🎃Ako si vyrezať tekvicu na Halloween

02. októbra 2023
🎃Ako si vyrezať tekvicu na Halloween

Už ste skúšali vyrezať halloweenskou tekvicu? Nie je to nič ťažké, ale potrebujete správne nástroje, predovšetkým ostrý nôž, pretože tekvica, a to akákoľvek, má skutočne tuhú šupku. Pri správnom postupe to však určite zvládnete na jednotku, a pokiaľ si na tvorbu Jackového lampáša zvolíte nejaký jedlý druh, za odmenu si môžete ešte aj uvariť polievku. Vydlabať tekvicu vám môžu pomôcť aj deti, chce to len pevnú lyžicu alebo lopatku a obrniť sa trpezlivosťou, pretože mäkkú dužinu so semienkami je potrebné vybrať skutočne starostlivo a všetku. Pokiaľ si tekvicu chcete nechať v byte, počítajte s tým, že v peknom stave vám vydrž maximálne týždeň, lepšie sa jej bude dariť v chladnej miestnosti alebo pod strechou vonku. 

Vyrezávaním tekvice vás prevedieme krok za krokom. Pokiaľ ste nikdy tekvicu nevyrezávali a chcete mať na magický posledný októbrový deň istotu, že výsledok bude dokonalý, prečo to nevyskúšať hneď? Takže poďme na to alebo na záhradu po tekvicu, upratať vhodný pracovný priestor a pripraviť všetko potrebné a smelo do toho! 

🎃Ako si vyrezať tekvicu na Halloween

Čo budete potrebovať

Naši kolegovia z firmy Opinel, kde sme sa inšpirovali, na príjemnú prácu a ten najlepší výsledok odporúčajú nasledujúce pomôcky:

Krok 1 – Vyrežte vršok tekvice

Znie to jednoducho a tiež to aj so správnym nástrojom prekvapivo jednoduché je! Fixkou (pôjde to aj obyčajnou ceruzkou) naznačte na vršku tekvice kruh, ktorý budete chcieť odrezať. Vyznačené miesto najprv obíďte nízkym rezom malým, zúbkovaným nožom na zeleninu. Až potom zatlačte väčší rovný nôž a silou urobte hlboký rez pozdĺž celého obvodu vyznačeného kruhu.

Nože, ktoré sú vhodné

Krok 2 – Odoberte "čiapočku" a vydlabte tekvicu

Akonáhle ste ostrým rovným nožom hlboko obrezali kruh, opatrne odstráňte vršok tekvice. Pôjde vám to najlepšie tak, že polievkovú lyžicu použijete ako páku, zasuniete ju do rezu a tlakom dosiahnete žiadaný výsledok. Pokiaľ by vám to nešlo, znamená to jediné – rez nebol prevedený dokonale a je potrebné ho opakovať, pretože pravdepodobne niekde nedošlo k prerušeniu vnútornej hmoty. Akonáhle sa vám podarí tekvicovú "čiapočku" uchopiť, opatrne ju odložte. Otvorený vnútrajšok tekvice starostlivo lyžicou vydlabte. Z dužiny si neskôr môžete pripraviť výbornú polievku  alebo chutney a semienka napríklad upražiť alebo ich nechať na vlastnú sadbu.

Krok 3 – Namaľujte a vyreže tvár

Fixkou vyznačte na tekvici "tvár" – nakreslite dostatočne veľké otvory pre oči, noc (odporúčame v tvare trojuholníka) a ústa. Fantázii sa medze síce nekladú, ale počítajte s tým, že všetko musíte nožom tiež vyrezať Ş my sme zvolili ústa s pár zubov, aby výraz bol skutočne strašidelný. Nôž na vyrezanie zvoľte podľa veľkosti tekvice. Na malú bude stačiť nožík na zeleninu, na väčšiu použite aj väčší nôž. Nezabúdajte, že musí byť pohodlný do ruky, aby vám umožnil sa kreatívne rozohnať. Začnite s očami, pokračujte nosom a ústa si nechajte úplne na koniec. Dajte si pozor, aby ste nepracovali s tupým nožom, pokiaľ máte podozrenie, rozhodne si ich nabrúste. 

Na každý tupý nôž máme brúsku

Krok 4 – Nasaďte tekvici naspäť čiapočku a máte hotové!

Gratulujeme, pokiaľ ste došli až sem, máte takmer hotovo! Do tekvice stačí už len vložiť zapálenú sviečku, najlepšie v sklenenom kalíška a priklopiť odrezaný vršok, ktorý ste hneď na začiatku tvorenia odrezali a odložili si. Po vložení a zapálení sviečky sa zo svetielkujúcej a blikajúcej tekvice sa bude vznášať aj typicky sladkastá vôňa. Pokiaľ chcete nejakú inú, skúste do tekvicového lampáša vložiť obľúbenú vonnú sviečku. 

Sviečky, ktoré nádherne voňajú a horia báječne dlho

Recepty, ktoré v októbri rozhodne využijete

Recepty, ktoré v októbri rozhodne využijete