Pstruh na grile s cesnakovo-horčičným dresingom

26. marca 2023
Pstruh na grile s cesnakovo-horčičným dresingom
Grilovaná ryba je nielen výborné a ľahké letné jedlo, navyše je za chvíľku hotové. Svoj obľúbený recept nám na základe našej grilovacej výzvy poslala Anna Pavlačková zo Slovenska.

Anna z mestečka Nemšová na Považí nám napísala: „Grilovanie v teplých dňoch je u nás obľúbené, najmä ak je možné na prírodnom kameni. Čo grilujeme? Od tradičného oštiepku s brusnicami až po ryby." My sme si z jej tipov vybrali pstruha so zaujímavým dresingom a šalátom.
Pstruh na grile s cesnakovo-horčičným dresingom

Ingrediencie na 2 porcie

  • 2 čerstvé, vypitvané pstruhy
  • 1 citrón (bio)
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku
  • 2 oriešky masla
  • 1 hrsť nasekaného čerstvého petržlenu
  • 1/2 lyžičky hrubozrnnej soli
  • 1/2 lyžičky sušeného alebo zväzok čerstvého rozmarínu
  • prípadne grilovacie korenie, čerstvá bazalka, soľ

na šalát:

  • citrón
  • zmes listových šalátov
  • rukola
  • opečené slnečnicové semienka
  • olivový olej
  • soľ

na cesnakovo-horčičný dresing:

  • 4 polievkové lyžice horčice
  • 1,5 polievkovej lyžice medu
  • 1 lyžica balsamico ocot alebo balsamiko krém
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250 ml olivového oleja
  • 60 ml citrónovej šťavy (asi 1,5 citróna)

Budete potrebovať tiež:

Postup

1. Najprv si pripravte dresing zmiešaním všetkých ingrediencií, cesnak prelisujte.

2. Potom príde na rad koreniaca zmes, ktorú na záver grilovania votriete do každého pstruha. Zmiešajte prelisovaný cesnak s hrubozrnnou soľou, šťavou z 1/2 citróna a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, môžete pridať aj bazalku. 

3. Každého pstruha zvnútra ľahko osoľte, posypte rozmarínom (alebo vložte zväzok čerstvého), pridajte koliesko citróna a to vrátane kôry, oriešok masla. 

4. Grilujte v kliešťach na ryby alebo na špeciálnej mriežke či stojane na priamom žiare približne 10–15 minút z každej strany, kým nie je koža pstruhu zlatistá a chrumkavá.

5. Nakoniec potrite rybky zvnútra aj zvonku pripravenou koreniacou zmesou. 

6. Podávajte s mix zelených šalátov, ktorý dochutíte soľou, olivovým olejom, citrónovou šťavou zo zvyšnej polky citróna a opečenými slnečnicovými semienkami. Dresing servírujte v miske zvlášť, aby ryba ostala chrumkavá aj na tanieri. 

Súvisiaca téma: Grily Weber

Ďalšie recepty pre milovníkov grilovania

Ďalšie recepty pre milovníkov grilovania

Súvisiace a odporúčané produkty