Tarte Tatin - francúzsky obrátený koláč z domáceho lístkového cesta

Tarte Tatin - francúzsky obrátený koláč z domáceho lístkového cesta

Voňavý koláč nielen na sobotu. Samozrejme ide upiecť aj z kúpeného lístkového cesta, ale ak skúsite raz urobiť domáce maslové, spoznáte ten rozdiel na prvé uhryznutie.


Počet porcií: 6 až 8 
Príprava: 30 min
Odležanie cesta: aspoň 60 minút
Doba pečenia: 40 min.

Ideálna na pečenie je forma určená priamo na tento typ francúzskeho koláča, ale ľahko si ho upečiete aj v inej kvalitnej koláčovej forme. Pokiaľ vaša forma neumožňuje prácu na priamom ohni, karamel si pripravte zvlášť.

Ingrediencie

Lístkové cesto:

200 g múky

100 g masla

štipka soli

1 žĺtok

5 cl vody

Plnka:

6 až 8 jabĺk (podľa veľkosti)

200 g cukru

80 g masla

Postup

Cesto:

  • Maslo nakrájajte na malé kúsky a prstami premieste s múkou a soľou, kým sa nespoja. Pridajte žĺtok a vodu a spracujte na hladké jemné cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň hodinu odležať.
  • Náplň:
    • Jablká ošúpte a nakrájajte na šestinky; vykrojte stopky a jadierka.
    • Do formy vysypte 170 g cukru a za stáleho miešania nechajte skaramelizovať na sporáku.
    • Po častiach pridávajte 50 g masla. Nechajte niekoľko minút prevariť, kým sa karamel s maslom nespoja. Odstavte zo sporáka a začnite vkladať jablká.

Prvú vrstvu jabĺčok oblou stranou ku dnu nádoby a ďalšiu vrstvu oblou stranou nahor tak, aby druhá vrstva zaplnila medzery v spodnej.

Jablká stlačte k sebe, posypte s ostávajúcim cukrom a poukladajte plátkami masla, ktoré vám zostalo (cca 30 g)

Z cesta vyvaľkajte plát, ktorým zakryte jablká. Kraje cesta vtlačte po obvode formy smerom nadol.

Vložte do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte 40 minút. Pred vyklopením koláča z formy ho nechajte 5 min. odležať.

Tip: lístkové cesto môžete nahradiť cestom odpalovaným.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY