na povrchu a zároveň vláčny vo vnútri. Prekvapí vás aj ich dlhá životnosť a jednoduché čistenie. Snáď jedinou nevýhodou je ich hmotnosť, ktorá je v porovnaní s inými formami vyššia.
  • Silikón:
    Silikónové formy sú skvelé v tom, že sú ľahké a ohybné a zároveň neprilnavé, čo uľahčuje vyklopenie bochníka – vďaka tomu sú ideálne najmä pre všetkých začiatočníkov. Výhodou je aj jednoduché čistenie. Na druhej strane však majú sklon k deformácii počas pečenia, čo môže viesť k nepeknému tvaru chleba. Tenký materiál silikónu má navyše nevýhodu v nerovnomernom rozložení tepla, takže prepečenie nemusí byť rovnaké vo všetkých miestach. Ak to teda s pečením chleba myslíte vážne, silikón nebude vaša cesta.

TIP NAVYŠE
Tajomstvo úspechu spočíva aj v samotnom pečení chleba. Hneď na začiatku odporúčame vytvoriť v rúre sálavé teplo, spravidla na maximálny výkon. Ak použijete formu, nahriavate aj formu. Ak nie a pečiete bochník napríklad na klasickom plechu, je pred vložením chleba potrebné rúru dôkladne zapariť – pokiaľ už nemáte výhodu rúry, ktorá sama pridáva paru počas pečenia. Dostatočná vlhkosť je v úvodnej fáze pečenia chleba veľmi dôležitá, aby sa kôrka neuzavrela príliš skoro a chlieb sa potom nepotrhal, keď bude zväčšovať objem. Ak použijete formu aj s vekom, zaparovaniu sa vyhnete – veko udrží optimálnu vlhkosť pre prvú fázu pečenia, kedy chlieb naberá. Po jeho odklopení a dopečení získate aj chrumkavú kôrku.

ĎALŠIE TYPY DOMÁCEHO PEČIVA

Nie je chlieb ako chlieb.
Kým niekto nedá dopustiť na tradičný kváskový chlieb, existujú aj ďalšie druhy, ktoré sa líšia receptúrou, spôsobom pečenia, chuťou a vzhľadom. Aby ste ich však mohli pripraviť, je potrebné mať na to aj špecifický tvar nádoby.

  • Toustový chlieb
    Ak preferujete obdĺžnikový tvar chleba, napríklad na toustový chlieb, celozrnné chleby, maslové briošky, ale aj obľúbený banana bread, určite doma využijete formu v príslušnom tvare.
  • Biskupský chlebíček
    Ak si potrpíte na unikátny vzhľad dezertu, ktorý prekvapí všetkých hostí, určite vás zaujmú formy od amerického výrobcu Nordic Ware z liateho hliníka. Ponúkajú rôzne dizajnové kúsky, či už s motívmi citrusov, kvetín alebo v netradičných tvaroch. Tieto formy vďaka silnému materiálu skvele rozvádzajú teplo a očaria vás perfektným prepečením detailov, ktoré sa vždy krásne vyklopia.
  • Focaccia
    Jednoduché a vysoko návykové pečivo, ktoré skvele doplní stredomorskú kuchyňu. Ak si nie ste istí prácou s kváskovým či kysnutým cestom, toto vám pôjde ľahko. Stačí jednoduché ingrediencie, trochu času a správna forma. Väčšinou sa používa hlbšia hranatá koláčová forma alebo hlbší plech.

OBDĹŽNIKOVÉ CHLEBY

FOCCACIA