Veľkonočné zapekané zemiaky s údeným, špenátom a žihľavou

27. marca 2023
Veľkonočné zapekané zemiaky s údeným, špenátom a žihľavou
Jarné pozdravy. Pripravte si voňavé jednoduché jedlo zo zemiakov a čerstvého špenátu, ktorému údené dodá kúzlo aj pre mužskú časť rodiny. 
 

Celkový čas prípravy: 35 minút
z toho pečenie: 25 minút
Počet porcií: 4-5

Veľkonočné zapekané zemiaky s údeným, špenátom a žihľavou

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 250 g špenátových listov
  • 150 g údeného
  • 200 g strúhaného syra
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica masla
  • 1 zarovnaná lyžica hladkej múky
  • 1 téglik smotany 12 %
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť žihľavy
  • soľ a čierne korenie a muškátový oriešok

Postup

  1. Dajte variť osolenú vodu do väčšieho hrnca. Zemiaky dôkladne umyte, olúpte a nakrájajte na hrubšie plátky.
  2. Plátky zemiakov vhoďte do vriacej vody a 10 minút varte. Potom vodu zlejte, zemiaky budú pevné, len ľahko predvarené. 
  3. Medzitým olúpanú cibuľu nakrájajte nadrobno a ľahko orestujte na masle. Potom zaprášte múkou, zalejte smotanu a krátko povarte. Takto pripravená omáčka – bešamel po chvíli zhustne.
  4. Špenát aj žihľavu zbavte stoniek, dôkladne prepláchnite v studenej vode, nechajte odkvapkať a potom listy nahrubo nasekajte

5. Rúru predhrejte na 170 °C. Do zapekacej formy alebo väčšieho liatinového kastróla či pekáča vyskladajte polovicu zemiakov a zalejte polovicou bešamelu.

6. Potom dajte vrstvu špenátu so žihľavou, pridajte nasekaný cesnak a na kocky nakrájané údené, osoľte, okoreňte a dochuťte strúhaným muškátovým orieškom. Poslednú vrstvu vytvorte zo zvyšných zemiakov a opäť prelejte pripravenou omáčkou.

7. V rúre pečte zhruba 20 minút, potom posypte strúhaným syrom a ešte minút dopečte, až kým sa syr rozpustí a upečie dozlatista.

Veľká noc naslano – ďalšie recepty

Veľká noc naslano – ďalšie recepty

Súvisiace a odporúčané produkty