Croque Monsieur a Croque Madame

07. februára 2024
Croque Monsieur a Croque Madame
Delikátne potešenie pre krásne rána vo dvojici. recept na pravé francúzske raňajky v podobe zapečených šunkovo-syrových toastov s omáčkou Mornay. ide o jedlo veľmi výdatné, ktoré poslúži tiež ako neskorší obed... Mornay omáčka je istá (a lepšia!) variácia "obyčajného" bešamelu a jej o trošku zdĺhavejšia príprava vám samozrejme vynahradí jej jemná a všeobjímajúca chuť, ktorá obyčajný toast vystrelí do kulinárskeho neba. 

Počet porcií: pro 2 osoby
Čas prípravy: 45 minút
Croque Monsieur a Croque Madame

Ingrediencie

na omáčku Mornay

  • 150 g nastrúhaného syra Gruyère
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 4 otočenia mlynčeka s bielym (zeleným) korením

na 2 toasty

  • 6 plátkov bieleho toastového chleba
  • 4 plátky šunky
  • hrsť nastrúhaného syra Gruyère
  • pre croque Madame 1 vajce pre každý z toastov a lyžička prepusteného masla

Čo sa vám bude hodiť

Na prípravu slávnej omáčky budete potrebovať

Postup

1. Ak máte k dispozícii svetlý francúzsky toastový chlieb v celku, nakrájajte si príslušný počet plátkov.

2. Pripravte si omáčku: v soté panvici alebo v kastróle rozpusťte na miernom plameni maslo, prisypte múku, premiešajte a nechajte mierne speniť. Miešať musíte neustále, inak sa vám múka pripáli. 

3. Akonáhle múka zružovie, prilejte tretinu mlieka a metličkou prešľahajte tak, aby vám nevznikli hrudky. Akonáhle zmes zhustne na kašu, prilejte ďalšiu tretinu a postup zopakujte. 

4. Keď dolejete zvyšok mlieka, jemne osoľte, priveďte k miernemu varu a za stáleho miešania varte cca 15-20 minút. Nenechávajte však bez dozoru, pretože takto pripravená omáčka – bešamel, sa rada pripaľuje!

5. Hotovú omáčku odstavte zo zdroja tepla a presne tomto poradí pridajte najprv horčicu a potom 150 g syra, premiešajte. Úplne nakoniec vmiešajte aj žĺtky a okoreňte. Výslednú zmes, ktorá bude stredne hustá, krémová, nechajte ľahko vychladnúť.

6. Predhrejte si rúru na 220 °C. Pripravte si pekáčik alebo väčšiu zapekaciu misku a začnite vrstviť svoj croque.

7.  Pre croque Monsieur postupujte následovne: plátok toastového chleba potrite omáčkou, pridajte plátok šunky a priklopte ďalším krajčekom. Postup opakujte, striedajte vždy vrstvu chleba, omáčky a šunky a to do počtu 3 plátkov. Hornú vrstvu bude tvoriť nastrúhaný syr. Hneď ako bude rúra správne rozpálená, dajte zapiecť na 5 minút. Pre croque Madame počas zapekania ešte pripravte na masle pre každý toast jedno volské oko.

8. Ako príloha sa hodí rukola, poľníček a zelenina podľa chuti, alebo si na nich pochutnajte len tak ...

Tipy na servírovanie

Ďalšie vyskúšané recepty francúzskej kuchyne

Ďalšie vyskúšané recepty francúzskej kuchyne