Ražný chlieb so semiačkami

25. apríla 2023
Ražný chlieb so semiačkami

Chrumkavá kôrka a lahodne vláčne vnútro - chlieb patrí medzi najstaršie potraviny, ktoré ľudstvo pozná. Milujeme ho vo všetkých variantoch, od bieleho po celozrnný. Väčšinou si ho kupujeme v pekárni, ale ten domáci vždy chutí o niečo lepšie.  
 

Vyskúšajte recept na domáci ražný chlieb podľa Kluka v zástěře. Je pripravený z celozrnnej múky a semienok, takže vás zasýti na dlhší čas a ako bonus navyše obsahuje cenné minerály a vitamíny. Pri pečení použite špeciálnu formu na pečenie chleba, ktorá vám zaistí dokonalý tvar, perfektné prepečenie a lahodne chrumkavú kôrku. 

Ražný chlieb so semiačkami

Ingrediencie

  • 55 g aktívneho ražného celozrnného kvásku 
  • 350 g ražnej chlebovej múky 
  • 150 g celozrnnej ražnej múky 
  • 7 g soli 
  • 20 g sezamu 
  • 20 g slnečnicových semienok 
  • 20 g konopného semienka 
  • 350 g teplej vody (cca 35 stupňov) 

ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE

1. Kvások zmiešajte s vodou a prilejte do vopred preosiatej múkyZamiešajte, aby sa cesto spojilo a prikryte na približne 35 minút. 

2. Cesto presuňte do kuchynského robotaPridajte soľ a semienkaPomocou hnetacieho háku na robote nechajte zapracovať do cesta. Trvá to asi 5 minút. 

3. Cesto prikryte a nechajte kysnúť pri izbovej teplote (približne 10 hodín). 

5. Po 10 hodinách dajte cesto na pomúčenú dosku a bochník pekne vytvarujte a utiahnite pomocou plastovej stierky. Preložte do utierkou vyloženej pomúčenej ošatky alebo misky na cca hodinu. 

6. Po uplynutí doby vykysnutý bochník dajte spojom dole do formy na pečenie chlebavyloženej papierom na pečenie. Chleba narežte a vložte do vyhriatej rúry, Pečte na 230 stupňov 55 minút. Prvých 35 minút nechajte priklopený a po zvyšný čas (15-20 minút) odklopený. 

7. Hotový chlieb nechajte pred krájaním vychladnúť.