Veľkonočný koláč

04. augusta 2022
Veľkonočný koláč
Torta Pasqualina – taliansky veľkonočný koláč z oblasti Ligurie, ktorý vás poteší hneď trikrát. Svojou chuťou, veselou farebnosťou a ešte neobyčajnou schopnosťou nasýtiť aj veľkú rodinu. 

Jediné, čo musíte príprave obetovať  je váš čas. Ale pri spočítaní vyššie uvedených benefitov, určite sa vám to oplatí.

Počet porcií: 10
Príprava: 1 hodina
Odležanie: 1 hodina
Pečenie: 1 hodina 20 minút
 
Veľkonočný koláč

Ingredience

cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice olivového oleja
  • asi 300 ml vody

špenátová náplň:

  • 1 kg čerstvého špenátu (alebo mangold)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 malá červená cibuľa
  • 1 zväzok majoránky
  • 1 veľká staršia dlhá ciabatta alebo veka
  • 100 ml mlieka
  • 75 g parmezánu
  • 8 vajec
  • 500g ricotty
  • 6 lžic olivového oleja
  • 50 g masla
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie
  • 75 g opražených píniových orieškov

Tip: Pokiaľ chcete urobiť rýchlejšiu a jednoduchšiu verziu, môžete cesto nahradiť listkovým cestom alebo filo cestom.

Postup

1. Dejte mouku a sůl do mísy. Smíchejte a pak pomalu přidávejte olivový olej a vodu, dokud nevytvoříte hladké a elastické těsto. Kuchyňský robot vám s tím výrazně pomůže.
2. Hotové těsto rozdělte na 12 dílů, vytvarujte do kuliček a dejte na pomoučněnou utěrku.
3. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechejte 1 hodinu odležet.

Náplň

1. Odstráňte stonky zo špenátu a dobre ho umyte. Špenát orestujte na 1 lyžici olivového oleja. Dobre osušte a vytlačte nadbytočnú vodu a nasekajte ho.

2. Cibuľu nakrájajte najemno a orestujte na zvyšnom olivovom oleji. Primiešajte do špenátu spolu s jemne posekanou majoránkou a píniovými orieškami.

3. Z pečiva odkrojte kôrky a zvyšky natrhajte na kusy. Prelejte mliekom a nechajte vsiaknuť.

4. V mise rozšľahajte 2 vajcia. Vmiešajte 2 lyžice strúhaného parmezánu. Z namočeného pečiva vytlačte prebytočnú tekutinu, zamiešajte ho do vajec a pridajte ricottu.

5. Nakoniec pridajte špenát a ochuťte.

6. Predhrejte rúru na 200°C. Vymažte hlbokú koláčovu formu s priemerom 24-26 cm. Vyvaľkajte jednu z guličiek na ľahko pomúčenej doske a roztiahnite cesto rukou do všetkých strán, ako pri ceste na štrúdlu. Vložte ho do formy tak, aby cesto viselo cez okraj. Potrite olivovým olejom.  Opakujte s ďalšími 5 guličkami cesta a zakaždým potrite vrstvu olivovým olejom.

7. Do pripravenej formy s plátmi cesta dajte náplň, uhlaďte a potrite olivovým olejom. V náplni urobte 6 jamiek a do každej dajte trochu masla a vyklopte do nej vajce. Dávajte pozor, aby ste neporušili žltky. Osoľte a okoreňte podľa chuti a navrch posypte zvyšným parmezánom.  

8. Vyvaľkajte zvysné guličky cesta, priklopte ich zhora a každú vrstvu vždy potrite olivovým olejom. Okolo krajov naskladajte zvyšok masla a previsnuté konce cesta dajte hore. Potrite olivovým olejom a opatrne urobte do vrchnej časti dve až tri dierky, aby im mohla unikať para. Pečte 1 hodinu a 15 minút do zlatohneda. Koláč môžete podávať teplý alebo vychladený, oba majú svoje kúzlo.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY