Rebarborový koláč

17. apríla 2023
Rebarborový koláč
Sezóna rebarbory už klope na dvere. Táto ranná zelenina, ktorá sa začala zbierať už začiatkom mája, je známa pre svoju kyslastú chuť, často využívanú v múčnikoch, zavaraninách či limonádach. Kontrast kyslej rebarbory a sladkého cukru vám vykúzli skutočné nebíčko v ústach. Objavte jej netradičnú chuť v rebarborovom koláči podľa Kluka v zástěře.

Obtiažnosť: stredná
Príprava: 40 min
Čas pečenia: 35 min
Počet porcií: 12
 
Rebarborový koláč

Ingrediencie

Cesto:

  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g ovsených vločiek
  • 4-5 datli Medjool
  • 2 polievkové lyžice rozpusteného masla 
  • 2 polievkové lyžice mandľového masla
  • 2 menšie vajíčka

Rebarborová vrstva:

  • 350 g čerstvej alebo mrazenej rebarbory
  • 2 polievková lyžica trstinového cukru

Tvarohová vrstva:

  • 250 g odtučneného tvarohu
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 polievková lyžica trstinového cukru


Posýpka:

  • 35 g mandľovej múky
  • 35 g ovsených vločiek
  • 1 polievková lyžica mandľového masla
  • 1 datle Medjool

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

  1.  Najprv si v mixére rozmixujte mandľovú múku s ovsenými vločkami. Do namletej zmesi pridajte vopred namočené a vytlačené vykôstkované datle. Znovu mixujte dohladka. Presuňte do väčšej misy, pridajte vajcia, obe masla, štipku soli a vypracujte cesto. Nechajte pol hodiny odležať v chladničke.  
  2.  Medzitým si pripravte rebarboru. Pokiaľ používate mrazenú, tak nechajte rozmraziť a následne ju zbavte prebytočnej vody. Čerstvú rebarboru stačí nakrájať na menšie kúsky. K rebarbore pridajte cukor a premiešajte. 
  3.  Pripravte si tvarohovú vrstvu. Obe tvarohy s cukrom dajte do misky a vyšľahajte.
  4.  Posýpku pripravíte podobne ako cesto. Najprv si rozmixujte mandľovú múku s vločkami, potom pridajte datle, rozmixujte a rukou zapracujte do zmesi mandľové maslo. 
  5.  Cesto z chladničky rukou pretlačte do koláčovej formy. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 5 minút na 160 stupňov.
  6.  Upečené cesto vyberte z rúry. Ako prvú naneste tvarohovú vrstvu, na ktorú navrstvíte rebarboru s cukrom. Posypte posýpkou a v rúre pečte dozlatista, trvá to asi tak 30-35 minút.