Stanley Tucci - Steak Oreganato

13. novembra 2025

Stanley Tucci - Steak Oreganato

Herec a autor kuchárskych kníh Stanley Tucci sa tento rýchly a jednoduchý spôsob prípravy steaku naučil od svojej babičky, ktorá často podávala hovädzie ako súčasť viacchodového menu pre celú rodinu. „Mäso nepodávame po americky, teda so zeleninou a zemiakmi,“ vysvetľuje Tucci. „Začíname cestovinami, nasleduje mäso doplnené jednoducho upravenou zeleninou. Nakoniec podávame zelený šalát a potom orechy a čerstvé ovocie.“

SUROVINY:

  • hovädzie zadné (cca 1,1–1,4 kg)
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 120 ml suchého červeného vína
  • ½ lyžičky sušeného oregana

POSTUP PRÍPRAVY:

Mäso by malo byť hrubé približne 1,5 cm. Ak je hrubšie, naklepte ho medzi dvoma listami papiera na pečenie na požadovanú hrúbku.

V hlbšej panvici rozohrejte maslo s olivovým olejom na strednom plameni. Keď maslo začne prudko peniť, vložte steak a opečte ho z jednej strany dozlatista, asi 3 minúty. (Ak je steak väčší než panvica, rozdeľte ho na polovice.) Otočte, osoľte a okoreňte čiernym korením a opečte aj z druhej strany, opäť asi 3 minúty. Mäso preložte na predhriaty tanier a odložte bokom.

Do panvice prilejte víno a pridajte oregano. Drevenou varechou zoškrabte všetky kúsky mäsa prichytené na dne. Nechajte víno krátko povariť, asi 1 minútu, aby sa zjemnila jeho chuť. Medzitým mäso nakrájajte na šesť rovnakých porcií. Keď je omáčka hotová, prelejte ňou mäso a ihneď podávajte.

Recept pochádza z knihy The Tucci Cookbook od Stanleyho Tucci s Joan a Stanom Tucci, Giannim Scappin a Mimi Taft (Gallery Books, 2012).

Kolekcia Stanley TUCCI™ by GreenPan

13. novembra 2025

Stanley TUCCI™ by GreenPan

Stanley TUCCI™ by GreenPan

16. októbra 2025

Kuracia saltimbocca

Kuracia saltimbocca

04. novembra 2025

Vianočný Rosenthal 2025

Vianočný Rosenthal 2025