Tvarohová bábovka podľa Cat & Cook

17. apríla
Tvarohová bábovka podľa Cat & Cook

Vyskúšajte originálny recept podľa Cat & Cook na jej obľúbenú tvarohovú bábovku.  

Pri tvorbe receptu sa inšpirovala svojou mamkou, ktorá jej túto bábovku v detstve často piekla. Tvarohu je v nej tak akurát, aby si zachovala správnu konzistenciu, je krásne nadýchaná a pritom šťavnatá. V kombinácii s vanilkou je to skutočne radosť pre chuťové bunky.

Pre ešte zaujímavejšiu chuť vyskúšajte pridať mak, ktorý v kombinácii s vanilkou pohladí všetky mlsné jazýčky. 

Obtiažnosť: stredná
Príprava: 30 minut
Doba pečenia: 60 - 95 minút
Počet porcií: 10

Ingrediencie

Na 1 bábovkovú formu   

  •  250 g masla  
  • 250 g tučného tvarohu vo vaničke  
  • 250 g polohrubej múky  
  • 250 g cukru múčka  
  • 5 vajec 
  • Semienka z 1 vanilkového struku  
  • 12 g prášku do pečiva (1 balenie) 
  • Šťava z ½ citróna 
  • štipka soli 

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

  1.  Maslo, tvaroh a vajcia vyberte z chladničky a nechajte ich prejsť izbovou teplotou, minimálne jednu hodinu. 
  2.  Vajíčka rozdeľte na bielky a žĺtky. Najlepšie sa rozdeľujú tak, že vajce rozbijete o seba – áno, vždy praskne len jedno. Potom nad miskou nad miskou na bielky vyberte jednu škrupinku a žĺtok necháte skĺznuť priamo do dlane. V dlani sa žĺtok najdokonalejšie oddelí od bielka a zároveň nehrozí prerezanie o ostrú škrupinku.  
  3.  Formu na bábovku skutočne poriadne vymažte olejom a vysypte strúhankou. Pozor, pokiaľ máte formu s nepriľnavým povrchom, namiesto oleja použite maslo, ktorým formu vytriete. Potom postupujte rovnako. Múku zmiešajte so soľou a kypriacim práškom. Rúru predhrejte na 160 stupňov.
  4.  Maslo mixujte pomocou trecej metly (K – nadstavec) aspoň 10 minút v stolnom mixére, prípadne ručným šľahačom či vareškou cca 15 – 20 minút. Maslo musí krásne rozvoňať, zosvetliť a zväčšiť svoj objem. Až potom pridajte na trikrát cukor a krátko prešľahajte. Potom zašľahajte žĺtky – pekne jeden po druhom a s malými pauzami. Teraz pridajte tvaroh, vanilku, citrónovú šťavu a pritom zašľahajte na strednom stupni. Keď bude tvaroh spojený s cestom, pomocou stierky či varešky postupne vmiešajte preosiatu múku. Najlepšie sa vmiešava podobraním a nadľahčovaním prípadne pomocou metličky. 
  5.  Z bielkov a štipky soli ušľahajte vlhký sneh. Najskôr šľahajte na nižšom stupni a postupne zvyšujte. Neprežeňte to, aby ste ho nevysušili. Do zmesi vmiešajte najskôr 1/3 relatívne rýchlo a potom postupne zvyšné 2/3 opatrne, aby sa zmes krásne prevzdušnila. 
  6.  Nalejte do bábovkovej formy, uhlaďte a vložte do rúry. 
  7.  Bábovku pečte v strednej časti rúry asi 60 minút – čas je ale len orientačný, záleží na tvare vašej formy, rúre atď. Či je bábovka hotová, spoznáte pomocou pichnutia špajle do stredu. Tá by mala byť po vytiahnutí čistá. No jednako nenechávajte bábovku v rúre zbytočne dlho, aby sa nevysušila. Pokiaľ máte vpichový teplomer, pečte bábovku na vnútornú teplotu 95 stupňov
  8.  Keď bude bábovka upečená, vyberte ju z rúry a počkajte 2 – 3 minúty. Potom na otvorenú časť položte tanier a pomocou utierky a oboch rúk ju na neho preklopte. Nechajte úplne vychladnúť a až potom krájajte.