
Cvikla je vysoko univerzálna, neprávom tak trochu zabudnutou zeleninou. Je vynikajúca nielen na pečenie (len so soľou a olivovým olejom) či nakladaná, ale tiež surová, napríklad nastrúhaná do tvarohu alebo s kyslou smotanou ako dip. Chceme vám postupne predstaviť niekoľko zaujímavých tipov, ako s ňou naložiť. Pokiaľ sa s cviklou nekamarátite, napríklad práve s nami začnete...
Vedeli ste, že je je napríklad celkom vhodná aj na prípravu takej bábovky? Cvikla je prirodzene sladká, takže ani nebudete potrebovať príliš cukru a bábovka je v reze navyše pôsobivo zafarbená do červena. Túto skutočnosť môžete využiť aj pri pečení strašidelných koláčikov na Halloween alebo tiež láskyplných sladkostí na svätého Valentína.
Doba prípravy: 65 minút, z toho 45 minút pečenie
Počet porcií: nižšia bábovková forma, objem 1,4- 2,1 l

Ingrediencie
na bábovku:
- 200 g cvikly
- 250 g polohrubá múka
- 150 ml kefír alebo cmar
- 100 ml olivový olej
- 100 g svetlý rafinovaný trstinový cukor
- 80 g tmavý nerafinovaný trstinový cukor
- 2 vajcia
- 2 čaj. lyžičky prášok do pečiva
- 2 čaj. lyžičky biely vinný ocot
- 1 čaj. lyžička kakao holandského typu
- 1/2 čaj. lyžičky vanilkový prášok (1 lyžička vanilkový extrakt)
na polevu a dozdobenie:
- 100 g plnotučný tvaroh alebo kyslá smotana (ricotta, mascarpone)
- 50 g cukor múčka
- 1 stredný citrón na šťavu
- trochu mlieka
- hrsť čučoriedok (ostružín, malín) – nemusí byť
Ako si poradiť s cviklou?
Čo sa bude určite hodiť
Postup
1. Cviklu škrabkou olúpte, každú nakrájajte na štvrtiny a tie potom na stredne hrubom strúhadle nastrúhajte.
2. Pomocou robota alebo ručného šľahača najprv vyšľahajte všetky tekuté ingrediencie okrem octu, s cukrom do peny.
3. Potom pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a vanilkový prášok a znovu šľahajte, kým sa všetko nespojí.
4. Následne do zmesi vsypte nastrúhanú cviklu a premiešavajte tak dlho, kým nebude mať konzistentnú červenú farbu.
5. Úplne na koniec prilejte ocot a potom ešte niekoľkými otáčkami premiešajte.
6. Cesto vylejte do vymazanej a vysypanej formy a vložte do rúry predhriatej na 180 °C, pečte cca 40 minút, špajľou vyskúšajte, či je bábovka hotová. Ak bude špajľa suchá, vyberte z rúry a na mriežke nechajte vo forme vychladnúť, potom vyklopte.
7. Medzičasom si pripravte polevu. Najprv vyšľahajte tvaroh alebo čerstvý syr s cukrom. Pokiaľ chcete použiť kyslú smotanu, nechajte ju najprv v jemnom sitku odkvapkať. Do vyšľahaného tvarohu priilejte citrónovú šťavu a znovu šľahajte. Konzistencia by mala byť ľahko tekutá. Pokiaľ nie je, pridávajte po lyžičkách mlieko tak dlho, až kým bude.
8. Polevu na bábovku aplikujte až bude úplne vychladnutá pomocou lyžice alebo cukrárskeho štetca, podľa toho, aký efekt chcete dosiahnuť. Prípadne dozdobte ovocím, jemne pocukrujte a môžete servírovať.