Hráškový krém so slaninovou penou podľa Lukáša Čížka

12. apríla 2023
Hráškový krém so slaninovou penou podľa Lukáša Čížka
Vyskúšajte recept na hráškový krém podľa kuchára Lukáša Čížka, ktorý sa pýši titulom Kuchár roka 2022.  Lukáš si pre vás pripravil jednoduchú, sviežu jarnú polievku doplnenú o slaninovú penu, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky. 

K príprave polievky aj peny odporúčame využiť rôzne typy mixérov, tyčový mixér na hladkú slaninovú penu a silný stolný mixér pre dokonale jemnú konzistenciu polievky

Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 30 minút
Počet porcií: 5
Hráškový krém so slaninovou penou podľa Lukáša Čížka

Ingrediencie

Hráškový krém:

  • 500 ml zeleninový vývar 
  • 1 ks šalotka nadrobno 
  • 400 g čerstvý alebo mrazený hrášok
  • 150 g zemiakov
  • 200 ml mlieko
  • 200 ml smotana
  • 150 g maslo
  • olivový olej
  • biele korenie
  • soľ

Slaninová pena:

  • 50 g slaniny na kocky
  • 50 g šalotky nadrobno
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 100 ml smotana 30%
  • olej
  • soľ
  • čierne korenie

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

  1. Na oleji orestujte najemno nakrájanú cibuľu. 
  2. Pridajte hrášok a zemiaky nakrájané na malé kocky. Osoľte, okoreňte a zalejte zeleninovým vývarom. 
  3. Ľahko povarte a pridajte smotanu a maslo. Celú zmes rozmixujte v mixéri. 
  4. Preceďte cez jemné sitko do rajnice a osoľte podľa chuti.
  5. Na slaninovú penu orestujte slaninu na oleji, prilejte mlieko a smotanu. Dochuťte soľou a čiernym korením, zľahka povarte a vyšľahajte tyčovým mixérom na hladkú penu. 

Pri servírovaní môžete polievku ozdobiť výhonkami hrášku a pažítkou.