Kusmi Tea recepty s Matcha

05. júna 2023
Kusmi Tea recepty s Matcha
Viete že Matchu, jemne mletý čajový prášok hráškovo zelenej farby, môžete piť nielen ako horúci či chladený nápoj? V Japonsku, kde je Matcha klenotom čajových obradov a tradícia prípravy tohto čaju existuje viac ako 800 rokov, je tiež hviezdou dezertov. Skúste si pripraviť netradičné sladké "machové" pochúťky podľa receptov francúzskej novinárky a televíznej moderátorky kulinárskych relácií Sophie Menut-Yovanovitch.
Vyskúšajte matcha cheese cake a vanilkový koláč, ozvláštnený kúzelným zeleným čajovým práškom z Krajiny vychádzajúceho slnka. 
Kusmi Tea recepty s Matcha

Matcha cheescake

Ingrediencie:

  • 250 g syra Cottage
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 150 g sušienok Spekulatius (Lotus)
  • 100 g práškového cukru
  • 70 g povoleného masla
  • 4 plátky želatiny
  • 4 plné lyžice čaju Matcha
  • 2 vaječné bielky
  • 1 bio citrón

Celkový čas prípravy:  20 min ( + 6 hodín chladenia)
Z uvedených surovín pripravíte 4 malé alebo 1 väčší cheese cake priemer cca 24 cm

Postup:1. Plátky želatíny nechajte zmäknúť v pohári studenej vody. 
2. Rozdrvte sušienky a zmiešajte ich s povoleným maslom. Sušienkovou zmesou vyložte dno formy s odnímateľným dnom alebo do malej okrúhlej formičky s priemerom 8 cm. 
3. V mixéri zmiešajte syr cottage s cukrom, pridajte lyžicu Matcha prášku a šťavu a kôru z citróna. Následne zmes prelejte do väčšej misy (objem aspoň 2l).
4. V ďalšej nádobe vyšľahajte pomocou ručného šľahača alebo tyčového mixéra so šľahacím nadstavcom šľahačku dotuha. 
5. Rovnakým spôsobom v inej nádobe vyšľahajte z bielkov tuhý sneh. 
6. Rozpusťte želatínu v malej rajničke spolu s lyžicou vody, pridajte ju do zmesi v mise a poriadne premiešajte. 
7. Potom opatrne do misy pridajte šľahačku a sneh z bielkov a len ľahučko premiešajte pomocou gumovej alebo silikónovej špachtle (stierky)
8. Nalejte do tortovej formy alebo do formičiek a nechajte aspoň 6 hodín chladiť v chladničke. Tesne pred podávaním posypte povrch cheesecaku zvyškom práškového čaju Matcha, čím tortičke vytvoríte machový povrch. 
Náš tip: Cheesecake bude chutiť ešte lepšie, keď ho pripravíte deň vopred.

Čo budete určite potrebovať

Zelený koláč s vanilkou a čajom Matcha

Ingrediencie: 

  • 125 g hladkej pšeničnej múky
  • 125 g ryžovej múky
  • 200 g masla
  • 185 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 1 lyžica čaju Kusmi Tea Matcha
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • štipka soli

Celkový čas prípravy: 65 minút
Z uvedených surovín pripravíte 6 malých koláčikov alebo 1 väčší koláč priemer cca 22 cm 

Postup:1. Oddeľte žĺtky od bielkov. Pomocou robota s metlou alebo ručného šľahača vyšľahajte 4 žĺtky spolu s cukrom do peny, kým zmes nezíska bielu farbu.  
2. Pridajte povolené, na kocky pokrájané maslo a šľahajte, kým sa s už získanou penou nespojí. Následne pridajte obe múky s kypriacim práškom a dôkladne premiešajte.  
3.  Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho primiešajte do zmesi. 
4. Potom rozdeľte cesto na dve rovnaké polovice. Do jednej pridajte práškový čaj Matcha, do druhej vanilkový extrakt a cukor.
5. Vymažte a vysypte múkou alebo kokosom koláčovú formu alebo malé silikónové formičky. 
6. Do formy vylievajte striedavo vždy vrstvu vanilkovej a matcha zmesi. 
7. Pečte 50 min v rúre rozohriatej na 180 °C.  Skontrolujte špajľu, či je koláč hotový. Rúru vypnite, otvorte a koláč v nej nechajte vychladnúť. 

Náš tip: Namiesto pšeničnej múky môžete použiť len ryžovú múku a navyše pridať do zmesi 1 lyžicu mandľovej smotany. 

Bude sa vám hodiť

Ďalšie recepty, ktoré by vás mohli zaujímať

Ďalšie recepty, ktoré by vás mohli zaujímať