Krásne a slavnostné stolovanie

Krásne a slavnostné stolovanie
Slávnostný servis pre výnimočné okamihy ešte podporí neopakovateľné kúzlo sviatočnej chvíle. Veľké rodinné oslavy aj vianočné sviatky aj  sú presne tou príležitosťou, ktorá si to zaslúži. 
Niekedy nie je čas si jedlo dostatočne užiť, ale keď už si chvíľku nájdeme a sadneme všetci spoločne k stolu, naša jedálenská tabuľa sa stane súčasťou cenných spomienok, ktoré píšu rodinnú históriu.

Sme presvedčení, že z toho dôvodu by mal byť krásny jedálenský servis súčasťou každej domácnosti.

Taniere, príbory, tácky a misy či etažéry, skrátka všetko potrebné pre sviatočné stolovanie nájdete tiež tu

Sviatočná tabuľa

Ak sa váš stôl nepýši peknou drevenou doskou, je vhodné ju zakryť sviatočným obrusom neutrálnej farby, ktorý môžete oživiť tématickým, vianočným behúňom a obrúskami. S výzdobou dekorácie šetrite, pokiaľ váš sviatočný servis je farebný sám o sebe. Nič však nepokazia aranžované malé smrekové vetvičky, malá vianočná hviezda alebo čerstvé kvetiny vo váze. Pekným a štýlovým doplnkom je aj vhodný svietnik. Jedinou podmienkou je, aby kvetiny neboli príliš aromatické a tiež aby oni ani dekorácia nebránili vašim hosťom vo výhľade. Pokiaľ bude navyše ich farba ladiť s celkovým prestieraním sviatočného stolu, bude celkový dojem o to lepší.

Vybaľte taniere

Podľa počtu hostí založte podkladové servírovacie (klubové taniere) s obrúskom. Na tento veľký tanier tak môžete postupne servírovať váš vianočný chod, respektíve ukážky vášho kulinárneho snaženia, predjedlom na dezertnom tanieri začínajúc, cez štedrovečernú polievku v hlbokom porcelánovém tanieri po smaženého kapra so šalátom či inou vianočnou delikatesou na klasickom porcelánovom jedálenskom tanieri. Špeciálny pečivový tanier tak použite v prípade, že plánujete podávať drobné pečivo alebo zákusky. Tie ale môžete servírovať aj v pečivovom košíku.

Čo si počať s príbormi?

Koľko a aké použijete záleží pochopiteľne na chodoch, ktorými chcete svojich hostí potešiť. Maximum sú však vždy 3 vidličky, 3 nože + polievková alebo dezertná lyžica po stranách taniera a dezertný alebo múčnikový príbor nad tanierom. Malá lyžička sa používa na krém, dezertná vidlička na klasické dezerty. Ďalší príbor sa zakladá tesne pred alebo zároveň s chodom. Bližšie k tanieru sú príbory, ktorými sa bude jesť neskôr.

Obrúsok prestri sa

Papierové obrúsky môžu byť na tanieri v podobe trojuholníka či iného 3D obrazca, alebo len ležať vľavo pod vidličkou. tiež ich môžete naaranžovať do vázy či vyššieho pohára alebo použiť stojanček na obrúsky alebo krúžky. Je to rýchle a praktické. Pokiaľ máte dosť času a chcete sa viac vyhrať, použite naškrobené textilné obrúsky, ktoré vyzerajú omnoho slávnostnejšie. Môžete ich rovno postaviť na tanier, alebo ich založiť vľavo od vidličky. Pri jedle sa dáva látkový obrúsok do lona. Po jedle sa látkový obrúsok dá vedľa taniera – nie do neho!

Poháre - 3 x a dosť

Poháre na sviatočný stôl pripravte buď do trojuholníka alebo do rady, vždy však 3 druhy, pretože inak by bol stôl neprehľadný – pohár na víno, pohár na likéry a pohár na pitie, ktorý sa podáva ako prvý. Ak by ste potrebovali viac pohárov, prineste ich až zároveň s podávaným nápojom, napríklad na vhodnej tácke alebo podnose.

Dezert a nevyhnutná kávička

V našej krajine býva zvykom ukončiť hodovanie niečím sladkým a kávou, poprípade čajom. Tú podávajte až potom, čo odložíte zo stola všetok predchádzajúci riad, ak by ste nemali tú možnosť prejsť rovno do inej miestnosti. Vianočné cukrovinky vyložte na špeciálny tanier, podnos alebo etažér.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY