Štedrovečerný múčnik po francúzsky. Vianočná roláda s krémom

22. novembra 2023
Štedrovečerný múčnik po francúzsky. Vianočná roláda s krémom
Oslaďte si nadchádzajúci vianočný čas niečím špeciálnym. Pripravte si zdobenú roládu, ktorá nesmie chýbať žiadnemu Francúzovi na štedrovečernom stole. Tento dezert je inšpirovaný keltskou tradíciou pálenia ohňov počas zimného slnovratu. Roláda plná kakaa totiž hnedou farbou a tvarom pripomína drevené polienko. Odľahčenú variantu plnú bielkovín si pre vás pripravil Tomáš Plíšek alias Kluk v zástere.

Obtiažnosť: stredná
Doba prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 8
 
Štedrovečerný múčnik po francúzsky. Vianočná roláda s krémom

Ingrediencie

Cesto

  • 5 vajec
  • 40 g trstinového cukru
  • 40 g špaldovej múky
  • ½ lyžičky škorice
  • 18 g kvalitného kakaa

Tvarohový krém

  • 250 g tvaroh hrudkový
  • 65 g ricotty
  • 150 g skyru
  • 15 g kvalitného kakaa
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 1 pomaranč v bio kvalite

Na ozdobu

  • plátky mandlí
  • ovocie podľa chuti
  • vetvičky rozmarínu

ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE

  1. Vajcia v izbovej teplote si rozdeľte na žĺtka a bielky zvlášť.
  2. Z bielkov vyšľahajte sneh.
  3. Múku zmiešajte s kakaom a škoricou. Žĺtka vyšľahajte s cukrom a postupne zašľahávajte zmes múky a korenia. Na záver pridajte sneh z bielkov a jemne spracujte do kompaktného cesta.
  4. Dajte na väčší plech vyložený papierom na pečenie a pečte na 160 stupňov na horkovzduch asi 10 min.
  5. Hneď po vytiahnutí rúry cesto zložte z plechu a zamotajte po jeho dlhšej hrane cez papier na pečenie do rolky a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí odkrojte nevzhľadné okraje. Nevyhadzujte ich, rozdrobené ich môžete použiť na konci na zdobenie rolády.
  6. Z pomaranča si nastrúhajte kôru najemno a vyžmýkajte pomarančovú šťavu. Všetky ingrediencie na krém dajte do veľkej misy a spoločne vyšľahajte do krému. Pripravené cesto rozmotajte a namažte krém po celej dĺžke a následne znova zrolujte. Časťou krému potrite aj vonkajšiu stranu.
  7. Ozdobte rozdrobeným zvyškom cesta, ovocím, mandľovými plátkami a pokojne aj vetvičkami rozmarínu.
  8. Nechajte stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.