Losos, pečené zemiaky a clafoutis - menu z panvice

21. augusta 2025

Losos, pečené zemiaky a clafoutis - menu z panvice
Aspoň jedna zdravá panvica je to, čo doma potrebujete každý deň. Keď na to príde, vykúzlite s ňou celé menu Ako inšpiráciu prinášame 3 recepty z jednoduchých surovín, ale dotiahnuté k dokonalosti. So správnou panvicou sa vždy podaria a do kuchyne vám vnesú ľahkosť a radosť z ľahkého varenia. Štavnatý losos, chrumkavé zemiaky, nadýchané clafoutis, poďme na to.

Pošírovaný citrusový losos

SUROVINY:

  • 2 veľké citróny alebo pomaranče, nastrúhaná kôra a vylisovaná šťava
  • 1/2 hrnčeka bieleho vína
  • 1 malá šalotka, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
  • 3 stonky čerstvého tymiánu
  • 680 g filetu z lososa, zbaveného kostí, rozdeleného na štyri rovnaké porcie
  • 1 lyžica nesoleného masla
  • 1 zväzok špargle, odrezané drevnaté konce
  • soľ, podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
  • olivový olej, podľa potreby
  • čerstvý petržlen, nahrubo nasekaný, na ozdobu

NÁVOD NA PRÍPRAVU:

V panvici zmiešajte citrusovú šťavu, víno, šalotku, cesnak a tymián, priveďte do varu.

Lososa osušte, osoľte, okoreňte a vložte do panvice. Na miernom vare pod pokrievkou varte 5–8 minút podľa hrúbky. Preložte na tanier, tekutinu zredukujte, vmiešajte maslo a dochuťte, potom prelejte cez rybu.

V tej istej panvici rozohrejte olej, krátko opečte špargľu (3–4 minúty), aby bola zelená a chrumkavá. Osoľte, okoreňte. Alternatívou mimo sezóny špargle môže byť kel kučeravý, zelené fazuľky alebo kapustičky pokrájané na štvrtiny.

Podávajte: na tanier vložte špargľu, naňho lososa a posypte petržlenom. Citrón servírujte aj na stole pre dochutenie na tanieri,

Tip: Skvelé aj s bielou rybou (treska, halibut, okúnik) – len upravte dobu varenia podľa hrúbky filetu.

Pečené zemiaky s tymiánom

SUROVINY:

  • 1 kg malých zemiakov, pozdĺžne rozpolených
  • 5 stoniek čerstvého tymiánu alebo lyžička sušeného
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky údené papriky
  • 2 ½ lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice suchého bieleho vína (voliteľné)
  • soľ, podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti

NÁVOD NA PRÍPRAVU:

Predhrejte rúru na 190 °C. Ľahko vymažte panvicu na sotýrovanie (3,75 l) alebo 26cm panvicu.

V mise premiešajte zemiaky s tymiánom, cesnakovým práškom, údenou paprikou, soľou, korením, vínom a olivovým olejom, aby boli rovnomerne obalené. Rozložte ich v jednej vrstve a pečte cca 35 minút, kým nezačnú hnednúť na okrajoch. Podávajte ihneď.

Tip: Použiť je možné akýkoľvek druh zemiakov, ale malé zemiačiky sú krehké a pečú sa rovnomernejšie. Väčšie zemiaky nakrájajte na rovnako veľké kusy, aby sa prepiekli rovnomerne.

Černicové clafoutis

SUROVINY:

  • 3 veľké vajcia
  • 1/2 hrnčeka krupicového cukru
  • 6 lyžíc nesoleného masla, rozpusteného a mierne vychladnutého + trochu masla na vymazanie panvice
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 hrnček plnotučného mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 vrchovaté hrnčeky černíc

NÁVOD NA PRÍPRAVU:

Predhrejte rúru na 200 °C. Ľahko vymažte 20cm panvicu maslom.

Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlo žltej peny. Postupne zašľahajte maslo, potom na nižší výkon šľahača pridajte múku so soľou a dobre premiešajte. Za stáleho miešania pomaly vlejte mlieko s vanilkou, kým nevznikne hladké cesto.

Na dno pripravenej panvice rozložte černice, zalejte cestom a vložte do rúry. Pečte 25–30 minút, kým povrch ľahko nezozlátne a stred takmer nestuhne. Pred krájaním na diely nechajte aspoň 15 minút odpočinúť.

Tip: Tradične sa clafoutis pripravuje s čerešňami. Skvele chutí aj s kôstkovinami, ako sú slivky, broskyne alebo nektarinky.