Zabíjačka u vás doma

15. februára 2023
Zabíjačka u vás doma
Jaterničky, krvavničky, tlačenka alebo ovar nemožno predstaviť. Patríte medzi milovníkov týchto lahôdok? Nemusíte mať v chlieviku svoje prasiatko, všetky dobroty si môžete pripraviť aj v domácich podmienkach, chce to len zapálenie pre vec. A zďaleka to nie je také zložité, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Len náročné na čas...
 
Zabíjačka u vás doma

Pokiaľ sa vám práve začali zbiehať slinky, okrem receptu na domáce jaternice určite oceníte aj šikovných pomocníkov, ktorí vám prípravu spríjemnia. 

Na ostrí noža

Základom práce s mäsom je kvalitný nôž, najlepšie celá súprava. Napríklad na magnetickej lište, ktorá bráni otupeniu, pretože ostrie musí byť v najlepšej kondícii. Do nej ho dostane ocieľka. Ak sa s ňou až tak úplne nekamarátite, zaobstarajte si brúsku, s ktorou to pôjde raz dva. Na porciovanie mäsa je skvelý odolný sekáčik s dlhou čepeľou. Praktický je tiež sekací nôž nazývaný kolíska, na mäso aj na bylinky. 

Vyberajte z ostra

Meliem, melieš, melieme

Mäso môžete namlieť ručne, ale prečo sa namáhať, keď existuje celá rada elektrických mlynčekov alebo kuchynských robotov, ku ktorým si môžete toto príslušenstvo dokúpiť. Nakúpené črievka tak ľahko naplníte pomocou nadstavca na plnenie, ktorý je súčasťou mlynčeka na mäso. Do krvavnice, jaterníc patrí takzvaná zabíjačková buchta. Robot za vás cesto uhnetie a vy ho len vložíte do masťou dobre vymazaného pekáča.

Hrnček var!

Dostali ste chuť na polievku, ovar alebo jaternice ? Veľký hrniec je základ. Okrem neho sa vám bude hodiť tiež masívna krájacia doska. A čo doma vyškvarená masť? Ani v tomto prípade sa bez hrncov nezaobídete, poobzerajte sa po tých s hrubým dnom, aby sa obsah nepripaľoval. Bez miešania to nepôjde, pozrite sa do šuplíkov, možno už prišiel čas na nové varešky a stierky.

A kam uložiť masť? Do pekných kameninových nádob, prípadne hrnčekov, ktoré sa budú na stole krásne vynímať, alebo do zaváracích pohárov.

Voňavé prísady

Mlynčeky na soľ, čierne korenie aj ďalšie korenia nie sú žiadnou márnotratnosťou, pretože ak dochucujete čerstvo namletým korením či ingredienciou, na chuti je to zaručene poznať. Rovnaké pravidlo platí aj pre bylinky, ak pridávate napríklad majoránku, uprednostníte preto čerstvú pred sušenou. Nestratí sa ani lis na cesnak.

Čerstvé rozhodne dlhšie

Vedeli ste, že čerstvo pripraveným jedlám môžete výrazne predĺžiť trvanlivosť nielen zmrazením, ale aj pomocou vákuovania? Keď budete mať všetky pochúťky hotové, môžete to vyskúšať so sadami Zwilling Fresh & Save. Tak nech vaše bravčové hody dopadnú na jednotku.

Ako na domáce jaternice?

Ingrediencie na 3 kg jaterníc (cca 20 kusov):

  • 6-8 m bravčové črevá
  • 1,3 kg tučného mäsa z ovaru (bravčová hlava, lalok, koleno, bok)
  • 250 g varených bravčových pľúc
  • 50 g surovej bravčovej pečene
  • 350 ml vývaru (z ovaru)
  • 900 g zabíjačkové buchty (deň staré rožky)
  • 30 g soľ
  • 3 g čierne korenie
  • 13 g majoránu
  • 3 g nové korenie mleté
  • 90 g cesnak prelisovaný

Postup

1.  Zakúpené črevá musíte najprv dôkladne preprať podľa návodu a spravidla nechať cca 30 minút ponorené vo vlažnej vode. Potom ich nakrájajte na také dlhé kúsky, aké chcete mať jaterničky + 5 cm na každej strane na zašpajľovanie a na jednej strane ich rovno zašpajľujte.

2.  Uvarené mäso oberte od kosti a na doske nasekajte nadrobno (kolískovým nožom alebo krájacou kolískou). Preložte do väčšej misy. 

3.  Buchtu (rožky) nakrájajte na väčšie kúsky, zalejte vývarom a nechajte nasiaknuť. Potom prebytočnú tekutinu vytlačte a buchtu najemno rozdrvte do mäsovej zmesi. 

4.  V mlynčeku na mäso nameľte najemno surovú pečeň a uvarené pľúca a pridajte k zmesi v mise, premiešajte. 

5.  V hmote, vzniknutej v mise, urobte priehlbinku až k dnu, vlejte vývar a do neho vsypte všetky koreniny, nasekaný majorán aj prelisovaný cesnak. 

6. Všetko rukami dôkladne premiešajte a ochutnajte, radšej na niekoľkých miestach, aby ste sa uistili, že celá zmes je perfektne dochutená. Keď budete spokojní, môžete začať plniť!

7.  Jaternice zašpajľujte a vložte do hrnca s teplou (nikdy nie vriacou!) vodou. Pri teplote cca 85-90 °C varte cca 20 minút, do doby, kým vyplavú na povrch. Hrniec odstavte zo zdroja a jaternice v ňom ponechajte ešte 5 minút. 

8.  A ako spoznáte, že jaternice sú hotové? Ak sa dá špajľou voľne otočiť, pretočiť v črievku, máte vyhraté. Jaternice vylovte z hrnca, vložte do studenej vody, aby sa zatiahli, postačí 5 minút a následne ich uložte na chladnom mieste – rozložené alebo zavesené.