
Štýlová doska s výbornými dipmi a nátierkami, výberovými údeninami a chrumkavými grissini tyčinkami či nakladanou zeleninou môže byť skvelým pohostením na párty, ktoré si môžete pripraviť vopred, ale zvládnete ho aj na poslednú chvíľu. Poslúži tiež ako alternatíva večere vo dvojici.

Pripravte si väčší servírovací alebo pizza tanier, prípadne väčšiu drevenú dosku. Pripravte si ingrediencie podľa inšpirácie nižšie, ale berte ich skôr ako odporúčanie. Na rozdiel od iných receptov sa tu alternatívam medze nekladú. Dbajte skôr na veľkosť a farebnú a chuťovú kompozíciu. Väčšie kusy nakrájajte na veľkosť primeranú sústu. Na tanier umiestnite tri menšie prázdne misky, do ktorých potom naservírujete jednotlivé dipy, na ktoré vám tiež prinášame základné recepty. Sú takou spomienkou na letné cestovanie, ktoré si môžete v domácom prostredí priblížiť práve prostredníctvom kuchyne.
DOSKA
Ingrediencie na dosku:
Uhorky čerstvé aj nakladané
Tri rôzne druhy syra podľa vášho výberu – odporúčame najmä syr Comté, alebo iný tvrdý syr s výraznejšou chuťou.
Tyčinky grissini
Krekry s olivovým olejom
Cherry paradajky
Reďkovky
Kešu oriešky
Mandle
Šunka, nakrájaná na tenké plátky
Bliny – malé palacinky
TZATZIKI
Ingrediencie:
- 200 g gréckeho jogurtu
- ¼ uhorky
- Vetvička pažítky
- Kôpor (podľa potreby)
- Soľ
- Korenie (druh podľa vášho výberu, mleté v mlynčeku)
Postup:
- Uhorku nastrúhajte nahrubo, jemne osoľte a nechajte chvíľu odkvapkať, prípadne ešte jemne vyžmýkajte, aby ste sa zbavili prebytočnej tekutiny a dip nebol príliš vodový.
- Pažítku a kôpor nasekajte nadrobno.
- Premiešajte s gréckym jogurtom a osoľte. Ak máte čas, nechajte aj grécky jogurt odkvapkať cez plátno.
- Dochutite soľou a čerstvo mletým korením jemnej hrubosti.
GUACAMOLE
Ingredience:
- 1 dokonale zralé avokádo
- ½ citronu
- Čerstvá červená chilli paprička
- Sůl
- Pepř (vámi vybraný druh, namletý v mlýnku Maestro)
Postup:
- Avokádo, citronovou šťávu, chilli papričku a sůl rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou.
- Dochuťte solí a pepřem, nejlépe čerstvě mletým z mlýnku.
HUMMUS
Ingrediencie:
- 250 g cíceru z konzervy
- 1 polievková lyžica tahini
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ citróna
- 60 ml sezamového oleja
- Soľ
- Korenie (druh podľa vášho výberu, mleté v mlynčeku)
Postup:
- Cícer sceďte a rozmixujte vo výkonnom foodprocessore spolu s cesnakom, tahini, citrónovou šťavou, olejom a soľou.
- Podľa potreby pridajte trochu vody, aby bol hummus jemnejší.
- Trochu jemne mletého korenia pridajte priamo do hummusu, ale nechajte priestor na dochutenie a čerstvo mleté korenie priamo na tanieri.