Zdravé občerstvenie pre malých aj veľkých maškrtníkov

16. júna 2022
Zdravé občerstvenie pre malých aj veľkých maškrtníkov
3 recepty na výborné občerstvenia alebo raňajky do školy aj do práce. Je predsa pekné mať sa na čo tešiť! Nezadržateľnej chuti na sladké je navyše skutočne ťažké odolať. A preto je dobré mať v zásobe niečo, čím ju bezpečne zaženiete, bez toho aby ste do seba natlačili tonu éčiek alebo stužených tukov s umelými sladidlami...
 
Zdravé občerstvenie pre malých aj veľkých maškrtníkov

Toustíky s ovocím a domácim arašidovým maslom

Príprava arašidového masla je prekvapivo jednoduchá. Nevyhnutnou podmienkou na jeho prípravu však je, samozrejme okrem samotných arašidov, skutočne kvalitný a výkonný mixér, taký čo vydrží pracovať vo vysokých otáčkach, ktoré budete na rozsekanie jadier burských orieškov potrebovať. 

Doba prípravy: 15 minút

Počet porcií: 4 – 8 porcií

Ingrediencie:

  • 160 g nesolených arašidov
  • štipka soli (cca 3 g)
  • 8 plátkov celozrnného toustového chleba
  • 170 g obľúbeného ovocia (banán, čučoriedky, jahody, maliny atp.)

Postup:

1. Na väčšej panvici opražte (bez tuku) všetky oriešky dozlatista.

2. Jemne osoľte, vysypte do mixéra alebo použite výkonný tyčový mixér a umixujte do úplne hladkej konzistencie.

3. Plátky toustového chleba ľahko opečte, v toustovači alebo na sucho v rúre.

4. Toustíky namažte pripraveným arašidovým maslom a obložte obľúbeným ovocím.

Zvyšné arašidové maslo uchovávajte vždy v chladničke.

Šťavnatý mrkvový koláč s krémom z Lučiny

Doba prípravy: 25 minút + cca 60 minút pečenie

Počet porcií: 8 veľkých (16 malých) porcií


na cesto:

  • 3 väčšie mrkvy (cca 300 g)
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 165 g polohrubej múky
  • 150 ml oleja
  • 30 ml polotučného mlieka
  • 30 g cukru
  • 20 g vlašských orechov
  • 15 g hrozienok
  • 12 g kypriaci prášok
  • 12 g mletej škorice
  • štipka soli

na krém:

  • 50 g Lučiny
  • 1 bio citrón (kôra z 1/2, 25 ml šťavy)
  • 1 lyžička medu

na ozdobu:

  • 1 bio pomaranč

1. Do väčšej misy dajte všetky tekuté ingrediencie. Potom k nim pridajte všetky sypké ingrediencie okrem múky a starostlivo metličkou premiešajte. 

2. Potom prisipte múku a opäť premiešajte, nakoniec do zmesi nastrúhajte najemno mrkvu a pridajte hrozienka a orechy. Pokiaľ použijete kuchynského robota, pôjde vám to rýchlejšie.

3. Pekáčik alebo zapekaciu misu vymažte tukom alebo maslom a vlejte do nej zmes. Rozohrejte rúru na 180 °C a koláč v nej pečte cca hodinu.

4. Špajlou vyskúšajte, či je koláč hotový. Keď sa po zapichnutí špajle do prostriedku cesto koláča nelepí, je koláč zaručene hotový. Vyberte ho z rúry a nechajte na mriežke vychladnúť.

5. Lučinu vymiešajte s cukrom, citrónovou kôrou a šťavou. Pomocou kuchynského robota alebo ručného šľahača vám to pôjde lepšie od ruky.

6. Vychladený koláč rozkrojte a husto natrite pripraveným krémom. Výborná je aj alternatíva, kedy ho potriete len zhora.  

7. Bio pomaranč umyte a vrátane kôry nakrájajte na mesiačiky, ktorými namastený mrkváč dozdobíte. Uvidíte, že pomarančové mesiačiky neslúžia len na ozdobu, chuť pomaranča a jeho kôry sa totiž skutočne dokonale snúbi so základnou mrkvovo-škoricovou chuťou koláča.  

Mrkvový koláč je sám o sobe dosť šťavnatý a žiadne mastenie ani nepotrebuje. Sladkoslaná chuť mastenia, kedy základ tvorí čerstvý syr Lučina, mu však dodá neskutočne svieži tón. Ako alternatívu môžete vyskúšať aj recept na vynikajúci mrkvový chlebíček podľa našej kolegyne Blanky.

Špenátové lievanečky s ovsenými vločkami a šľahaným tvarohom

Doba prípravy: 25 minút

Počet porcií: cca 20 – 25 lievančekov

Ingrediencie:

na lievančeky:

  • 2 väčšie vajcia
  • 260 g banánov(1 – 2 banány)
  • 240 g jablká nastrúhané nahrubo (2 – 3 jablká)
  • 200 g ovsených jemných vločiek
  • 200 g kefírového mlieka
  • 1 lyžička prášku do pečiva (cca 4 g)
  • 45 g čerstvých listov špenátu
  • štipka soli
  • 1 kávová lyžička mletej škorice
  • 1 bio citrón (najemno nastrúhaná kôra)



Slnečnicový alebo kvalitný repkový olej na smaženie.

na krém:

  • 100 g polotučného tvarohu
  • 1 balíček žervé
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia (nemusí byť)
  • javorový sirup alebo med (alternatíva k pikantnej chuti čierneho korenia)

1. Do mixéra dajte všetky suroviny a rozmixujte do hladkého cesta.

2. Lievance pripravujte v lievančeku alebo na nepriľnavej palacinkovej panvici; opečte na strednom stupni z oboch strán.

3. Všetky ingrediencie na krém, okrem čierneho korenia alebo sirupu, vyšľahajte v robotovi alebo pomocou tyčového mixéra či ručného šľahača na jemný hladký krém. Potrebné množstvo šťavy vytlačte z citróna, ktorému ste do cesta ostrúhali kôru.

4. Lievance sú skvelé teplé aj studené a to je na nich práve príma. Dospelým lievančeky servírujte s vyšľahaným a vďaka čiernemu koreniu ľahko pikantným tvarohovým krémom, pre deti zvoľte variantu podľa ich chuťových preferencií – korenie nahraďte medom alebo napr mletou vanilkou.

Alternatívou sú cuketové alebo mrkvové placky s jogurtovým dipom. Ako si ich pripraviť nájdete v recepte na našom blogu tu.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY