Kuchyňa robí človeka: Léna Brauner

21. júla 2025
Kuchyňa robí človeka: Léna Brauner

Léna Brauner už roky patrí medzi popredné české multižánrové umelkyne. So svojím partnerom a dcérou žije v byte s obrovským geniom loci na najvyššom poschodí nájomného domu v pražskom Novom Meste. Lénina tvorba sa neobmedzuje len na výtvarné umenie, venuje sa aj tetovaniu a hudbe. Okrem toho je naozaj výnimočnou kuchárkou a jej gastronomické kreácie — myslené varenie a pečenie — sú samy osebe umeleckým dielom. Až je škoda tie oku lahodiace delikatesy zjesť! Vitajte u Lény, Filipa, Jasmíny a Emila s Matyldou…

Kuchyňa robí človeka: Léna Brauner

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka je pravidelná séria fotografa Derecka Harda, držiteľa ocenenia Czech Press Photo. Nie sú to len šaty, ktoré robia človeka. U nás v Potten & Pannen – Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, ako varíte.
Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nazrieť pod pokrievku ich kuchyne.

Kde momentálne bývaš a s kým?
Užívame si posledné chvíle v našom podkrovnom kráľovstve pri I. P. Pavlovi s Filipom a jedenásťročnou dcérou Jasmínou.

Zdieľaš obydlie aj s nejakými nemými tvárami?
Áno, s kocúrom Emilom a mačkou Matyldou a nespočetným množstvom izbových rastlín.

Ako by si opísala svoje bývanie v jednej krátkej vete?
Svetlé bezčasie s krbovými kachľami, naše útočisko na šiestom poschodí bez výťahu.

Domáca chilli majonéza na mojom obľúbenom pódiu.

Lampička od „houby děláme“. 

Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu?
Za mňa určite. Dispozične aj pocitovo.

Čo si na vašej kuchyni najviac ceníš a prečo?
Pod oknom zo sedemdesiatich sklenených tabúľ na severnú stranu máme dubový jedálenský stôl a kuchyňa je na vyvýšenom pódiu, takže keď varím, je to moje predstavenie. Od hlavnej miestnosti ma delí pracovná plocha a ja môžem čarovať s jedlom, a pritom sa rozprávať aj tvoriť.

Vymenuj tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídeš?
Zlatý Moccamaster, tyčový mixér KitchenAid, japonská mandolína.

Bez ktorých vecí sa Léna Brauner v kuchyni nezaobíde?

Aká ingrediencia ti nikdy nesmie chýbať v chladničke alebo v špajzi?
Chilli, ghí, glutamát.

Čo si naposledy navarila alebo upiekla?
Dnes som si len pripravila kysnuté cesto na focacciu, ktorú budeme jesť po fotení, takže posledné varenie bola včerajšia večera: čakankový šalát s mozzarellou stracciatellou, šťaveľom a tekvicovým olejom a k tomu kuracie stehenné medailónky naložené v tamari omáčke s píniovými orieškami.

Považuješ sa za dobrú kuchárku? Čo by si navarila vzácnej návšteve, keby si chcela naozaj zapôsobiť?
Veľmi skromne sa považujem za najlepšiu kuchárku. Varenie je pre mňa médium tvorby rovnako ako maľovanie alebo spev. Vzácnej návšteve sa vopred opýtam na jedlo, ktoré má najradšej – či už je to surovina alebo nostalgická chuť z detstva – a vytvorím moju verziu aj s prezentáciou.

Čo ty a hudba? Čo si rada pustíš napríklad pri varení?
Občas podcasty alebo čokoľvek, čo mi pustí Filip. Od Axela Bomana po valčíky od Šostakoviča.

Cesto na focacciu, zubáč, padrónske papričky, maldonská soľ.

Ktorá svetová kuchyňa je tvoja najobľúbenejšia?
Z každej kuchyne niečo, čo mi chutí. Fusion je tá cesta, ktorá ma baví. Keď som dnes robila k rybe focacciu, posypala som ju makom – to by asi každému Talianovi nechutilo. Baví ma experimentovať a používať chute ako farby, keď maľujem obraz.

Máš obľúbené nejaké originálne jedlo, o ktoré by si sa podelila s našimi čitateľmi?

Zubáč na ghí s hlivou a šalátom z divokých listov, domáca focaccia a chilli majonéza. Ráno začína vôňou kysnutého cesta a končí chrumkavým sústom zubáča s rozmarínom. Toto je jedlo, ktoré vonia domovom, prírodou aj láskou k detailu. Kombinuje v sebe delikátnu rybu, výrazné doplnky a starostlivosť venovanú každej surovine.

Preferuješ sladké alebo slané?
Slané. Ale najviac ma baví kombinácia – keď je slané aj trochu sladké a keď sladké je aj trochu slané.

Hranolky alebo šalát?
Šalát a príležitostne hranolky.

Kávu alebo čaj?
Kávu s ovseným mliekom.

Keby si si mohla vybrať kohokoľvek na svete (živú aj neživú osobnosť), s kým by si večerala?
S Filipom.

Dávaš prednosť veľkým hostinám, keď sa stretne veľa ľudí pri jednom stole, alebo si skôr za komornejšie stolovanie?
Veľká hostina je veľká výzva, ale ak sa pri stole stretnú ľudia, ktorí milujú jedlo, veľmi rada ju prijmem. Inak som skôr za komornejšie večere – ja, Filip, Jasmína a k nášmu stolu jeden až dvaja hostia. To mám najradšej.

Práca môjho otca, ktorú som si navrhla zo dreva, tak vyrobil.

Kachle, voľné obrazy s názvami „kurča“ a „more“.

Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?
Zatiaľ nie, ale teším sa, že raz bude. Veľmi dúfam, že naša svadba privedie do nášho domu taký vysnívaný porcelánový servis. Momentálne mám skúsených matadorov na prezentáciu zostavených z rôznych kúskov, väčšinou kúpených kusovo v pražských antikvariátoch.

K jedlu neodmysliteľne patrí aj pitie. Povieš nám, čo máš rada na alkoholické a nealkoholické nápoje?
Pred jedlom shrub – perlivú vodu s octom. Počas jedla perlivú vodu, a keď sa hodí, aj vychladené pivo do pohára, to ma tiež poteší.

Čo by si odporučila ako kuchynský vychytávku, ktorú si nedávno objavila?
Pečenie. Skôr som sa tejto disciplíne vyhýbala a bála som sa, že budem musieť všetko odmerávať a riadiť sa receptami – čo nemám rada – ale funguje to aj od oka. Takže netreba sa báť a pustiť sa do toho! Chlieb nie je až taká ťažká úloha, jediné, čo sa môže stať, je, že sa to nepodarí.

Čo ti vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
Už teraz mi niečo chýba. Do troch mesiacov sa musíme z tohto bytu, kde je kuchyňa umiestnená, vysťahovať, takže sa pozeráme po priestore, kde si vytvoríme našu novú kuchyňu snov. Prijímame ponuky.

Nazrite do kuchyne ďalších známych osobností.

Nazrite do kuchyne ďalších známych osobností.