
Vyskúšajte matcha cheese cake a vanilkový koláč, ozvláštnený kúzelným zeleným čajovým práškom z Krajiny vychádzajúceho slnka.

Matcha cheescake
Ingrediencie:
- 250 g syra Cottage
- 250 ml smotany na šľahanie
- 150 g sušienok Spekulatius (Lotus)
- 100 g práškového cukru
- 70 g povoleného masla
- 4 plátky želatiny
- 4 plné lyžice čaju Matcha
- 2 vaječné bielky
- 1 bio citrón
Celkový čas prípravy: 20 min ( + 6 hodín chladenia)
Z uvedených surovín pripravíte 4 malé alebo 1 väčší cheese cake priemer cca 24 cm
Postup:1. Plátky želatíny nechajte zmäknúť v pohári studenej vody.
2. Rozdrvte sušienky a zmiešajte ich s povoleným maslom. Sušienkovou zmesou vyložte dno formy s odnímateľným dnom alebo do malej okrúhlej formičky s priemerom 8 cm.
3. V mixéri zmiešajte syr cottage s cukrom, pridajte lyžicu Matcha prášku a šťavu a kôru z citróna. Následne zmes prelejte do väčšej misy (objem aspoň 2l).
4. V ďalšej nádobe vyšľahajte pomocou ručného šľahača alebo tyčového mixéra so šľahacím nadstavcom šľahačku dotuha.
5. Rovnakým spôsobom v inej nádobe vyšľahajte z bielkov tuhý sneh.
6. Rozpusťte želatínu v malej rajničke spolu s lyžicou vody, pridajte ju do zmesi v mise a poriadne premiešajte.
7. Potom opatrne do misy pridajte šľahačku a sneh z bielkov a len ľahučko premiešajte pomocou gumovej alebo silikónovej špachtle (stierky).
8. Nalejte do tortovej formy alebo do formičiek a nechajte aspoň 6 hodín chladiť v chladničke. Tesne pred podávaním posypte povrch cheesecaku zvyškom práškového čaju Matcha, čím tortičke vytvoríte machový povrch.
Náš tip: Cheesecake bude chutiť ešte lepšie, keď ho pripravíte deň vopred.
Čo budete určite potrebovať
Zelený koláč s vanilkou a čajom Matcha
Ingrediencie:
- 125 g hladkej pšeničnej múky
- 125 g ryžovej múky
- 200 g masla
- 185 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 1 vrecúško kypriaceho prášku
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 1 lyžica čaju Kusmi Tea Matcha
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- štipka soli
Celkový čas prípravy: 65 minút
Z uvedených surovín pripravíte 6 malých koláčikov alebo 1 väčší koláč priemer cca 22 cm
Postup:1. Oddeľte žĺtky od bielkov. Pomocou robota s metlou alebo ručného šľahača vyšľahajte 4 žĺtky spolu s cukrom do peny, kým zmes nezíska bielu farbu.
2. Pridajte povolené, na kocky pokrájané maslo a šľahajte, kým sa s už získanou penou nespojí. Následne pridajte obe múky s kypriacim práškom a dôkladne premiešajte.
3. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho primiešajte do zmesi.
4. Potom rozdeľte cesto na dve rovnaké polovice. Do jednej pridajte práškový čaj Matcha, do druhej vanilkový extrakt a cukor.
5. Vymažte a vysypte múkou alebo kokosom koláčovú formu alebo malé silikónové formičky.
6. Do formy vylievajte striedavo vždy vrstvu vanilkovej a matcha zmesi.
7. Pečte 50 min v rúre rozohriatej na 180 °C. Skontrolujte špajľu, či je koláč hotový. Rúru vypnite, otvorte a koláč v nej nechajte vychladnúť.
Náš tip: Namiesto pšeničnej múky môžete použiť len ryžovú múku a navyše pridať do zmesi 1 lyžicu mandľovej smotany.