Svieži šalát s quinoou

07. septembra 2023
Svieži šalát s quinoou
Svieži rýchly recept plný vitamínov a chutí. Quinoa je bezlepková superpotravina, ktorá vás vďaka svojej vysokej výživovej hodnote udrží dlhšie sýtych a je tak skvelým základom pre vegetariánske jedlá. V kombinácii s restovaným syrom halloumi, čerstvými bylinkami a množstvom zeleniny sa z nej stane naozaj delikátna záležitosť! Vyskúšajte ju pripraviť podľa nového receptu od foodblogera Kluk v zástěře.

Obtiažnosť: stredná
Príprava: 30 min
Počet porcií: 4

Svieži šalát s quinoou

Ingrediencie

Šalát:

  • 300g varenej quinoy 
  • 100g červenej kapusty 
  • 100g mrkvy 
  • 100g paradajok 
  • hrsť rukoly 
  • ½ avokáda 
  • hrsť čerstvého koriandra 
  • hrsť čerstvej mäty 
  • 2 halloumi 
  • olivový olej 
  • hrsť slnečnicových semienok 

Dresing:

  • 2 lyžičky medu  
  • 2 lyžičky sójovej omáčky 
  • 2 lyžičky kvalitného arašidového masla 
  • 2 lyžičky kvalitného olivového oleja 
  • 4 lyžičky šťavy z limetky 
  • soľ a korenie 

ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE

Postup

  1. Quinou uvarte podľa návodu v osolenej vode, pridajte aj lyžicu dobrej sójovej omáčky. 
  2. Nakrájajte si kapustu a mrkvu na tenké rezančeky. Avokádo, papriku a paradajky na kocky. Bylinky nasekajte najemno. 
  3. Pripravte si dresing. Starostlivo premiešajte med, sójovú omáčku, maslo, olej a šťavu z limetky, kým sa všetky ingrediencie nespoja. 
  4. Zmiešajte nakrájanú zeleninu a bylinky s uvarenou quinou. Zalejte dresingom a premiešajte. Na záver osoľte a okoreňte podľa chuti. 
  5. Na panvici si orestujte halloumi z oboch strán. Na rovnakej panvici si potom opražte slnečnicové semienka. 
  6. Hotový šalát podávajte s plátkami halloumi, posypte slnečnicovými semienkami a ozdobte nechtíkom limetky.  

Náš tip: Quinou môžete variť aj v ryžovare rovnakým spôsobom ako ryžu. Semienka najprv prepláchnite, presypte do ryžovaru a pridajte vodu v pomere 2:1 (2 šálky vody na 1 šálku quinoy).  

ĎALŠIE RECEPTY KLUKA V ZÁSTĚŘE

ĎALŠIE RECEPTY KLUKA V ZÁSTĚŘE