Kuchyňa robí človeka: Liběna Rochová

23. mája 2024
Kuchyňa robí človeka: Liběna Rochová
Liběna Rochová patrí už veľa rokov k popredným českým módnym návrhárkam. 
Je nám preto skutočne veľkou cťou, že nám poodhalí svoje krásne brnenské bývanie práve táto ikona (nielen) fashion designu a zároveň profesorka odevného designu na pražskom UMPRUM.
Jej estetické cítenie na vás dýchne aj zo spôsobu varenia a stolovania.
Tak vitajte!

 
Kuchyňa robí človeka: Liběna Rochová

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 

Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývate a s kým?

Mám dve miesta… prvé je dom v Brne, kde som sa narodila a kde v podstate trávim svoj osobný život. V posledných rokoch víkendový… Keď deti odrástli „vyleteli z hniezda“ a profesný život žiadal byť viac v Prahe, prestala som „dochádzať“ na pár dní a som v Prahe cez týždeň. V Prahe mám krásny byt na nábreží, ktorý je už 20 rokov mojím ateliérom, ale tiež súkromným priestorom.  

Zdieľate obydlie taktiež s nejakými nemými tvárami? 

Už nie…´

Ako by ste popísala svoje bývanie v jednej krátkej vete?

V oboch prípadoch vzdušné, čisté, minimalistické s malými detailmi ako sošky z ciest a obrazy, ktoré priestory zosobnia.  V interiéri v podstate nič nemením, všetok nábytok aj doplnky sú vysoké estetické hodnoty a krásne designové „kúsky“… v Brne s veľkou knižnicou (manželovo kráľovstvo).

Chodec od akademickej maliarky Zuzany Höhmovej. Vedľa sošky z Afriky a Tibetu.


Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu?

Áno, pretože je uprostred veľkého obytného priestoru…

Čo si na svojej kuchyni najviac vážite a prečo? 

Veľký pracovný/prípravný stôl, ktorý plní aj funkciu úložného priestoru.

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete. 

Wok Woll, ostrý nôž, rýchlovarná kanvica a kávovar.

Zátišie pri jedálenskom stole. Busta z cesty do Afriky.

Ikonické svetlo nad jedálenským stolom. Farby občas meníme.

Aká ingrediencia vám nikdy nesmie v chladničke alebo v špajzi chýbať?

Zelenina, tvarohy, jogurty, syry, šunka a slanina.

Čo ste naposledy uvarila?

Pre rodinu srnčie stehno na víne s karlovarskými knedličkami a červenou kapustou… Pre seba dusenú zeleninu s mungo fazuľami.

Považujete sa za dobrú kuchárku? Čo by ste uvarila vzácnej návšteve, keby ste chcela urobiť skutočne dojem?

To je otázka na stravníkov. Tvrdia, že výborná. Varenie ma baví (nie ale každý deň), môžem uplatniť  kreativitu. Záleží na typu návštevy. Pre niekoho moje „vychýrené“ vepřo knedlo zelo, pre niekoho ryby alebo skvelo upečené farmárske kura.  

Čo vy a hudba? Čo si rada pustíte napríklad pri varení? 

Hudbu si už nepúšťam, sústredím sa na varenie. na vymýšľanie potrebujem pokoj. 

Tieto panvice mám tri… sú veľmi frekventované. Musím poukázať na geniálnu „lopatku“.

Keď som kupovala túto veľkú „dosku“, mala som pochybnosti, či také veľké využijem. Používam ho najviac!

Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia? 

Pri cestách po svete som objavila skúsila mnoho jedál a špecialít. Chrobáky v Afrike, pečené kobylky, jačie mlieko v Tibetu… Vždy som chcela skúsiť špecialitu danej krajiny. Ale v běžnom živote mám rada skôr ľahšie a nekomplikované jedlá. Milujem pravú vietnamskú kuchyňu, niektoré thajské a japonské jedlá. Je lepšie skúsiť vždy v danej krajine a v dobrej reštaurácii... Nemám rada ťažké a prekombinované jedlá. Pri mori upečené na ohni čerstvo vylovené ryby alebo „frutti di mare“.

Máte obľúbený nejaký originálny pokrm, s ktorým by ste sa mohli podeliť o recept s našimi čitateľmi?   

Srnčie stehno v hrnci Staub Cocotte, absolútne najlepší „nástroj“ na pomalé pečenie. 

Připravte si srnčí kýtu na červeném víně podle Liběny Rochové.

Preferujete sladké alebo slané?

Preferujem slané.

Hranolky, alebo šalát?

Šalát.

Kávu, alebo čaj?

Čaj.

Keby ste si mohla vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu alebo nežijúcu osobnosť ), s kým by ste mohli večerať, bol by to:

Hana Hegerová. Stolovanie s ňou bol vždy veľký zážitok…

A chvíľku medzi varením…

Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľa ľudí pri jednom stole alebo ste skôr za komornejšie stolovanie? 

Preferujem komornejšie stolovanie…  aj keď som zažila nádhernú veľkú svadobnú hostinu. Vždy je to o tom, s kým ten čas strávite. 

Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis? 

Slávnostný jedálenský servis Rosenthal Gropius používam bežne. Som veľmi zameraná na krásne a estetické stolovanie. Milujem prípravu slávnostných rodinných tabúľ.

K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rada alko a nealko? 

Pijem teplú vodu a k večeri pohár dobrého bieleho vína.

Čo by ste odporučila za kuchynskú vychytávku, ktorú ste objavila v poslednej dobe? 

Neviem, nemôžem odpovedať…

Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?

Som spokojená.

Bez ktorých vecí sa Liběna Rochová v kuchyni nezaobíde?

NAHLIADNITE DO KUCHÝŇ ĎALŠÍCH ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ

NAHLIADNITE DO KUCHÝŇ ĎALŠÍCH ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ