Špízy na grile s avokádovým dipom

26. marca 2023
Špízy na grile s avokádovým dipom
Inšpirujte sa na víkend jednoduchým, ale o to chutnejším receptom, ktorého príprava vám nezaberie mnoho času a navyše vám môžu pomáhať aj deti. Ugrilované budete mať za necelých 10 minút.

Pretože doba praje domácemu, či už susedské alebo čisto rodinnému grilovaniu – či už na záhrade či na terase, na dvore, v parku alebo na balkóne, zahájujeme inšpiratívnu sériu jednoduchých receptov, ktoré sa hodia na každý gril.

Tento recept v základe pochádza od tých najpovolanejších odborníkov na grilovanie, z firmy Weber. Okrem grilu budete potrebovať špízové ihly – kovové či bambusové alebo aspoň drevené špajle. Pamätajte však na to, že tie drevené aj bambusové musíte pred použitím najmenej 30 minút namočiť do vody. 

Mäsové špízy s paradajkami a avokádovým dipom

Počet porcií: 4–6 ihiel
Príprava: do 20 minút
Špízy na grile s avokádovým dipom

Ingrediencie

na dip:

  • 1 avokádo
  • 1 uhorka
  • 4 lyžice kyslej smotany
  • 1 jarná cibuľka nakrájaná na kolieska
  • 4 lyžice čerstvého nasekaného kôpru
  • šťava z jednej limetky
  • trocha chilli omáčky
  • morská soľ

špízy:

  • 300 g chudého mäsa (hovädzia sviečkova, morčacie alebo kuracie prsia, bravčová panenka) nakrájeného na kocky cca 3 cm
  • 24 ks koktejlových paradajok
  • olej

TIP: špízy môžete podľa svojej chuti doplniť napríklad aj o papriku alebo batáty

marináda na mäso (korenie)

  • 1 lyžička prelisovaného cesnaku
  • 1 lyžica horčice a mletého chilli
  • ½ lyžice sladkej papriky
  • ½ lyžice mletého koriandra
  • ½ lyžice mletej rímskej  rasce 
  • ½ lyžice hrubozrnnej soli

Postup

Najprv si pripravte dip:

  1. Vyberte dužinu z avokáda. Olúpte a nahrubo nakrájajte uhorku. 
  2. V mixéri rozmixujte dužinu avokáda a nakrájanú uhorku spoločne s kyslou smotanou a ostatnými surovinami na dip. Len chilli omáčku primiešajte až do hotovej zmesi, ktorú tiež až podľa chuti osoľte.
  3. Dip nalejte do misky a nechajte ho zakrytý v chlade uležať zhruba do doby, kým začnete grilovať mäso. Pri podávaní by mal mať izbovú teplotu.

Špízy si pripravte následovne:

  • V miske rozmixujte zmes prísad. Pridajte kocky mäsa a miešajte, kým nebudú rovnomerne pokryté korením. 
  • Striedavo napichujte mäso a paradajky na špízy. Mäso aj paradajky rovnomerne potrite ľahko olejom.
  • Rozpáľte gril na stredný priamy žiar (175–230 °C). Grilovací rošt očistite kefkou.
  • Špízy grilujte za občasného otočenia, so zavretým poklopom, kým nie sú hotové, čo je asi 8 minút pre medium (stredne prepečené) hovädzie a plne upečené hydinové, bravčové nechajte na grile aspoň 12 minút. 
  • Mäso vezmite z grilu a podávajte horúce, spoločne s omáčkou. Vhodnou prílohou môže byť jazmínová alebo basmati ryža. 

Ďalšie recepty pre milovníkov grilovania

Ďalšie recepty pre milovníkov grilovania

Súvisiace a odporúčané produkty