
Peter "Nasty" Cerha sa vie postaviť nielen za mikrofón, ale aj k sporáku. Vzal do ruky panvicu a ukázal nám svoj recept na špagety carbonara. My ho tu máme pre vás.
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 20 minút

Ingrediencie
Pre 4 osoby:
- 400 g kvalitných špagiet (mám rád plochšie…)
- 200 g pancetty alebo kvalitnej anglickej slaniny
- 80 g nastrúhaného parmezánu (alebo pecorina)
- 4 veľké vajcia (len žĺtky pre krémovejšiu verziu, alebo celé pre jemnejšiu chuť)
- 1 menšia chilli paprička (voliteľné)
- Soľ (do vody na cestoviny) a čerstvo mleté korenie
- 1 lyžica olivového oleja
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
Postup
- Priprav cestoviny: Vo veľkom hrnci osoľ vodu (cca 1 lyžička soli na 1 liter vody) a uvar špagety na al dente. Po scedení si odlož cca 150 ml vody z cestovín.
- Priprav slaninu: Na panvici zohrej olivový olej a orestuj na kocky nakrájanú pancettu (alebo slaninu), kým nebude zlatistá a chrumkavá. Ak chceš, pridaj nasekanú chilli papričku.
- Vytvor syrovú zmes: V miske zmiešaj 4 žĺtky (alebo celé vajcia), pridaj nastrúhaný parmezán a poriadne okoreň. Soľ netreba – slanina a syr sú dosť výrazné.
- Spoj to: Do horúcich cestovín vmiešaj opečenú slaninu. Počkaj asi 30 sekúnd, potom vlej vajcia so syrom a hneď miešaj – cestoviny musia byť horúce, ale nie priveľmi (aby sa vajcia nezrazili). Pridávaj po lyžiciach vodu z cestovín, kým nevznikne krémová omáčka.
- Servíruj: Ozdob zvyšným parmezánom, čerstvo mletým korením a napríklad cherry paradajkami.