Veľkonočná plnka so slaninou, kešu a jarnými bylinkami

Veľkonočná plnka so slaninou, kešu a jarnými bylinkami

Veľkonočná klasika, po ktorej si oblížete všetkých 10 prstov. A aby nesmútili vegetariáni, máme pre nich alternatívu.

Príprava: 30 min
Odležanie : 1 hodina
Pečenie: 45 minút

Ingrediencie

5 žemlí (starých aspoň 3 dni)

100 g kešu orieškov (nepražených, nesolených)

100 ml kuracieho vývaru

250 ml smotany na varenie

6 plátkov anglickej slaniny

3 vajíčka

2 stredné cibule 

2 oriešky masla (2 malé lyžičky prepusteného masla)

3 hrste jarných byliniek 

soľ, čierne korenie podľa chuti

na vegetariánsku alternatívu:

kurací vývar nahraďte zeleninovým

slaninu nahraďte údeným tofu

slnečnicový olej

Jarné listy a bylinky vhodné do veľkonočnej plnky:

z prírody:

mladá žihľava – môže byť aj hluchavka

medvedí cesnak

lístky jahody

lístky aj kvety sedmokrásky

skorocel

z obchodu:

pažítka

petržlen

mladý špenát

jarná cibuľka

Formy na pečenie

Na pečenie plnky môžete použiť napríklad: 

  • Okrúhlu tortovú formu
  • Formu na biskupský chlebíček
  • Alebo vyššie zapekacie misky

Postup

  • Uvarte vývar a nechajte ho vychladnúť, vylejte ho do väčšej misy. Oddeľte žĺtky od bielkov, bielky nechajte pri izbovej teplote. 
  • Do misy s vývarom prilejte smotanu a žĺtky, premiešajte
  • Žemľe narežte na malé kocky a vložte do misy s rozmiešanou smotanou, vajíčkom a vývarom
  • Tretinu kešu orieškov dajte bokom, zvyšok narežte
  • Na panvici opečte na sucho do chrumkava slaninu
  • varianta pre vegetariánov:
  • Nastrúhajte na hrubo strúhadle tofu a opečte na slnečnicovom oleji.
  • Slaninu (tofu) po opečení vyberte a dajte bokom.
  • Cibuľu nareže najemno a na panvici na masle do zlatista orestujte, pridajte narezané bylinky, osoľte, okoreňte a nechajte prehriať a odložte 
  • Do misy s namočenými žemľami pridajte zmes z panvice, na kúsky roztrhanú chrumkavú slaninku (osmažené tofu) a nasekané kešu 
  • Starostlivo premiešajte, zakryte a nechajte zmes 60 minút oddýchnuť pri izbovej teplote
  • Potom z bielkov ušľahajte tuhý sneh a opatrne vmiešajte do pripravovanej hmoty
  • Formu na pečenie vymažte tukom alebo maslom, zapracujte do nej plnkovú hmotu, vrch ozdobne zvyšnými kešu orieškami
  • V predhriatej rúre na 180 °C pečte 25–35 minút, do zlatista
  • Servírujte ju teplú k jarnej pečenej hydine alebo jahňaciemu. Výborne chutiť bude aj studená

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY