
Pošírovaný citrusový losos

SUROVINY:
- 2 veľké citróny alebo pomaranče, nastrúhaná kôra a vylisovaná šťava
- 1/2 hrnčeka bieleho vína
- 1 malá šalotka, nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
- 3 stonky čerstvého tymiánu
- 680 g filetu z lososa, zbaveného kostí, rozdeleného na štyri rovnaké porcie
- 1 lyžica nesoleného masla
- 1 zväzok špargle, odrezané drevnaté konce
- soľ, podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- olivový olej, podľa potreby
- čerstvý petržlen, nahrubo nasekaný, na ozdobu
NÁVOD NA PRÍPRAVU:
V panvici zmiešajte citrusovú šťavu, víno, šalotku, cesnak a tymián, priveďte do varu.
Lososa osušte, osoľte, okoreňte a vložte do panvice. Na miernom vare pod pokrievkou varte 5–8 minút podľa hrúbky. Preložte na tanier, tekutinu zredukujte, vmiešajte maslo a dochuťte, potom prelejte cez rybu.
V tej istej panvici rozohrejte olej, krátko opečte špargľu (3–4 minúty), aby bola zelená a chrumkavá. Osoľte, okoreňte. Alternatívou mimo sezóny špargle môže byť kel kučeravý, zelené fazuľky alebo kapustičky pokrájané na štvrtiny.
Podávajte: na tanier vložte špargľu, naňho lososa a posypte petržlenom. Citrón servírujte aj na stole pre dochutenie na tanieri,
Tip: Skvelé aj s bielou rybou (treska, halibut, okúnik) – len upravte dobu varenia podľa hrúbky filetu.
Pečené zemiaky s tymiánom

SUROVINY:
- 1 kg malých zemiakov, pozdĺžne rozpolených
- 5 stoniek čerstvého tymiánu alebo lyžička sušeného
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky údené papriky
- 2 ½ lyžice olivového oleja
- 2 lyžice suchého bieleho vína (voliteľné)
- soľ, podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
NÁVOD NA PRÍPRAVU:
Predhrejte rúru na 190 °C. Ľahko vymažte panvicu na sotýrovanie (3,75 l) alebo 26cm panvicu.
V mise premiešajte zemiaky s tymiánom, cesnakovým práškom, údenou paprikou, soľou, korením, vínom a olivovým olejom, aby boli rovnomerne obalené. Rozložte ich v jednej vrstve a pečte cca 35 minút, kým nezačnú hnednúť na okrajoch. Podávajte ihneď.
Tip: Použiť je možné akýkoľvek druh zemiakov, ale malé zemiačiky sú krehké a pečú sa rovnomernejšie. Väčšie zemiaky nakrájajte na rovnako veľké kusy, aby sa prepiekli rovnomerne.
Černicové clafoutis

SUROVINY:
- 3 veľké vajcia
- 1/2 hrnčeka krupicového cukru
- 6 lyžíc nesoleného masla, rozpusteného a mierne vychladnutého + trochu masla na vymazanie panvice
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 vrchovaté hrnčeky černíc
NÁVOD NA PRÍPRAVU:
Predhrejte rúru na 200 °C. Ľahko vymažte 20cm panvicu maslom.
Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlo žltej peny. Postupne zašľahajte maslo, potom na nižší výkon šľahača pridajte múku so soľou a dobre premiešajte. Za stáleho miešania pomaly vlejte mlieko s vanilkou, kým nevznikne hladké cesto.
Na dno pripravenej panvice rozložte černice, zalejte cestom a vložte do rúry. Pečte 25–30 minút, kým povrch ľahko nezozlátne a stred takmer nestuhne. Pred krájaním na diely nechajte aspoň 15 minút odpočinúť.
Tip: Tradične sa clafoutis pripravuje s čerešňami. Skvele chutí aj s kôstkovinami, ako sú slivky, broskyne alebo nektarinky.