Slávnostná večera tohto roku inak

Slávnostná večera tohto roku inak
Čo tak vyskúšať na vianočné sviatky úplne niečo nové, keďže tento rok musíme poľaviť v našich tradíciách. Recept na plnenú bravčovú panenku s delikatesou francúzskej kuchyne - pommes duchesse alias zemiakovými pusinkami vás nadchne.
 

Dĺžka prípravy celého menu: 90 minút

Počet porcií: 4-6

Plnená bravčová panenka so zemiakovými pusinkami

plnené mäso:

1 väčšia bravčová panenka

150 g čerstvý kozí syr 

2 polievkové lyžice sterilizovaných brusníc

soľ podľa zvyku

korenie podľa zvyku

pesto:

100 g rukoly

80 ml olivového oleja

45 g parmezánu

20 g jadier vlašských orechov

1 strúčik cesnaku

1/2 čajovej lyžičky soli

KSM156

pommes duchesse:

1 kg zemiaky

150 ml smotana na varenie

120 g maslo

3 vajcia

soľ, korenie a muškátový oriešok

Videorecept

Postup:

1. Najprv si pripravte pesto. Do nádoby mixéru nalejte olivový olej a pridajte všetky ostatné ingrediencie. Začnite na rýchlosti 2 a postupne zvyšujte na rýchlosť 4, pokiaľ pesto nie je úplne premiešane, ale má hrubšiu konzistenciu.

2. Panenku osoľte a okoreňte, ostrým nožom po celej dĺžke nadrežte a paličkou naklepte do plátu vysokého cca 2 cm.

3. Pesto rozotrite na naklepaný plát mäsa tak, že po stranách necháte voľné miesto. Posypte rozdrobeným syrom a brusnicami.

4. Mäso zaviňte do rolády a na niekoľkých miestach zviažte motúzom. Zviazanú roládu vložte na pekáč.

5. Pečte 50 minút v rúre predhriatej na 180°C. Po vybratí z rúry prestrihnite a odstráňte motúz,  prekryjte alobalom a nechajte cca 10 minút odpočinúť.




6. Akonáhle dáte piecť mäso, dajte ohriať osolenú vodu na zemiaky. Zemiaky ošúpte a varte do mäkka (cca 20 minút).

7. Ľahko ohrejte smotanu a nechajte v nej rozpustiť maslo. Zmes osoľte, ľahko okoreňte a nastrúhajte štipku muškátového orieška.

8. Z uvarených zemiakov zlejte vodu a buď v kuchynskom robote alebo ručne vymiešajte pyré. Akonáhle ľahko vychladne, prilejte smotanovú zmes a pridajte 2 žltky a znovu dobre premiešajte.

9. Pomocou cukrárskej zdobičky s najväčšou špičkou alebo prestrihnutého silnejšieho igelitového sáčku tvorte pusinky. Zvoľte taký podklad, aby ste ich mohli dať do mrazničky. 

10. Pusinky nechajte mraziť 30 minút. Potom ich vyberte, naskladajte na plech na pečenie, potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rúre rozohriatej na 220 °C 15 minút.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY