Sladká pizza

06. februára 2024
Sladká pizza
Vyskúšajte alternatívu klasickej talianskej pizzy – pripravte si ju s vaším obľúbeným ovocím. Piecť ju môžete v klasickej forme na koláč či na pizza kameni, a to ako v klasickej rúre, tak aj vonku na vašom BBQ pomocou pizza kameňa od Rösle.
Sladká pizza

Ingrediencie

  • 20 g droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžičky soli
  • 150 ml vody
  • 250 g jahôd (čerstvé sú najlepšie, ale je možné použiť aj kompót)
  • 200 g lučiny
  • 6 lyžíc trstinového cukru
  • 1 zväzok bazalky

Postup

  1. Z droždia, cukru, lyžice múky a trochu vody nechajte vzísť kvások.
  2.  Do veľkej misy dajte múku, pridajte kvások, olej, soľ, vodu a vypracujte hladké cesto, alebo si ušetrite čas a silu a všetko nechajte urobiť robota. 
  3. Z cesta potom vytvorte 2 bochníky a nechajte ich prikryté 20 minút oddýchnuť.
  4.  Vyvaľkajte 2 pláty a ozdobte ich jahodami, malinami alebo iným sezónnym ovocím a rozdrobenou lučinu. Pizze nechajte oddýchnuť na doske ešte 10 minút. 
  5. Potom ich zľahka pokvapkajte olivovým olejom.
  6.  Medzitým predhrejte rúru na 220 °C a dajte do nej nahriať tál alebo formu na koláč
  7. Pizzu presuňte na rozpálený pizza kameň alebo do formy a pečte cca 10 minút, kým nie je kôrka chrumkavá a zlatistá.
  8. Pizzu môžete tiež pripraviť na grile. Predhrejte pizza stone pri zavretom poklope. Pizzu preložte na rozpálený pizza kameň, gril priklopte a nechajte piecť 10 minút, kým nie je kôrka chrumkavá a zlatistá. 

Ako upečiete sladkú pizzu vy?