Do detailu vychytané grilovanie

22. apríla 2024
Do detailu vychytané grilovanie
Chcete povýšiť grilovanie na skutočný gastronomický zážitok? Kúzlo pravej barbecue párty spočíva v dotiahnutých detailoch. A práve na tie sa zameriame. 

O griloch a tiež o grilovacích pomôckach ste u nás už čítali. Teraz vám ukážeme, ako správne marinovať, ako si poradiť s prílohou a tiež vám poradíme, na čo sa zamerať, aby výsledný dojem bol dokonalý. Pomôžeme vám pripraviť nezabudnuteľnú barbecue párty. 
Do detailu vychytané grilovanie

Marinádou k dokonalej chuti

Nakladanie mäsa, ale aj zeleniny alebo syrov pred tepelným spracovaním má svoje dobré dôvody. Marináda je často nositeľom chuti a napríklad pri chuťovo málo výrazného bieleho hydinového mäsa dokáže doslova zázraky. 

Marináda je väčšinou kyslá, čomu pomôže ocot, citrón, džús alebo víno, ale tiež kefír alebo jogurt. Nemal by v nej chýbať ani katalyzátor chuti olej (už ste ochutnali náš vynikajúci extra virgin olivový) a korenia či čerstvé bylinky. 

Nejde však len o chuť. Kyslosť marinády vášmu steaku pomôže roztiahnuť póry a rozložiť vlákna, takže aj veľmi nevyzreté mäso bude krehké a šťavnatejšie. Snáď len dve drobné rady – marinujte radšej v chladničke, aby ste zabránili množeniu baktérií. A nezabudnite, že kov môže s kyselinami reagovať. Používajte radšej misy z porcelánu, keramiky, skla alebo plastu.

Videonávod ako marinovať mäso s vákuovacou pumpou Fresh & Save Zwilling


Pomôžte si fyzikou – vákuum urobí svoje

Ako dlho nechať mäso v marináde? Niekedy postačí hodinka, inokedy je lepšie sa neponáhľať a dať tomu deň či dva. My však vieme, ako to celé urýchliť. Vákuom.  Teda vzduchoprázdnom a podtlakom. To pomôže mäsu roztiahnuť póry a narušiť vlákna, takže marináda do neho vnikne ľahšie a hlbšie, aby lepšie a rýchlejšie vykonala svoju prácu. Prišli na to majstri kulinárskej inovácie v nemeckej spoločnosti Zwilling J. A. Henckels – ich kolekcia Fresh & Save obsahuje elektrickú vákuovaciu pumpu a nevyhnutné príslušenstvo k nej. Nechýbajú ani vákuovacie misky z plastu alebo skla či vákuovacie vrecúška na opakované použitie. Vďaka nej sa hodiny skrátia na minúty a dni nanajvýš na desiatky minút. Boj s časom sme pre vás vyhrali a vy zvíťazíte nad hladom a zbiehajúcimi sa slinkami.

Buďte gastronomickými alchymistami

Nezohnali ste vyzreté hovädzie? Nevadí, kyslá marináda alebo napríklad jogurt tento nevyhnutný proces na krehký a šťavnatý steak vyrieši. Potrebujeme k tomu len málo – vstrekovaciu ihlu od Rösle. A vašim hosťom padne sánka, keď uvidia akú marinádu alebo zmes korenia vstrieknete rovno do mäsa. 


Steak prepečený tak akurát?

Pri použití variča Sous-vide Efinigy značky Zwilling nebudete musieť varenie toľko organizovať a tiež ušetríte nejaký ten čas navyše. Zbavíte sa strachu z toho, či sa vám podarí mäso správne prepiecť alebo či jedlo nevychladne, kým príde rodina. Pokiaľ čakáte hostí na grilovanie, mäso dopredu naložíte, vložíte aj s marinádou či korením do vákuovacích vrecúšok a necháte cez noc variť pri nízkej teplote. Keď prídu hostia,  vaše vypiplané steaky vložíte na gril a pekne opečiete, aby boli zlatisté podľa vašich predstáv. Hostia meškajú? Nevadí! Stredne urobený steak ostane stredne "prepečený" aj keď by ostal vo vode o dve hodiny dlhšie. Vďaka variču Zwilling Enfinigy získate istotu, že je mäso vo vnútri správne šťavnaté a uvarené aj v jeho jadre, a to bez ohľadu na jeho hrúbku. Mäso dokonca nestráca ani svoj objem. Teplota vody, v ktorej pripravujete potraviny, či už ide o mäso, ryby, zeleninu či ovocie, nikdy nepresiahne bod varu. Nehrozí tak prevarenie či spálenie vašich  surovín. 

Tácky, tály, hrnce a všetko ostatné

Keramika nikdy nesklame

Sú materiály, ktoré nikdy nevyjdu z módy. Keramika medzi ne rozhodne patrí a pre tú vychýrenú sa jazdí až do francúzskej rodinnej manufaktúry Emile Henry, ktorej technológia Flame je zárukou perfektnej odolnosti proti nárazu, poškriabaniu a hlavne žiaru.

Keramická tácka na gril Emile Henry

Okrem funkčnosti, kvality a odolnosti je však pádnym argumentom aj estetický dojem. Kvalitné servírovanie jednoducho k prvotriednemu grilovaniu patrí. Presvedčí vás o tom na prvý pohľad obyčajná cka – iba raz ju vyskúšate a navždy zabudnete na hliníkové mištičky.

A čo pizza na grile?

Nezabúdajte, že fantázii sa pri grilovaní medze nekladú. Vyskúšajte napríklad skvelú pizzu, alebo si pripravte originálnu prílohu. Potrebujete k tomu lne zázračný otočný hrniec, zemiaky, zeleninu, soľ, korenie a snáď trochu vlastnej invencie.

Alebo radšej kameň či liatinu? 

V našej ponuke si svoje nájdu aj priaznivci iných materiálov. Čo tak napríklad kamenný grilovací tál, alebo liatinové panvice, ktoré si poradia aj s tým najväčším žiarom?

Luxusné stolovanie sa hodí aj ku grilu

Teraz už viete, ako sa z vás stanú majstri grilovania. Chýba tomu posledná čerešnička na torte. Nechajte sa hýčkať dokonalosťou a krásou menom   Villeroy & Boch. Neverte tomu, že sa nehodí na záhradu alebo ku grilu a pozrite sa na okúzľujúcu radu BBQ Passion. Ako je pri V&B zvykom, snúbi krásu s perfektnými úžitkovými vlastnosťami. Kombinácia porcelánu a agátového dreva je štýlová, rustikálna a zvýrazní dokonalú chuť aj arómu vašich jedál. Jeme predsa aj očami, alebo nie?

Taniere na steakytácky na zeleninu, ryby či klobásy dodajú vašej barbecue punc skutočného luxusu. Výsledný dojem už len zvýrazníte grilovacími príbormi VaB. Neostáva nič len popriať vám dobrú chuť a veľa zábavy pri letnom grilovaní!

Súvisiaca téma: Grily Weber

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY