Deväť najčastejších otázok a odpovedí o liatinovom riade

19. apríla 2023
Deväť najčastejších otázok a odpovedí o liatinovom riade
Liatinové hrnce a panvice sú preverené časom. Varili v nich nielen naše babičky, ale dodnes na ne nedajú dopustiť ani šéfkuchári michelinských reštaurácií. Čím si liatinový riad získal svoju popularitu? A prečo sa k nemu ľudia zase opäť vracajú?

Liatinový riad zažíva renesanciu. A nie je sa čomu diviť. Perfektne vedie teplo, uchováva jedlo dlho horúce, hodí sa na všetky druhy ohrevu – vrátane indukcie, môžete na ňom variť na menšom ohreve, čím šetríte energiu a v neposlednom rade ide aj o ikonický kúsok ideálny na rustikálne stolovanie, ktorý vám navyše vydrží celý život. 
 

Prekvapí vás ale aj jeho funkčnosť. Hrnce a panvice z liatiny je možné použiť na akékoľvek varenie. Či už ide o pomalé dusenie, pečenie v rúre, opekanie či smaženie. Jednoducho ideálny pomocník do každej kuchyne.

Deväť najčastejších otázok a odpovedí o liatinovom riade

 Pokiaľ ste si ho do svojho arzenálu kuchynského vybavenia zaobstarali, možno by vás mohlo zaujímať, ako sa starať o liatinový hrniec alebo panvicu, čo v nich variť a či  a ako ich čistiť. Preto sme si pre vás pripravili odpovede na najčastejšie otázky o liatinovom riade. 

1. Čo variť v liatinovom hrnci?

Liatinové hrnce  skvelou voľbou pre varenie mnohých rôznych chodov. Vďaka svojej vysokej tepelnej kapacite a rovnomernému rozloženiu tepla sa hodia na pomalé varenie, dusenie, pečenie aj smaženie. V liatinových hrncoch môžete variť prakticky čokoľvek– od polievok a omáčok cez jedlá z mäsa, rýb, zeleniny až po dezerty. Môžete ich používať jednak na platni, ale aj v rúre – napríklad pri postupnom varení, kedy si mäso zatiahnete na platni a následne dopečiete v rúre.

Liatinová panvica je pre zmenu skvelá na smaženie, opekanie a grilovanie rôznych druhov jedál. Je ideálna na prípravu chrumkavých a zlatistých smažených pokrmov, medzi ktoré patria napríklad omelety, miešané vajíčka, ale aj zemiakové placky alebo ryby. Vhodná je tiež na varenie mäsitých chodov, ako sú steaky, hovädzí guláš alebo mäsové ragú. Okrem toho sa dá na liatine skvele grilovať zelenina. Zaobstarať si navyše môžete aj špeciálnu liatinovú panvicu, či už na palacinky, lievance, alebo na pizza cesto

2. Ako vyčistiť liatinový riad?

Umývanie liatinového riadu je veľmi jednoduché, aj napriek tomu vám pár minút zaberie. Odmenou vám samozrejme bude jeho dlhá životnosť. Zároveň čím častejšie budete hrniec alebo panvicu používať a dobre sa o nich starať, bude sa skvalitňovať prírodný nepriľnavý povrch riadu, tvorený zapečeným jedlým olejom, ktorému sa hovorí tzv. „seasoning“. 

Z toho dôvodu sa skutočne oplatia liatinové výrobky od spoločnosti STAUB pravidelne potierať olejom na varenie, pomaly rozohriať na variči a pri tom odstrániť prebytočný olej kuchynskými papierovými utierkami. Vďaka tomu získate žiaduci ochranný film, ktorý zlepší nepriľnavosť povrchu.

Dôležité je v tomto prípade tiež uviesť, liatinové hrnce by ste rozhodne nemali umývať , keď sú ešte horúce. Pred čistením ich preto nechajte vždy vychladnúť, inak môže umývanie kvôli zmene teploty spôsobiť nezvratné praskliny na produkte. Hneď po vychladnutí ich stačí umyť v teplej tečúcej vode, aby nedošlo k narušeniu prírodného nepriľnavého povrchu alebo ku korózii. K odstráneniu nečistôt tak slúži  mäkká hubka alebo kefka na umývanie riadu. Použiť môžete aj kvapku saponátu. Liatinový riad ale rozhodne nepatrí do umývačky, pretože vlhké prostredie a čistiace prostriedky by mohli spôsobiť povrchovú koróziu. 

Pokiaľ dôjde k prichyteniu jedál v hrnci alebo panvici, odporúča sa nechať jedlo odmočiť v teplej vode s umývacím prostriedkom, pokiaľ je to nutné, pokojne aj cez noc. 

Po každom umytí je tak vhodné celý riad potrieť tenkou vrstvou jedlého oleja a vytrieť papierovou utierkou do sucha. Proces obnovuje lesk a zanecháva pritom proces tzv. seasoningu.

3. Ako vypáliť liatinovú panvicu?

Liatinová panvička sa vypaľuje vždy pred prvým použitím. Je to z toho dôvodu, že pri výrobnom procese a skladovaniu môžu na jej povrchu ostať živicové zvyšky alebo iné nečistoty. Tie negatívne ovplyvňujú nielen chuť či vzhľad jedla,  ale môžu tiež znížiť kvalitu a životnosť materiálu

Vypálenie panvice má zároveň za úlohu vytvoriť na jej povrchu tenkú vrstvu ochranného oleja, ktorá zabraňuje korózii a pomáha chrániť riad pred mechanickým poškodením. 

Ako vypáliť liatinu? 

  1.  Panvicu umyte vodou a jemným umývacím prostriedkom a dôkladne ju osušte.
  2.  Rúru predhrejte na 200 °C. 
  3.  Panvičku potrite asi 2cm vrstvou oleja s vyšším dymovým bodom, vhodný je napríklad nerafinovaný slnečnicový alebo repkový olej. Okrem celého vnútorného povrchu nezabudnite ani na vonkajšiu časť vrátane okrajov a rukovätí.  
  4.  Po dôkladnom premazaní ju vložte do predhriatej rúry. Olej sa do povrchu panvice začne zapekať. Tuk nechajte zapekať približne dve hodiny. Potom ju vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. 
  5.  Nakoniec panvicu opatrne vytrite papierovou utierkou, aby sa odstránili prípadné zvyšky oleja. 

4. Ako sa zbaviť hrdze na liatine?

Pokiaľ liatinový riad dlhšiu dobu nepoužívate, prípadne ste ho zdedili po mamke alebo babky, mohlo sa stať, že na niektorých miestach zhrdzavel. Je to prirodzený proces, ktorý je možné našťastie pomerne rýchlo odstrániť. V prípade, že ide o malé množstvo je najjednoduchšie použiť napríklad drôtenku, prípadne  šmirgľový papier a hrdzu mechanicky odstrániť. 

Ďalšou možnosťou je potom použiť prírodné alebo umelé rozpúšťadlá, napríklad jablčný ocot. Ten stačí zmiešať s vodou v pomere 1:1 a naliať na hrdzavé škvrny a nechať aspoň hodinu pôsobiť. Potom hrniec alebo panvicu opláchnite a vytrite suchou handričkou. Postup môžete niekoľkokrát opakovať.

5. Ako spoznať liatinu?

V porovnaní s inými materiálmi, ako je železo alebo oceľ, je liatina tvrdšia, ťažšia a robustnejšia. Aj vlastnosti má odlišné. Zvládne prudké zahriatie, napríklad keď nechávate zatiahnuť mäso, ale zároveň sa fantasticky hodí na pomalé varenie alebo dusenie. Liatinový riad je pritom veľmi odolný voči poškrabaniu či mechanickému poškodeniu a zároveň dlho udržiava teplo, takže s ním môžete vyskúšať aj rustikálne servírovanie rovno z hrnca. 

6. Ako pracovať s liatinovou panvicou?

Práca s liatinovým riadom je skutočne jednoduchá a významne sa nelíši od akéhokoľvek iného materiálu. No jednako ešte pred varením sa oplatí panvicu na strednú teplotu na pár minút dôkladne rozohriať. Vďaka tomu vám zaručí rovnomerné rozvedenie tepla po celom obvode a zabráni tak prípadnému pripaľovaniu jedla počas varenia.  

Nemali by ste zabúdať ale ani na správne náčinie. Aby sa povrch nepoškriabal a liatinový riad ostal tak dlho ako nový, odporúča sa používať len drevené, teflónové alebo silikónové kuchynské náčinie. 

7. Čo na pripálené panvice?

Ako zachrániť pripálenú liatinovú panvicu? Pokiaľ sa chcete spoľahnúť na prírodnú cestu, vyskúšajte soľ. Riad totiž jednoducho vyčistíte tak, že do neho nasypete väčšie množstvo soli, zalejete vriacou vodou a necháte cez noc odstať. Vďaka tomu vám tak čistenie pripálených zvyškov pôjde oveľa lepšie od ruky. 

Ďalším tajným tipom gazdiniek je tiež zmes octu, vody a jedlej sódy. Na dno panvice stačí pridať trošku vody, rovnaké množstvo octu a priviesť k varu. Zhruba po minúte panvicu z platne zoberte a zvyšnú tekutinu zlejte. Do prázdnej panvice tak nasypte vrstvu jedlej sódy, navlhčíte a nechajte 10 minút pôsobiť. Nakoniec panvicu vyčistíte hubkou, opláchnite teplou vodou a utrite do sucha. 

8. Ako odstrániť mastnotu z liatinovej panvice?

Na odstránenie mastnoty z liatinovej panvice existuje pomerne jednoduchý trik a opäť si vystačíte so základnými surovinami, ktoré má každý z nás v domácnosti. Povrch riadu stačí posypať hrubozrnnou soľou a pomocou handričky alebo stierky ju dôkladne utrieť. Soľ – okrem toho, že je v kuchyni nad zlato, je totiž výborným odmasťovačom.  

Na podobnom princípe funguje tiež kyselina citrónová, teda citrus, ktoré pomáhajú rozpustiť mastnotu, prípadne zmes vody a octu v pomere 1:1, ktorou sa riad jednoducho vytrie tak, aby odstránilo mastnotu a zároveň zanechalo lesklý povrch.

9. Ako upiecť chlieb v liatinovom hrnci?

Na domáce pečenie chleba je perfektnou náhradou profesionálnej paci obyčajný liatinový hrniec. S ním vám totiž odpadá veľké množstvo trápenia. Nemusíte riešiť starosť s papierom na pečenie naplneným vodou ani dostatok pary v rúre, vďaka ktorej bochník rýchlejšie kysne. Liatinový hrniec vám tiež vytvorí dokonalú chrumkavú kôrku po celom obvode chleba. 

Tajný tip: Aby bol chlieb dokonale chrumkavý na zahryznutie, ale vo vnútri vláčny, musíte vytvoriť sálavé teplo a zapariť chlieb hneď na začiatku pečenia.

Jednoduchý návod na pečenie domáceho chleba:

  1.  Zmiešajte 3 šálky múky, 1 ½ lyžičky soli a ¼ lyžičky suchého droždia v liatinovom hrnci (s objemom asi 5 litrov).
  2.  Pridajte 1 ½ šálky vlažnej vody a premiešajte, kým nevznikne vlhké cesto.
  3.  Prikryte hrniec pokrievkou alebo utierkou a nechajte cesto kysnúť 12–18 hodín na teplom mieste. 
  4.  Keď je cesto vykysnuté, predhrejte rúru na 230 °C a vložte do nej prázdny liatinový hrniec s pokrievkou na 30 minút, aby sa zahrial. 
  5.  Potom ho vyberte z rúry a opatrne do neho vložte cesto. 
  6.  Zakryte pokrievku a pečte prvých 15 minút pod pokrievkou. To spôsobí žiadúce zaparenie. Voda, ktorá sa vyparuje z cesta, vytvorí správnu mikroklímu ideálnu na pečenie bochníka.  
  7.  Potom pokrievku odoberte a pečte ďalších 15–20 minút, alebo kým chlieb nezmäkne a nezíska zlatohnedú kôrku. Vyberte bochník z hrnca a nechajte ho vychladnúť.  
  8.  Hotovo, môžete servírovať.