Orieškové amaretti s klinčekom od Pepu Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Orieškové amaretti s klinčekom od Pepu Maršálka

Vianočné orieškové guličky talienskeho strihu voňajú po mandliach a klinčekoch. Vyskúšajte jednoduchý recept Josefa Maršálka na vianočné koláčiky, tentokrát nenáročné na čas aj vlastnú výrobu. 
 

Počet kusov: podľa veľkosti guličiek cca 15-25

Doba prípravy: cca 20-25 minút

Orieškové amaretti s klinčekom od Pepu Maršálka

Ingrediencie

Snehová hmota: 

  • 50 g bielkov
  • 60 g cukor krupica
  • 100 g cukor múčka
  • 160 g jemne mleté lieskové oriešky
  • 10 g rum
  • 1 limetka-kôra
  • 2 g soľ
  • 2 g mletých klinčekov

Na dokončenie:

  • 50 g cukor múčka
  • 50 g plátkov mandlí 

Postup

  • V mise zmiešajte bielky so soľou a začnite šľahať, po napenení pridávajte postupne cukor krupicu a vyšľahajte do pevného snehu.  
  • Potom opatrne zamiešajte všetky zvyšné ingrediencie a miešajte, kým nezískate hladkú hmotu. Tú nechajte v izbovej teplote asi 10 min. odpočívať.  
  • Lyžičkou namočenou v studenej vode odoberajte malé kúsky a v mokrých dlaniach utvorte guličky, ktoré obaľte v mandľových lupienkách.  

  • Takto pripravené kúsky dávajte na plech s papierom na pečenie, vždy kúsok ďalej od seba. 
  • Pred pečením ich ešte pocukrujte zvyšným práškovým cukrom a pečte pomaly vo vyhriatej rúre pri 150°C asi 20-25 min., len kým ľahko nezružovejú.  
  • Nechajte ich na mriežke vychladnúť a potom uložte do vzduchotesnej dózy na chladnom a suchom mieste.  
  • Amaretti ostávajú po upečení vláčne.

Čo by vás mohlo zaujímať o pečení

Čo by vás mohlo zaujímať o pečení

11. novembra 2022

Kto rád pečie

Kto rád pečie

Súvisiace a odporúčané produkty